Redax blogg

Renovera och bygga om 1970-talshus

I Sverige finns det lite drygt 2 miljoner småhus och 21 % av dessa byggdes mellan 1971-1980 enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Sjuttiotalshus är alltså något som berör väldigt många.

I veckans avsnitt av Husdrömmar på SVT fick vi se när Maja Håkansson och Eric Borgström totalrenoverade sitt första egna hus som är byggt 1977. Huset ligger i Furulund utanför Lund.

sjuttiotalshuset.jpg (26 klick)

Maja är 30 år och jobbar som fastighetsmäklare, Eric är 35 år och är civilanställd inom polisen. Tillsammans har de sonen Lukas som är 1,5 år gammal. Vid ombyggnaden tänker de på att huset ska fungera även om familjen utökas.

erik_maja.jpg (27 klick)

Maja är uppvuxen i ett 70-talshus och kände sig hemma direkt när hon kom in i det här huset. Eric går med på att köpa det.

Byggstarten var i oktober 2016 och inflytt planerad till jul samma år. De köpte huset för 2,8 miljoner kr och har en renoveringsbudget på 600 000 kr. Som uppvärmning har huset en luftvärmepump och direktverkande el.

bv_fore.jpg (60 klick)
Planlösning före ombyggnad.

Planlösningen är i utgångsläget densamma som när huset byggdes 1977. Det Maja och Eric gör i sitt projekt är att:

 • För att skapa en öppen planlösning tar man bort väggen mellan vardagsrum och sovrum.
 • De tar bort en vägg mellan kök och vardagsrum och placerar en stor köksö i mitten.
 • Det enda de gör på ovanvåningen är att ta bort två garderober och sätta in en dusch i det lilla badrummet.


bvplan_efter.jpg (39 klick)
Planlösningen efter ombyggnad.

De gör jobb själva genom att riva ut golv, kök och alla väggar som inte är bärande. tapeterna. Att riva den bärande väggen överlämnar de åt byggarna.

Renoveringen ska ta 2-2,5 månad enligt byggfirman de har anlitat. Går det på två månader så kan de flytta in före jul.

När Gert ger råd
Varje gång Gert tipsar om andra lösningar i husen han besöker i Husdrömmar så blir jag så frustrerad att invånarna inte gör exakt som han säger, jag menar, han är ju en av Sveriges mest välrenommerade arkitekter. Gör du som han föreslår kan du skryta med att ha en ombyggnad designad av Gert Wingård. Nu föreslog Gert bland annat att de borde göra ett större badrum på övervåningen

Men eftersom jag själv har varit där Maja och Eric var, köpt det första huset och totalrenoverat det på insidan, så förstår jag dem mycket väl ändå. De hade satt sin budget, planerat och projekterat alltihop. De vill att det ska gå på två månader, de har bråttom in i huset. Så kommer han med helt nya idéer, som säkert ökar kostnaderna med i alla fall 50%. Men Gert förstår dem också, för han säger ”men det blir dyrt, man får ju respektera budget också”.

koksplaner.jpg (28 klick)
Gert ger råd.

När Gert får höra köksplanerna (köket redan beställt) så säger han att det inte kommer att bli bra, två högskåp vid fönstret kommer att skymma utsikten och det bildas en död yta. Maja insåg det förträffliga i hans idé och ritade om köket., det var bara att spegelvända det. Ändringen påverkade varken tidplan eller budget.

Lärdom: Det blir alltid 20-30% dyrare
När de börjar riva i väggarna ser elektrikern att all el behöver dras om. Detta spräcker budget, de hade budgeterat för 25 000 kr. Nu säger elektrikern att det kommer att kosta 80 000 kr. Även andra saker tillkommer, så budget spräcks med 215 000 kr.

Den viktigaste lärdomen av programmet är att det kostar alltid mer än man tänkt sig, särskilt när det gäller gamla hus.

koket_klart.jpg (52 klick)

Gert berättar att proffs som räknar på kostnader för husbyggen alltid lägger till 10% på kostnadsuppskattningarna man gör, för så pass svårt är det att tänka på allt och få med alla detaljer i en totalrenovering. . Är du inte proffs bör du räkna med 20 eller 30% tillägg på dina beräknade kostnader.

matplats_klar.jpg (42 klick)
I januari var de inflyttade, här ser du matplatsen.

Resultatet
Totalrenoveringen av 1970-talshuset tog två månader istället för tre att genomföra. Istället för att flytta in till jul fick det bli januari istället. Budget som var satt till 600 000 kr överskreds med drygt 200 000 kr.

Gert är överraskad över hur bra det blev:

– Det som blev extra lyckat här är sambandet mellan kök och vardagsrum. De har skapat stora och hela väggar i vardagsrummet, det är jättebra.

Jag tyckte det var roligt att se lite närmare på ett 1970-talshus och jag håller med Gert om att det blev väldigt bra. Maja ska man nog anlita när det blir dags att sälja huset, hon verkade smart.
20 kommentarer
 1. Jarlsgårds avatar
  Jarlsgård 2017-03-14 18:21

  Såg detta igår och det var lite saker man blev lite sådär fundersam över.

  Det första är, varför visas ens detta huset? Det är inte som om det var ett större projekt än vad många av oss här gör.

  Sen Gerts förslag med köket kan jag till en viss del köpa, men att ta bort frysen och istället ersätta med kyl/frys kombo när man tänkt separat kyl/frys innan förstår inte jag. Framförallt inte i ett hus på 180kvm, där är det påtok för lite.

  Förstår inte heller varför man satte igen gattet från hallen in i v-rum/matsal, tycker det skapade mest en isolation från resten av huset och man ville ju ha öppen planlösning?

  Och till sist, varför sparar man plats för köksmöblemang vid fönstret i samband med att man öppnar upp? Jag personligen hade använt den ytan till att skapa med bänkyta

 2. Kallebos avatar
  Kallebo 2017-03-14 19:46

  Jarlsgård skrev
  men att ta bort frysen och istället ersätta med kyl/frys kombo när man tänkt separat kyl/frys innan förstår inte jag. Framförallt inte i ett hus på 180kvm, där är det påtok för lite.
  Jag har sett fler stora arkitekter mena att det är bättre med en kombo eller rättare sagt två kombo. Om du tänker efter hur du använder kyl och frys så blir det rätt självklart: I kylen vill du ha allt i ögonhöjd och avskyr att böja dig - i frysen vill du dra ut lådor och hatar att behöva rota bland saker i ögonhöjd i fack!


  Det jag är nyfiken på är varför de behövde byta ut all el?! I hela huset?

 3. Jarlsgårds avatar
  Jarlsgård 2017-03-14 20:07

  Det argumentet köper jag! Men i deras fall så hade de ju bara en kombo och inte 2, blir väldigt lite frys utrymme

 4. Boans avatar
  Boan 2017-03-14 20:47

  De pratar totalrenovering men inget gjordes åt uppvärmning eller ventilation? Jag har dock inte sett programmet, bara läst det som står här... och just elen, någon som sett programmet som kan säga vad det berodde på?

 5. Sjöolsas avatar
  Sjöolsa 2017-03-14 21:09

  Tolkade det som att det varit en hel del hemmapul med elen. Skulle kosta 80k, i min värld betyder inte det komplett ny elinstallation ?

 6. Jarlsgårds avatar
  Jarlsgård 2017-03-14 21:19

  Tolkade det som om all el blev omdragen.

  Överlag så var det som gjordes att 2 väggar revs, sen var resten ytskikt och kök/bad/tvätt gjordes iordning.

  Vent, uppvärming gjordes inget med, inte heller någonting utvändigt.

  Vissa icke bärande väggar byggdes om då de bestod utav 45reglar, något som kom som en smäll för dem. Faktiskt något som förvånade mig.. Hon var ju trots allt fastighetsmäklare och mig veterligen så är 70-tals hus kända för att man snålade och gjorde bla tunnare innerväggar?

 7. Sutterängs avatar
  Sutteräng 2017-03-14 21:45

  Tycker det verkade väldigt billigt med 800 000 för två badrum, tvättstuga, kök, ny el och samtliga ytskikt i hela huset, nya golv och nya innerdörrar. De gjorde inget själva förutom rivning.

 8. Chrissofswedens avatar
  Chrissofsweden 2017-03-14 22:08

  Sutteräng skrev
  Tycker det verkade väldigt billigt med 800 000 för två badrum, tvättstuga, kök, ny el och samtliga ytskikt i hela huset, nya golv och nya innerdörrar. De gjorde inget själva förutom rivning.
  Jag med. Fick nästan lite ont i magen hur mycket vi lånat och då är allt gjort av oss själva. Ändå har vi sjukt långt kvar.

 9. Marlen Eskilssons avatar
  Marlen Eskilsson 2017-03-15 07:43

  Kallebo skrev
  Det jag är nyfiken på är varför de behövde byta ut all el?! I hela huset?
  Elektrikern sa att det var icke godkända kablar i väggarna, olika typer av kablar.

  Den förra ägaren hade väl pulat lite själv med sin el, lät det som.

 10. Marlen Eskilssons avatar
  Marlen Eskilsson 2017-03-15 07:45

  Boan skrev
  De pratar totalrenovering men inget gjordes åt uppvärmning eller ventilation? Jag har dock inte sett programmet, bara läst det som står här... och just elen, någon som sett programmet som kan säga vad det berodde på?
  Ventilationen åtgärdades också i programmet, det var en av sakerna de inte hade räknat med och som gjorde att det blev dyrare. Vi fick dock inte veta något mer om ventilationen.

 11. Appendixs avatar
  Appendix 2017-03-15 09:46

  Jag skulle säga att Gert har vettiga råd. Han är ju som vilken annan ariktekt.

  Det är flera gånger som husägarna lallat på själva i sina planer utan att lyssna på arkitekter. Då är det lätt man gör konstiga saker man inte lärt sig av erfarenhet.

  När jag byggt om badrum/kök har ju jag haft en vision. Sen tar man åt sig av råden från de som byggt 100 kök/badrum hur man ska tänka på placering.
  Som i detta fall då Gert hade helt rätt vad gäller just ljusinsläpp. Högskåp är smartast att ha längst från ljusinsläppet.

 12. Appendixs avatar
  Appendix 2017-03-15 09:48

  Kallebo skrev
  Jag har sett fler stora arkitekter mena att det är bättre med en kombo eller rättare sagt två kombo. Om du tänker efter hur du använder kyl och frys så blir det rätt självklart: I kylen vill du ha allt i ögonhöjd och avskyr att böja dig - i frysen vill du dra ut lådor och hatar att behöva rota bland saker i ögonhöjd i fack!


  Det jag är nyfiken på är varför de behövde byta ut all el?! I hela huset?
  Om den är dragen med lampsladdar och annan kabeldragning de visade börjar "fransa upp sig" är det läpligt att byta om man river upp väggarna.
  En riktig elektriker låter inte riktigt dålig el ligga kvar när man ändå är där och drar om. (Då nya uttag med mera innebär att elektrikern är ansvarig föräkringsmässigt ochch inte kommer återanvända dåliga kablar)

 13. Periks avatar
  Perik 2017-03-15 10:04

  När man ändå rev så mycket borde man ha konverterat till vattenburen värme kan jag tycka. Även om det kostar borde det gå att räkna hem ganska snabbt om man har direktverkande el (och luftvärmepump).

 14. Appendixs avatar
  Appendix 2017-03-15 10:12

  Perik skrev
  När man ändå rev så mycket borde man ha konverterat till vattenburen värme kan jag tycka. Även om det kostar borde det gå att räkna hem ganska snabbt om man har direktverkande el (och luftvärmepump).
  Håller faktiskt med om detta. river man ner hela huset till reglarna är det ju bar att se över uppvärmning.
  När det är sånna kostnader det handlar om.

  Det verkar varit mycket fokus på yta och lite tänk kring just "el" och fönster på ett snart 50 år gammalt hus. Vilket nog är felet många gör när de flyttar till hus för första gången

 15. Marlen Eskilssons avatar
  Marlen Eskilsson 2017-03-15 10:18

  Det är ju det att man ska ha råd med alla åtgärder också, få bolån. Att passa på att göra saker är inte alltid möjligt.

 16. slurppe99s avatar
  slurppe99 2017-03-15 23:07

  Jag tyckte också de fick mycket för pengarna. Det blev fint. Men stör mig också på den för långa väggen både estetiskt och funktions-mässigt. Även luftvärmepumpens funktion hämmas. De verkade åtminstone ha relativt nya elelement eller så ingick några i elkostnaden. Det är väl kul att de visar en renovering som flertalet kan tänkas göra än bara stora utsvävningar.

 17. Boans avatar
  Boan 2017-03-16 07:51

  Marlen Eskilsson skrev
  Ventilationen åtgärdades också i programmet, det var en av sakerna de inte hade räknat med och som gjorde att det blev dyrare. Vi fick dock inte veta något mer om ventilationen.
  det där är så typiskt, så trist att de inte passar på att "lära" ut lite mer om det tekniska... allt är så mycket focus på "yta"....

 18. ions avatar
  ion 2017-03-16 12:34

  Marlen Eskilsson skrev
  Elektrikern sa att det var icke godkända kablar i väggarna, olika typer av kablar.

  Den förra ägaren hade väl pulat lite själv med sin el, lät det som.
  Jo så sa han. Men en så omfattande renovering kräver väl att alla uttag måste jordas. Hur roligt är det att dra igenom en jordkabel i redan fyllda rör? Gissar att det skulle vara snabbare att dra alla ledarna på en gång, alltså med andra ord dra om allt. Det borde elektrikern också insett. Det borde ingått i kalkylen från början.
  Ombyggnaden som sådan blev ju fin, men jag skulle aldrig lagt 1 miljon på den förändringen. Det hade gått att fara lite varsammare fram och ändå moderniserat.
  Något som stör allra mest är att de inte la in golvvärme, särskilt som de hade värmepump. Och även att de förstörde parkett och en till synes vacker köksinredning. Undrar hur gammalt det köket var.

 19. Farios avatar
  Fario 2017-03-16 13:28

  Jag tycker det är väldigt bra att de har med just ett projekt som detta. Vi har ett motsvarande hus med nästan samma planlösning (vår trappa är där de har mittensovrummet) och vi har funderingar på lite ändringar.
  Vi kommer inte göra samma som de har gjort men att se processen är lärorikt.
  Det jag kan undra över är att de inte gjorde något åt tvättstugan. Hos oss är det en flaskhals med dignande torkställning och hyllor...

 20. slurppe99s avatar
  slurppe99 2017-03-17 17:28

  Fario skrev
  Jag tycker det är väldigt bra att de har med just ett projekt som detta. Vi har ett motsvarande hus med nästan samma planlösning (vår trappa är där de har mittensovrummet) och vi har funderingar på lite ändringar.
  Vi kommer inte göra samma som de har gjort men att se processen är lärorikt.
  Det jag kan undra över är att de inte gjorde något åt tvättstugan. Hos oss är det en flaskhals med dignande torkställning och hyllor...
  De gjorde om tvättstugan och gjorde den större ca 1 kvm genom att flytta en vägg. Eller var det att du ville de skulle göra tvättstugan annorlunda?