Redax blogg

Claudia och Simón byggde lösvirke i Bunkeflo

Såg du Husdrömmar igår? Det var väl härligt att man kan bygga utan att göra det så fantastiskt komplicerat, man bara gör det liksom. Det var i alla fall den bild som förmedlades till oss tv-tittare.

Programmet handlade om Simón 32 år och Claudia 28 år som byggde ett lösvirkeshus i Bunkeflo. Deras husdröm består i att ha ett hus där man kan umgås med familj och vänner och äta gott tillsammans. Därför bygger de ett hus med öppen planlösning och en generös köksö. En stor maffig grill är redan inköpt.

byggetborjar1.jpg (58 klick)

Budget är satt till 4,6 miljoner kr, varav tomten kostade 1,6 miljoner kr.
Huset blir 155 kvm stort, fördelat på fem rum, ett kök och två badrum. Uppvärmningen blir en frånluftsvärmepump.

husmodellen2.jpg (32 klick)

Husbygget började i juni 2016 och planerades bli klart i oktober 2016. Fyra månader var kort tid för ett lösvirkesbygge tänkte jag, det kan väl aldrig gå?

planlosning4.jpg (89 klick)

När bygget sätter igång är deras första barn Diego 3 veckor gammal och det hade ju kunnat bli jobbigt och problematiskt, men vad jag kunde se så gick det bra. Simón jobbade mycket på egna företaget och Claudia tog hand om Diego och husbygget.

plattanklar3.jpg (32 klick)

De hade börjat rita ett hus med en arkiekt, men avbröt samarbetet med denne och ritade vidare själva. Sedan letade de upp en snickarfirma som byggde ihop allt åt dem på totalentreprenad.

Jag tycker att det var häpadsväckande att det här lösvirkesbygget gick så smidigt som det gjorde. Saker och ting verkade inte ha varit så bestämda från början. Köket bestämdes i sista stund, men underligt nog så funkade allt ändå. Det handlade nog om att paret inte hade särskilt svårt för att samarbeta eller för att bestämma vad de ville ha. De var ganska okomplicerade personer utan allt för speciella krav. När duschen började komma på plats kändes den trång. Då flyttade väggen 10 cm, inga problem.

losvirke_11.jpg (40 klick)

Men jag tycker att den som skrev manus till det här avsnittet gjorde det lite väl enkelt för sig. Något mer byggtekniskt hade de väl kunnat leta fram? Hur gick diskussionerna med stadsbyggnadskontoret när de ville göra huset 1,5 meter längre? Vi fick bara höra att snickaren var så duktig som byggde det utan omsvep. Programmet blev tråkigt utan fler byggdetaljer helt enkelt och inte minst overkligt, för folk kan ju luras att tro att det är så här lätt att bygga hus.

Man valde att fokusera på att Simón som gillar att laga mat och ser fram emot att stå mycket vid nya köksön, hade först tänkt ut att han skulle ha en fläkt med motorn på taket så att han kan umgås samtidigt som han lagar mat utan störande ljud. Men så glömde han bort det när han beställde fläkten och så blev det en vanlig brummande fläkt istället.

koketeklart6.jpg (44 klick)

Nej, det intressantaste i hela det här avsnittet var Gert Wingårdhs totala sågning av svenska detaljplaner, för jag håller med. Varför måste alla hus se likadana ut? Det var i samband med att man tittar på alla hus där i Bunkeflo, som ska ha en viss taklutning och putsad fasad för att kännas skånsk, som Gert säger:

bunkeflo_detaljplan.jpg (35 klick)

Detaljplanerna styr hur husen i områdena ska se ut. Här har idén varit att man ska göra något som ser ut som Skåne och Skåne karaktäriseras av små byggnader med sadeltak och ljusa putsade fasader. Jag tycker att det blir en ganska påklistrad estetik. De här husen vänder och vrider sig på alldeles för små tomter. Så såg inte Skåne ut förr i världen, så det blir ändå bara på låtsas .... I vilka andra sammahang vill man inte låta tusen blommor blomma? Det är bara bland arkitekter och stadsplanerare man hör att ”det här ska vara strängt, stramt, sammanhållet, en vilja. Nej, det är inte min melodi. Jag gillar inte det.”
citat Gert Wingårdh

husetklart10.jpg (56 klick)

Simón och Claudias hus överskred både budget och tidplan med ca 10% om jag förstod det rätt. Jag tycker det är ganska fantastiskt att de kunde flytta in och fira julen i nya huset. De hade ju börjat bygga lösvirkeshuset i juni. Det var bra jobbat.

Missade du programmet? Klicka här för att se avsnitt 6 av Husdrömmar 2016.
8 kommentarer
 1. Shirazs avatar
  Shiraz 2017-03-08 11:52

  Tyvärr ytterligare ett avsnitt med för mycket fokus på de boende och inte själva huset och arkitektur...
  Tacka vet jag engelska "Grand design".
  Dock uppskattar jag alltid Gert och hans kommentarer. Låt honom köra tv-serien själv så blir det nog mer fokus på det som intresserar mig

 2. surfarns avatar
  surfarn 2017-03-08 12:54

  Jag tycker nog att de svenska detaljplanerna i stora delar fyller en funktion. Naturligtvis kan det gå till överdrift och gör det säkert på många håll. Men i t.ex. fjällen och skärgården så har iaf jag en önskan om att det ska kännas att man är på respektive plats. Hur fel hade det tex inte känns med ett grekiskt tempel på en liten kobbe i skärgården eller ocharmiga gråa höghus i fjälllvärlden. Nej, helt fritt fram att utforma sitt hus efter eget huvud tror jag skulle kunna förvanska och förfula känsliga områden

 3. Lars Daniels avatar
  Lars Daniel 2017-03-08 20:04

  Håller med surfarn att det finns alltför många byggnader som förstör harmonin. Bor i ett område med typiska trävillor från 1920-talet på rejäla tomter som nu förtätas. En tomt blev 5 tomter. Pyttetomterna fylldes med kuber och bungalows med medelhavsarkitektur. En av husbyggarna har redan tröttnat, sålt huset och flyttat till en mer harmonisk miljö. Men grannarna får fortsätta att lida av att detaljplanen inte kräver arkitektur som passar till befintlig byggnation.

 4. Microkattens avatar
  Microkatten 2017-03-08 20:42

  Tyvärr var detta avsnitt av husdrömmar mer fokuserat på drömmar än hus. Kan inte varit många minuter som faktiskt handlade om huset och husprocessen.

  Sen kan jag helt hålla med Wingårdh om detaljplanen, det blir bara på låtsas och faktiskt väldigt tråkigt. En detaljplan som tar upp några ideér från skånsk byggnadstradition men missar det väsentliga som verkligen gör det genuint skånskt både när det gäller utformning, material och områdets planering. Istället för skånsk tradition i ny tappning blir det enfaldiga villamattor som vill var något annat men misslyckas kapitalt.

 5. petersvs avatar
  petersv 2017-03-08 21:28

  Det finns väl inget trevligare än områden där man ser att det har bott olika människor som har byggt olika sorters hus under olika tider? Det tråkigaste jag vet är när alla hus ska se "harmoniska" ut.

  För stora höjdskilnader ger problem med skuggor så där kan jag se poängen. Men för utseende och gestaltning tycker jag att ju kraftigare variation desto bättre.

  Titta på gamla byar, där varierar husen med när de är byggda och vad som var modernt då. I den mån de är väldigt enhetliga är det oftast pga begränsad lokal tillgång på byggmaterial.

 6. pege01s avatar
  pege01 2017-03-08 22:38

  Bunkeflo ser ut som SimCity. Plutt, plutt, hus, hus, plutt.. BTW var det inte fläktmotorn som störde mest, utan ljudet från den kraftiga luftströmmen.

 7. surfarns avatar
  surfarn 2017-03-09 09:41

  Smaken är ju som bekant delad, men jag gillar när bebyggelse hålls ihop på nått sätt i miljöer som är särskilt intressanta att bevara. Men jag kan hålla med om att när man ändå rullar ut villamattor i områden där vägarna ritats med linjal så har det skyddsvärda i naturen ändå suddats ut, och då kan man gott vara mer tillåtande än återhållsam.

  Vad gäller köksfläktar är det väl så att det oftast är luftströmmen som låter mest, motorn brukar väl aldrig dominera ljudbilden

 8. Hullefars avatar
  Hullefar 2017-03-10 12:44

  Det var en kul planlösning tyckte jag och paret verkar jättetrevliga.

  Dock tyckte jag det var synd att inte utnyttja takhöjden till kanske ett sovloft, eller åtminstone förvaring.

  Yikes vad husen ligger nära varandra i det området förresten.