Byggahus.se

Redax blogg

Välj rätt information på nätet

Fler och fler söker information om att bygga på nätet. Snabbt och bekvämt får du reda på det du ville veta. Men det finns många fällor. Var noga med att kontrollera informationen innan du väljer att lita på den.

Generellt sett ska du kontrollera det här innan du tar till dig information från internet:

- Vem står bakom informationen? Är det en person, en förening eller ett företag?
- Om det är en person, uppger han/hon uppgifter om position, utbildning och adress?
- Går det att kontakta upphovsmannen?
- Om det är en förening eller ett företag, finns information om föreningens syfte, historia och adress?
- Hur uppdaterad är informationen? Finns datum för när informationen publicerades eller uppdaterades?
- Vilken är webbplatsens målgrupp?
- Är innehållet korrekt och objektivt?
- Är författaren tydligt angiven?

Vi på Byggahus.se har som affärsidé att ge läsaren korrekt och lättillgänglig information om allt från tomt och bygglov till planering, renovering och inredning av huset. Byggahus.se ska fungera som magasin där du får inspiration och nyheter, som mötesplats där du kan träffa andra i samma situation och som marknad för relaterade varor och tjänster.

Vår information är granskad av fackman, men tänk på att den inte ersätter anlitandet av fackman. Syftet med informationen på Byggahus.se är att den ska förbereda dig som ska bygga, bygga till eller renovera så att du kan ställa rätt krav vid mötet med kommunen, arkitekten, husfabrikanten, byggmästaren, VVS-konsulten m fl. På det här sättet hjälper vi dig att göra kloka val så att du i slutändan kan få ett bättre boende.

Men det finns fällor även på Byggahus.se. Då tänker jag på tjänsten Fråga experten och på Forumet. Hos Fråga experten finns det en fara därför att det finns gränser för hur bra och vilka typer av råd man kan ge på distans och baserat på en kortfattad fråga, hur duktig experten än är. Det finns risk för missuppfattningar, både från expertens och frågeställarens sida. Ofta skulle experten behöva komma och titta på huset för att ge ett bra svar. Fråga experten lämpar sig därför bäst för principfrågor.

När det gäller forumet är det på sätt och vis lättare, för där kan du ställa följdfrågor när du inte förstår. Å andra sidan kan det vara svårt att avgöra vem det egentligen är som ger dig råd, eftersom man har möjlighet att vara anonym. Det du kan göra är att kontrollera personens tidigare inlägg, för att se om personen verkar pålitlig. Det gör du genom att klicka på användarnamnet och i profilen välja ”visa senaste poster”. Är det en medlem som har gjort många bra inlägg och verkar tillförlitlig, kan du lita på informationen lite grand i alla fall. Ett annat sätt är att ta kontakt med personen via interna meddelanden och be om det riktiga namnet och annan information som gör att du kan avgöra vem det är du får råd ifrån. Kontrollera i vilket fall som helst alltid information du har fått i forumet med en annan källa, t ex en fackman, innan du skrider till verket och gör något med huset.

Tänk på att det där med hus, det är allvarliga grejor. När du bygger och renoverar måste det få ta tid. Lägg mycket tid på förberedelserna, så är chansen stor att du lyckas i utförandeskedet.

Har du några frågor om Byggahus.se och hur vi jobbar? Maila mig på marlene@byggahus.se, så får du svar.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

3 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • !
  • Marlen Eskilsson
  • !