personstarthumb-up

Redax blogg

Spiraltrappa - pris, mått och utförande

Jag märker att många har frågor om spiraltrappa, så hade även jag när vi funderade på att inreda vinden.

Det man behöver när man försöker vinna utrymme i huset genom att inreda vinden, är ett icke skrymmande sätt att ta sig upp på vinden. Det känns ju inte så lönt att inreda kvadratmeter på vinden, om man måste förlora lika många på en trappa upp.

Mått på spiraltrappa
Spiraltrappan är bra eftersom den är utrymmeseffektiv - den vrider sig ju runt sin egen axel. Den finns naturligtvis i olika storlekar och det du ska tänka på är att ju mer den används, desto större kommer du säkert att vilja att den ska vara.

Tänk bara på att det blir svårare att bära upp saker i en liten spiraltrappa, t ex en bred säng. Kanske har du någon annan öppning, fönster el. dyl du kan få in sängen genom om du väljer en smal spiraltrappa? Annars bör du välja en bredare. Du kommer också att vilja ha en bredare om den används väldigt mycket.

När jag tittar runt på de olika trapptillverkarnas hemsidor ser jag att de går att få i mått diameter 100-240 cm. Många tillverkar i exakta mått på beställning.

Barnsäkerhet i spiraltrappor
Inga avstånd i trappan, mellan trappstegen eller räcke, får vara större än 10 cm för att trappan ska vara barnsäker. Tänk på att räcket inte ska gå att klättra på.

Pris på spiraltrappa
En spiraltrappa är generellt sett dyrare än en traditionell rak trappa, men de skiljer sig mycket i pris beroende på utförande, från 8 000 kr och upp till flera hundra tusen. Dyrast är det om du vill ha trappan i ädelträ, rostfritt stål och glas. Specialmått är dyrare än standardutförande. Några prisexempel:

spiraltrappa_svinga.jpg

Spiraltrappan Svinga från Grums snickerifabrik (på bilden ovan) kostar i enklaste utförandet med fura/rostfritt med 14 steghöjder och 1300-1500 mm i diameter ca 58 400 kr. Tar du samma trappa i ek 1500-1900 mm i diameter kostar den ca 115 000 kr.

Det finns också billigare prefabricerade spiraltrappor på byggvaruhusen.

nice_spiraltrappa.jpg

En justerbar spiraltrappa ”Nice” från Bauhaus, diameter 100 cm 7995 kr.

oak_spiraltrappa.jpg

Spiraltrappa ”Oak” i vitt och ek från Bauhaus, diameter 110 el 130 cm. Pris 18995 kr.

eurodesign.jpg

Spiraltrappa ”Eurodesign” i trä och metall från Byggamx, diameter 120 cm, 14495 kr.

venedig_sprialtrappa.jpg

Spiraltrappa ”Venedig” från Byggmax, metall och massiv ek, 160 cm diameter, 28 995 kr.

Leverantörer av spiraltrappa
http://www.bauhaus.se
http://www.byggera.se

http://www.byggmax.se
http://www.grumssnickerifabrik.se
http://www.trappfabriken.se
http://www.trappform.se
http://www.trappforum.se
http://www.trappspecialisterna.se/
http://www.vytab.se
http://www.ostersmide.se

Övrigt
Byggnadsingenjör Charlotte Andersson nämner angående de billigare spiraltrapporna från byggvaruhusen, att de inte är godkända enligt Boverkets byggregler, avstånden mellan trappstegen och i vissa fall mellan spjälorna i räckena är större än 10 cm och anses inte barnsäkra enligt svenska mått mätt.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

4 kommentarer

?
Verifiering:
Utkast sparat Utkast raderat
  • KnockOnWood
  • G
  • G
  • U