Redax blogg

Se upp för svartlistade Svenska Takgruppen i Järfälla med flera orter

I gårdagens avsnitt 5 av Fuskbyggarna hade Timell och Öfvergård fångat en bedragare som ligger på Byggahus.ses Svarta lista sedan 2016-09-29 – Svenska Takgruppen.

takgruppen_bil.jpg
Rickard Hernvall flyr i företagets bil när Anders Öfvergård dyker upp.

Bakom Svenska Takgruppen står svårfångade lurendrejare som av allt att döma har satt i system att utföra undermåliga takjobb, se till att få betalt och sedan sätta bolaget i konkurs. Strax innan konkursen lämnar de själva över bolaget till en målvakt som tar smällen, sedan fortsätter de som om inget hade hänt i ett nytt bolag med snarlikt namn.

offertenbild.jpg
Sohelia fick en detaljerad offert på takbyte.

Av tv-programmet framgick att Svenska Takgruppen utnyttjar att kunder har informationsunderläge. De säger muntligt att de ger en offert på ett nytt tak, men exkluderar väsentliga delar från offerten och vinner på så sätt affären eftersom man är billigast. När taket sedan inte fungerar så kommer man dit i efterhand och säger att du borde ha köpt det här också och så får kunden en ny offert på resterande, som borde varit inkluderat i den första offerten.

Den här typen av trixande ska dock Konsumenttjänstlagen skydda oss mot. En entreprenör har upplysningsskyldighet mot konsumenten, vilket innebär att man är skyldig att upplysa om hur en konstruktion bör utföras korrekt, vilket Svenska Takgruppen inte har gjort här.

Ur Konsumenttjäntlagen:

Tilläggsarbete

8 § Om det när tjänsten utförs framkommer behov av arbete som på grund av sitt samband med uppdraget lämpligen bör utföras samtidigt med detta (tilläggsarbete), skall näringsidkaren underrätta konsumenten och begära dennes anvisningar.

soheila_hus.jpg
Sohelia i Kungsängen.

Kunden i tv-programmet som hade råkat illa ut var Soheila Mellat i Kungsängen. Hon hade alltså anlitat Svenska Takgruppen för att lägga om sitt tak. Soheila tog in tre offerter. Svenska Takgruppen var billigast och väldigt trevliga, varför hon valde dem. Hon berättade för killen att hon inte kunde något om tak, utan att sa att hon behöver ett nytt tak med allt som måste göras, hon ville ha en totalentreprenad.

Soheila fick därefter en offert där hon tyckte att allt arbete verkade vara noggrant specificerat, både material och delmoment i takbytet. Specifikationen var dock som rena grekiskan för Soheila, för hon kan ju inget om tak, men hon tyckte att det var förtroendeingivande. Offerten var på 59 000 kr.

treofferter.jpg
Sohelia tog in tre offerter.

Svenska Takgruppen bytte taket, men det visade sig ganska snart att det läckte. Pannorna satt lösa, pappen var illa lagd och vatten rann in vid skorstenen. Soheila tog in en besiktningsman som konstaterade att:

 • Delar saknas
 • Pannorna är inte förankrade
 • Läktningen är inte fackmannamässigt utförd
 • Den gamla plåten runt skorstenen var inte utbytt
 • De har använt spik som rostar
 • Fågelskyddslisten felmonterad
 • Pappen felmonterad på ett sätt så att fukt kan tränga in

Besiktningsmannen rådde Soheila att kräva åtgärdande av felen, sedan kunde hon betala. Svenska Takgruppen hotade då med Kronofogden. Då kopplade Soheila in en advokat. Svenska Takgruppen gav med sig och kom tillbaka och ”åtgärdade” felen … enligt dem själva i alla fall. Då betalade Soheila och var glad att vara av med dem.

Men en dag när det regnade ute i juli 2016 satt sonen i vardagsrummet och fick se att det regnade in, de fick sätta in en balja för att samla upp vattnet. Soheila tar dit en besiktningsman igen som konstaterar att det läcker vid skorstenen. Hon ringer Svenska Takgruppen igen. De skickade då en kille som hette Rickard, som plockade bort några pannor vid skorstenen och stoppade in fingrarna vid plåten och sa att det saknas många saker. Han sa till Soheila att hon inte hade beställt underbeslag och överbeslag. Svenska Takgruppen hade inte inkluderat viktiga plåtarbeten i offerten. De hade låtit de gamla beslagen vara kvar och byggde bara runtomkring, vilket gör det omöjligt att få helt tätt.

Soheila får en ny offert på tätning runt skorstenen, något som borde funnits med första gången …

– ”De tänkte väl att en gammal utländsk kvinna inte fattar någonting, kör på bara”, säger Soheila.

Nu står hon där med ett tak som läcker och hon har inte råd att byta ut det. Hon kontaktade Fuskbyggarna och här får hon hjälp.

riktiga_snickare_lacker.jpg

Fuskbyggarnas redaktion kommer fram till att Svenska Takgruppen har löpande bytt ut styrelsemedlemmarna och bytt namn tre gånger sedan starten 2011. Och i maj i år sattes det i konkurs.

Det finns också flera bolag med liknande namn som går att koppla ihop med Svenska takgruppen, bl a:

Svenska Takgruppen Sverige AB, konkurs inledd 20170523
STG Moderbolag Sverige AB
Svenska Takgruppen Gotland AB
Svenska Takgruppen Norrland AB
Bålsta Entreprenad

Anders Öfvergård bestämmer sig för att jaga rätt på männen bakom Svenska Takgruppen, men det är inte lätt. På sin hemsida uppger de två adresser, men det finns ingen där när Öfvergård kommer dit. Grannar säger att de har varit där, men att de nu har flyttat ut.

mannen_bakom.jpg
Hjärnan bakom allt?

En person blir utpekad av programmet som hjärnan bakom allt, men de uppger inte namnet på honom och han vägrar ställa upp framför kameran. Med suddig bild visas ändå när Anders Öfvergård konfronterar honom och han slinker undan. Kan det vara en av de två som står på Svenska Takgruppen på allabolag.se?

svenskatakgruppen_allabolag.jpg

En av befattningshavarna i bolagen, Lars Rickard Hernvall lyckas programmet spåra upp genom att låtsas vara en kund som vill köpa takjobb. Rickard dyker upp, trots att bolaget är satt i konkurs. Han flyr dock så fort han ser tv-kamerorna.

rickard_hernvall.jpg

Takgruppens VD Arne Naftaniel har 45 konkurser bakom sig och bor i Thailand. Juristen menar att antingen så är den här Arne Naftaniel väldigt otursförföljd, eller så har man satt det här i system. När man märker att det här bolaget inte kommer att klara sig, då plockar man ut bolagsmännen, lyfter in målvakten som man låter ta smällen när bolaget försätts i konkurs. Så sannolikheten att Soheila ska kunna få ut några pengar är inte stor.

malvakt.jpg
Målvakten Arne Naftaniel bor i Thailand.

I slutet av programmet fick Soheila hjälp att bygga om taket av riktiga snickare. Slutet gott för henne i alla fall.

Det är dock inte så betryggande för alla konsumenter där ute som behöver få taket bytt och kanske blir lockade av offerter med lågt pris av de här figurerna som går lösa där ute i ständigt nya bolag ...

Proffsig hemsida?
Även den här gången tar tv-programmet upp detta med hemsida, ”Svenska Takgruppen har en proffsig hemsida”, som om det skulle säga något om hur bra en entreprenör är. Jag tycker inte den är så proffsig, för där står varken organisationsnummer eller namnet på någon av de som står bakom. Dessutom ser där ut att ligga 38 bilder på samma tak ur olika vinklar under fliken Referenser, inga som helst uppgifter om var det här huset ligger. Men visst, Svenska Takgruppen säger på startsidan att de stödjer Barncancerfonden ...
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

17 kommentarer

?
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
 • Appendix
 • E
 • M
 • norrbottenssnickaren
 • chris47
 • G
 • G
 • H
 • H
 • K
 • G
 • H
 • R
 • norrbottenssnickaren
 • G
 • G
 • E