Byggahus.se

Redax blogg

Så fungerar kreditupplysningar

För någon vecka sedan varnade en av våra besökare för att spela ut bankerna mot varandra, eftersom de tar en kreditupplysning på dig när de överväger att ta in dig som kund. Signaturen Jonas hade blivit nekad bolån pga att för många företag hade begärt en kreditupplysning på honom.

Här berättar UC hur kreditupplysningar fungerar:

UC:s ambition är att utifrån tillgänglig information ge en så korrekt bild som möjligt om konsumentens betalningsförmåga. Registrering av frågor på krediter används eftersom det statistiskt finns ett tydligt samband mellan antalet frågor och betalningsanmärkningar.

UC:s riskmodell ska ge en sammanfattande bild över hur stor sannolikheten är för att en konsument ska få en betalningsanmärkning inom ett år. Här utgör frågorna en mycket liten del i beslutsunderlaget.

Riskmodell är byggd så att enbart de personer som ligger i riskzonen kommer att få en sämre riskklass baserat på många frågor. Detta beräknas vara cirka 2% av Sveriges befolkning. Alltså är det bara cirka 2% av Sveriges befolkning som möjligen kan få en sämre riskklass baserat på att det tagits många kreditupplysningar. Detta är sådana personer som UC statistiskt sett bedömer ligga i riskzonen till dåliga betalare redan innan baserat på annan information.

Mvh
Pernilla Sällvin
Chef Produktutveckling Kreditinformation, UC AB
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

5 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • J
  • G
  • mariatherese
  • G
  • I