Byggahus.se

MagicaDeHexs blogg

Projekt: Borttagning av färg (pust!)

Jag säger bara det: puh!!
Jag har målat mycket under de senaste åren, men ta bort färg har jag aldrig gjort. Jag ville ha en liten skänk med ett speciellt mått i min hall. Jag hittade på IKEA med rätt mått men tyckte de var alldeles för moderna. Jag sökte och sökte på Facebook Marketplace men antingen var det fel mått eller så skulle folk ha en förmögenhet för något halvtrasigt som stått på mormor Astas vind i 50 år. Det där är för övrigt en sådan sak jag inte förstår, att folk försöker sälja skeva och skavda möbler som är i uppenbart behov av renovering, som shabby chic och lägger på en nolla extra på priset. Nåväl..

Jag hittade då denna, skåp Äpplet. Den såg vit ut på säljarens bild och priset på 400 kr kändes ok. Jag satte mig i bilen ett par dagar senare och körde 7,5 mil för att hämta den. Framme hos säljaren stod den i ett garage och var i lite sjaskigt skick, om jag ska vara ärlig. Rejält smutsig och dammig. Och alldeles BLÅ! Intensiv-blå dessutom. "Var den inte vit?", utbrast jag. "Nej, det stod blå i annonsen", svarade säljaren. Tyvärr låg annonsen inte kvar. Jag brydde mig inte så mycket för måtten var perfekta och modellen var supervacker. "Ja, jag tänkte själv försöka ta bort färgen men jag orkar inte", sa säljaren lite uppgivet. "Den har tydligen stått i ett barnrum och blev blåmålad under 1960-talet", fortsatte säljaren.

Well, ok, jag tar den ändå och försöker ta bort färgen, tänkte jag. "Hur svårt kan det vara". I detta inlägg delar jag med mig av resan :)

Det praktiska
Jag använde mig av:
- Färgborttagning från Biltema (det räckte gott med 350 ml)
- Penslar från Jula
- Handskar från ÖoB
- Stålspackel
- Stålborste
- Trasor
- Skyddsplast
- Målartvätt från Biltema
- Paraffinolja från IKEA

Arbetsgång och "att tänka på"
Det luriga var att veta hur länge färgborttagningen (gel) skulle ligga på. Jag googlade och det stod allt möjligt, från 15 minuter till att vissa låtit det ligga på under natten. Somliga skrev även lite varningsord om att låta det ligga för länge för då kan möbeln ta skada. Jahapp. Lyckligtvis har den som målat möbeln kladdat färg på baksidan av den, så jag började där. Jag lät det sitta 15 minuter och fick av den del men inte allt. Jag testade lite olika tider, men ungefär en timme märkte jag blev optimalt. Jag läste också att man inte skulle ta för stora områden åt gången men jag tog t.ex. en sida åt gången. Det var ganska enkelt att bara skrapa bort färgen med en stålspackel och sedan borsta av rester med en stålborste. Jag lärde mig ganska fort var gränsen mellan att dra för hårt och för nätt låg.

Det blev väldigt kladdigt och kletigt av färgborttagningen/gelen. Jag märkte att det var bra att lägga ut skyddsplast på stora delar runtom arbetsområdet. Jag hade arbetsskor på mig och det fastnade färgflagor under dessa som jag sedan drog med mig överallt.

När jag fått av så mycket färg jag kände mig ok med spolade jag av hela möbeln med en trädgårdsslang, tvättade med målartvätt och spolade sedan av igen. Den var riktigt, riktigt smutsig.

Jag lät den sedan stå och torka ett par dygn innan jag försökt med varmluftspistol och lätt avtorkning med en trasa för att få bort färgflagor. Varmluftspistolen var enklare på något sätt. Det var inte en massa kladd. Men det flög fortfarande runt färgflagor överallt. Jag tror de där blåa färgflagorna kommer följa med överallt även nu när möbeln är klar :D

Sedan till eftervård. Först tänkte jag om man kunde använda vanlig matolja eller liknande att olja in den med, men efter googlande läste jag att det kan härskna och att det "aldrig torkar" så jag valde bort detta alternativ.

Jag var hos Hornbach och pratade med dem om eftervård av möbeln och om jag skulle smeta på kokt linolja, som ofta rekommenderas. Hornbach har kokt linolja i sitt sortiment men de sa att om man använder sig av detta, måste man slipa ner det om man sedan vill måla möbeln med någon färg. Jag sa att jag inte visste om jag skulle betsa den eller låta den vara som den är. Om man ska betsa eller måla den, räcker det med den färgen, man behöver inte olja den emellan. Deras förslag var att olja in den med paraffinolja som man har till t.ex. skärbrädor. På så sätt kan jag bestämma senare om jag vill måla den i någon färg, lackera den eller låta den vara. Oljan kommer att tränga in i den som ett skydd. Den var ju otroligt torr och hade fått sprickor här och där, så jag bestämde mig att göra det. Jag hade dessutom en flaska hemma jag köpt på IKEA. På Hornbach sa dem att om man vill ha en mer tuff yta som står emot varma kastruller och bestick etc., kan man köpa någon form av vaxfärg som man använder för ytor i kök. Jag tyckte det var lite väl, då min inte ska vara ett matbord eller arbetsyta i kök, utan bara förvarning i hallen.

Den ändrade färg under hela arbetets gång. Den såg missfärgad ut under tiden jag arbetade med färgborttagningsmedlet men det verkade bara vara tillfälligt. När jag spolat av den och tvättat 2 omgångar med målartvätt och den fått torka, såg den jämn ut i nyansen igen. Dock när den var snustorr efter att ha torkat upp, var den ganska ljus i färgen. När jag lade på ett rejält lager paraffinolja mörkade den något. Den ser dock mycket mer "hälsosam" ut efter inoljningen och de sprickor som fanns tidigare, verkar borta eller minimala.

Skåpet när jag hämtat det
Såhär såg säljarens bild ut:
IMG_4877.jpg

Såhär såg skåpet verkligen ut, precis innan jag ska börja ta bort färgen:
IMG_4808.jpg

Då sätter vi igång!
Förberett med bl.a. skyddshandskar, färgborttagning och pensel.
IMG_4746.jpg

IMG_4749.jpg

IMG_4751.jpg

Det mesta av de stora sjoken färg borta, nu återstår småpill:
IMG_4766.jpg

På bilden nedan har jag tagit av så mycket färg jag kan mha färgborttagningsmedlet. Här har jag även tvättat möbeln med målartvätt och den har fått torka nästan ett dygn (det tog ett par dygn för den att torka helt).
IMG_4804_.jpg

Efter att ha suttit med liten smal kniv och värmepistol och försökt skrapa bort färg som satt kvar i skrymslen och veck under ett par timmar, kände jag att nu får det vara bra. Jag smorde in möbeln i rikligt med paraffinolja (den var ruskigt törstig). Den har nu stått i ett dygn och torkat och ser ut såhär:
IMG_4875.jpg

Tyvärr har jag inte fått av riktigt all färg. Där är fortfarande små-små färgpluttar i skåror och hörn som varken färgborttagningsmedlet eller värmepistolen kunde ta bort. Jag har försökt med olika knivar, men river bara i träet, vilket jag vill undvika. Jag har funderat på att eventuellt lasera/betsa den något i en liknande färg som möbeln själv, men än så länge är jag så nöjd med hur den ser ut. Man ser inte de små färgresterna om man inte tittar riktigt noga och jag tänker att mina gäster går nog inte med lupp och synar mina möbler ;). På bilden här nedan visas en detaljbild på hur färgen sitter kvar.
IMG_4873.jpg

Det var ett slitsamt jobb och kanske inget jag gärna gör igen. Men det var värt det, för som sagt så är modellen urläcker. Och bakom den där ill-blåa färgen dolde sig en riktigt vacker möbel i en fin träfärg. Jag är helnöjd!

Sammanfattning: Före och efter:
IMG_4808.jpg IMG_4875.jpg

Kommentera gärna hur ni har gjort och givetvis feedback och tankar :)

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat