Byggahus.se

Off-grids blogg

Off-grid fritidshus med vind och solkraft

Nu fungerar huset; solceller och vindkraft bidrar till självförsörjande off-grid och tankar upp mitt LiFePO4 200 Ah batteri! Vattenpumpen går på ren sinus inverter 230 v el, och dammsugare och annat vid behov. Resten är 12 volt stereo, led belysning, Fjärrstyrd wallasvärmare och ibland 50 W värmefilt samt inbrottslarm och diverse IP kameror för att övervaka elcentral och gården. Kylskåp, varmvattensberedare och värmare går på gasol, men i framtiden blir det nya elkylskåpen.

Men vilket jobb att få allt att lira. Ett bästa batteri, som tål att urladdas helt och med oändligt antal cykler är en förutsättning - eftersom dec-feb kan dra ut batteriet helt då jag är avhängig vind helt och hållet... nu levererar solen utan problem så jag kan knäppa av vindkraften om jag vill - men istället får den gneta på och värma upp min dumper på 1000 watt (ger lite extra värme till stugan). Vindkraften var oxå ett ganska knepigt projekt jmf med solen som är så stabil!

2 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • F
  • O