Redax blogg

Mossbo Gräv (Magnus Rohlin) i Västerås fuskar dräneringar på löpande band

Igår var det säsongsavslutning av Fuskbyggarna. Programmet handlade om stackars Håkan i Västerås som hade lurats av Mossbo Gräv som ligger på Byggahus.ses Svarta lista. VD för Mossbo Gräv är Magnus Rohlin och Anders Öfvergård konfronterade honom i programmet. Tyvärr var Håkan inte ensam om att ha fått en totalt felaktig dränering via företaget.

fusk8_start.jpg
Fuskbyggaren Magnus Rohlin vid Mossbo Gräv.

Magnus Rohlins firma Mossbo Gräv är bara 2 år gammal men har redan hunnit dra på sig flera anmälningar till ARN. I programmet framkom det att de anställda vid Mossbo Gräv inte vet hur man dränerar och att de hade gjort på samma felaktiga sätt vid minst 13 hus.

fusk8_dranering_uppgravt.jpg
Magnus Rohlins företag Mossbo Gräv grävde upp och förstörde Håkans tomt, sedan stack de.

Besiktningsmannen konstaterade fel, flera av dem grova:

- Det är inte grävt tillräckligt djupt, det behövs 50 cm till.
- Marken kommer att luta mot huset, den borde tvärtom luta från.
- Dräneringen ligger högt, om man fyller igen groparna kommer träpanel att röra marken, källarfönster kommer att hamna under marken.
- Dagvattenröret ligger som en banan så att vattnet inte kommer att komma ut.
- Han har satt en pump på högsta punkten på berg, vilket kommer att leda till att fyllas upp med vatten 50 cm mot källarväggen, därefter kommer pumpgropen.
- Längst ner vid grundsulan har man lämnat lera som binder vatten. Där, där dräneringsledningen ska ligga, borde man istället ha makdam runt som lätt släpper genom vattnet ner i dräneringsröret.
- Isodränskivorna är monterade utan förskjutna skarvar.

Magnus Rohlin var certifierad av Isodrän, vilket ska vara en garanti för att entreprenören förstår isodränmetoden och vikten av att följa tillverkarens instruktioner. Den här kunden Håkan konstaterade dock att det inte stämde och såg till att Magnus Rohlin fick sitt certifikat indraget.

hakan_aldrigbetalaforskott.jpg
Magnus hade lurat Håkan att betala i förskott.

Tyvärr hade Magnus lurat Håkan att betala 60 000 kr i förskott och chansen att få tillbaka de pengarna var obefintlig, liksom chansen att Magnus firma Mossbo Gräv skulle kunna dränera om på rätt sätt.

Men programmet började med att vi fick träffa huvudpersonerna Håkan och Mia. Håkan från Göteborg hade träffat flickvännen Mia i Västerås, så han köpte ett hus i Västerås och flyttade dit. Planen var att Mia skulle flytta in i huset så snart Håkan renoverat det. Invändigt gick renoveringen bra, men eftersom huset hade fuktig källare ville han också dränera det. Han anlitade firman Mossby Gräv och Magnus Rohlin, certifierad av Isodrän.

– Magnus Rohlin lät trovärdig, hade alla maskiner, berättade hur duktig han är, sa Håkan.

De skrev kontrakt. Första utbetalningen på 40 000 kr skulle ske efter att halva arbetet var utfört. Trots det ber Magnus om förskottsbetalning innan han sätter igång arbetet. Håkan betalar, för Magnus hade som argument att han måste köpa in materialet. Trots förskottet får Håkan vänta, Mossbo Gräv påbörjar inte arbetet förrän flera veckor efter avtalad byggstart.

Under arbetets gång skickar Magnus ytterligare en förskottsfaktura, denna gång på 20 000 kr för lön till Magnus personal. Håkan betalade för han var orolig för personalen, de hade inte riktiga arbetskläder eller arbetshandskar.

fusk8_oproffsigdran.jpg
Håkan såg att dräneringen inte följde Isodräns anvisningar.

Håkan jämför jobbet med Isodräns instruktionsfilm och ser att Magnus inte följer instruktionen. Håkan blev arg och sa till Magnus att nu får ni börja om från början och den här gången gör ni enligt Isodräns anvisningar. Magnus svarade med att han kände sig hotad, packade ihop sina saker och lämnade Håkans hus, med stora jordhögar och uppgävda gropar runt hela huset och halvfärdigt, felaktigt dräneringsarbete.

Vid det laget var det så uppgrävt med högar runt huset att Håkan inte kom in på garageuppfarten och han kunde knappt komma in i sitt hus utan att gå i gyttja upp till vaderna.

Håkan vill att de ska träffas för att diskutera hur de ska gå vidare. Magnus vill bara ha konversation via mail. Då kontaktar Håkan Isodrän som kommer dit och tittar. Isodrän drar in in Magnus certifikat, för det där såg inte bra ut. Flera kunder har hört av sig till dem och klagat på Magnus arbete.

Efter det hör Magnus av sig till Håkan och säger att han kan göra klart enligt avtal. Men Håkan tycker inte det är någon bra idé eftersom hans certifikat hos Isodrän nu är indraget.

fusk8_miaarn.jpg
Mia hade pratat med en konsumentvägledare.

Håkan och Mia har diskuterat problemet med konsumentväglare.

– När man hörde deras förklaring till hur det går till rättsligt om de skulle stämma Magnus, så inser man att det inte finns något att vinna på det. Det finns inget att hämta hos Magnus, han har inga tillgångar, sa Mia.

Det kostar ju att föra en rättsprocess också. Håkan vill inte gå vidare rättsligt, det skulle bara bli en jobbig process med små chanser att få tillbaka några pengar.

uppgravtrunthuset1.jpg
Håkan har inte råd att betala för en dränering till.

Där står nu Håkan utan pengar, för de har Magnus fått. Han har dessutom förlorat jobbet och har problem med värk så hans kropp inte skulle klara av att utföra dräneringsarbetet på egen hand. Håkan försöker vid upprepade tillfällen att få Magnus att betala tillbaka hans pengar, så att han kan anlita för att dränera klart. Han söker upp Magnus på andra byggen han är på för att få betalt. Då polisanmäler Magnus Håkan för hot, något som Håkan inte säger att han har gjort.

Fuskbyggarna frågar sin jurist, har Magnus rätt att få pengarna tillbaka?

Juristen Martin tycker att kontraktet ser ytterst seriöst ut. Det står att man är certifierad för det material man ska använda. Han har gjort Isodräns arbetsinstruktioner till en del av avtalet, så det är helt solklart att det ska göras enligt Isodräns instruktioner, ändå så har man inte lyckats. Det står också tydligt i avtalet att man inte ska betala något i förskott och att de ska vara klara med vissa moment innan de tar betalt.

Hur rekommenderar då juristen att Håkan går vidare? Jo, han måste få färdigställa det här. Med det avtalet de hade borde Håkan häva entreprenaden och ta in en annan firma som får färdigställa och sedan skicka den fakturan till Magnus. Problemet är bara det att det kan bli svårt att få Magnus att betala fakturan, för han har inte heller några pengar.

Håkan har haft fyra mäklare vid huset för att se om han kunde sälja huset för att slippa alltihop. Tre av dem sa att det inte går att sälja. En sa att ”du ju kan försöka, men du får ta det du får”.

glad_borjargrata_fusk8.jpg
Håkan gråter av lycka när Timell säger att de kommer att fixa dräneringen.

Magnus har ställt till det så att nu blir det dubbelt så mycket jobb att återställa allt och lägga en riktig dränering. Håkan blir så glad så han börjar gråta när Timell berättar att tv-programmet kommer att göra jobbet åt honom. En stor sten faller från hans hjärta.

Riktiga hantverkare kommer dit och ska hjälpa Håkan. De får börja med att schakta bort och köra iväg alla jord/grushögar som Mossbro Gräv och lagt upp och sedan riva hans försök till dränering. Det ska grävas en halvmeter till och anlägga så att marken kommer att luta från huset när allt är klart.

feldran_konstaterar_riktighantverkare.jpg
Riktig hantverkare visar hur tokigt Magnus placerat dräneringsröret.

Samtidigt letar Anders Öfvergård upp Ted som hade börjat jobba på Mossbo Gräv i februari 2016. Han hade fått jobb där trots att han aldrig hade sysslat med dränering tidigare och inte visste hur man gjorde. Ted berättade att Magnus bara lämnade de anställda ute på dräneringsjobben utan att berätta hur jobben skulle göras. Det var flera hus de höll på att dränera vid, där arbetet varit stillastående i veckor. Till de kunderna sa han att maskinerna var trasiga, fast sanningen var att maskinerna var upptagna på andra dräneringar de höll på med.

fusk8_ted.jpg
Ted berättar att Mossbo Gräv dränerat 13 hus fel.

Håkan hade ju själv börjat läsa på hur en dränering ska göras och sett att de gjorde fel. Det är bara det att Ted berättar att de hade gjort exakt samma felaktiga dränering vid 13 hus

Bland annat åker Öfvergård hem till Mattias Olsson som är en av dessa kunder som har fått in fullt med vatten i källaren efter Mossbo Grävs framfart.

fusk8_vattenikallaren.jpg
Mattias Olsson hade fått vatten i källaren efter Mossbo Gräv dränerat.

En annan kund de ringer upp som har anmält Magnus till ARN berättar:

”– Han är ju duktig på att prata, men man kan inte tro ett ord han säger”.

För dem gick det så långt att de säljer huset. De orkar inte hålla på mer. Kanske orkar en ny ägare dränera om huset igen. De hade betalat honom 98 500, skulle allt åtgärdas skulle det kosta 115 000 kr till.

Anders Öfvergård vill ju konfrontera Magnus också och det är inte lätt. Till slut lyckas man stämma möte genom att låtsas vara köpare till en bil som Magnus har ute på annons.

business.jpg
Magnus Rohlin mår inte dåligt av att lura folk, för honom är det bara business.

- När du får de här ARN-anmälningarna, varför ställer du inte allt till rätta? Vill du inte ha nöjda kunder?

- Det här är ju business, jag kan inte grotta ner mig i det. Jag måste se på det som min affärsverksamhet.

Att Mossbo Gräv är en riktig fuskbyggare var alltså ställt utom allt tvivel.

riktigahantverkare8.jpg

Programmet avslutas med att de riktiga hantverkarna blir klara med jobbet. Håkan har fått ett hus dränerat på rätt sätt. Trädgården är återställd med utrullad gräsmatta och en ny altan som bonus.

nyaltan.jpg

Slutet gott, allting gott, åtminstone för Håkan. Tyvärr finns det ju minst 12 felaktiga dräneringar i Västeråstrakten kvar som Mossbo Gräv har gjort. Tyvärr är Mossbo Gräv också fortfarande aktivt som bolag.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

34 kommentarer

?
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
 • G
 • T
 • G
 • M
 • S
 • T
 • norrbottenssnickaren
 • P
 • M
 • J
 • G
 • B
 • T
 • J
 • U
 • G
 • S
 • S
 • J
 • J
 • W
 • G
 • Marlen Eskilsson
 • D
 • Marlen Eskilsson
 • G
 • D
 • Marlen Eskilsson
 • H
 • D
 • Marlen Eskilsson
 • D
 • L
 • G