Byggahus.se

Redax blogg

Lucka 2: Vad är ett arkitektritat hus?

1/12 Lucka 1: Betala aldrig i förskott

Måndag den 2 december 2019

Lucka 2: Vad är ett arkitektritat hus?


Då och då njuter vi av artiklar med bilder och planlösningar av arkitektritade hus här på Byggahus.se. Inte sällan kommer kommentaren ”Vadå arkitektritat? Alla hus är väl arkitektritade. Arkitekt är ingen namnskyddad titel.

Det sistnämnda stämmer visserligen, vem som helst som ritar hus får kalla sig för arkitekt, utan att vare sig vara utbildad eller att ha erfarenhet av yrket, ungefär som att man får säga att man är snickare om man vill. Därför, om du vill försäkra dig om att det är en arkitekt du anlitar bör du dels be att få se utbildningsbevis och att få se tidigare hus eller tillbyggnader man ritat tidigare.

För nog ser man skillnad på ett hus som är ritat av en utbildad, skicklig och erfaren arktitekt, och ett hus ritat av en amatör.

Men vad är då ett arkitektritat hus?

arne-jacobsen.gif

Arkitekten Arne Jacobsen
lär ha sagt att:

"Det är uppenbart att om en byggnad inte är funktionellt och tekniskt i ordning så är det inte heller arkitektur, det är bara en byggnad”.

Jag tycker att Gert Wingårdh förklarar så bra vad ett arkitektritat hus är, i avsnitt två av TV-serien Hemma hos arkitekten.

wingardhs_pavagin.gif
Gert på väg in i sitt eget hus.

Ungefär såhär säger han:

Det börjar med läget, läget, läget. Läget är en del av arkitekturen. Med det perfekta läget har man utgångspunkten för det perfekta huset.

Gert Wingårdh tycker att han är duktig på att sätta in en byggnad i sitt sammanhang, som sitt eget hus hur han och hustrun Karin har placerat det och format det med naturen. Huset gör lätta fotavtryck, byggt med total respekt för den omgivande naturen.

För honom är det viktigt att huset skapar en upplevelse som berör.

Arkitekter jobbar med planer, material, rörelsemönster, tekniska lösningar, skönhet, ljus, och hållbarhet för att skapa goda hem.

Läs mer: Månadens arkitektritade https://www.byggahus.se/taggar/manadens-arkitektritade
Se Hemma hos arkitekten (Svtplay) https://www.svtplay.se/video/195962...-arkitekten-sasong-1-gert-wingardh?start=auto
Etrompa och Gammelnörden gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

Skriv en kommentar

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Sparar Utkast raderat
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.