Byggahus.se

Redax blogg

Lastbilsgarage i SVT:s Husdrömmar tveksamt

I måndagens Husdrömmar avsnitt 6 besökte Gert Wingårdh och Pernilla Månsson Lars i Genarp, som byggde om ett lastbilsgarage från 1950-talet till en bostad. I början av programmet säger han att det är hans drömhus som han redan hade flyttat in i i sitt sinne, men på slutet säger han att han skulle sälja huset när det är klart. Det framgick inte varför han ändrat sig.

lars_gert_pernilla.jpg

lars_lastbilsgarage.jpg

Det är ju alltid roligt med annorlunda projekt. Det gamla lastbilsgaraget som Lars köpt på Blocket hade potential med rymd, de fina tegelväggarna och spröjsade stora fönster. Men jag misstänker att det här var ett nöd-avsnitt som de beslutat sig för att sända i brist annat, trots att det inte blev riktigt som de hade tänkt sig. Ombyggnaden drog ut väldigt på tiden och bygget var inte särskilt klart när de visade upp resultatet – hoppas jag.

lars_tavla_oversikt.jpg
Översikt av projektet.

I alla fall så hade det som visades aldrig fått slutbesked i det skick som det visades. Det säger Charlotte Andersson som ju jobbar som kontrollansvarig. Jag pratade med henne nyss och hon mådde riktigt dåligt efter att ha sett senaste avsnittet av Husdrömmar. Hon räknade upp flera saker som stadsbyggnadskontoret aldrig kommer att godkänna med den här ombyggnaden, för det krävs bygglov för att bygga om ett garage till en bostad och med ett sådant kommer det att bli slutbesiktning.

lars_ritning_hus.jpg
Så här är det tänkt att bli.

De nedanstående punkterna menar Charlotte var rena fel i bygget och/eller strider mot regler och branschpraxis av det som visades i avsnitt 6 av Husdrömmar. Charlotte menar att det borde ha kommenterats av programledarna, eller har de inget ansvar för vad de inspirerar oss husdrömmare där ute till att göra med våra hus?

– De visar när Lars svetsar inomhus. Det får man inte göra med brännbart material i närheten och det måste också finnas släckutrustning i närheten, som man inte såg röken av. Det krävs behörighet för det, men det hade han kanske.

–Trappan upp skulle aldrig godkännas. Det får vara max 10 cm stora glipor i en trappa. Det måste finnas trappräcke på båda sidor. Vi hoppas att han kompletterar trappann så att den uppfyller säkerhetskraven.

lars_trappa.jpg

–Badrummet låg en nivå upp, vilket inte godkänns enligt handikappreglerna. Möjligtvis om han bygger en ramp inne i salen kan han få igenom det.

–Det ser tveksamt ut när han pular ihop toaletten. Ingenstans får man höra om att man ska tänka på handikappanpassning. Vid bygglovet ska han ha lämnat en ritning då får man ju följa den.

–När de sprutisolerade taket så läckte det ut isolering på lite olika ställen eftersom det var dåligt tejpat. När du har slarvat med att tejpa så kommer det på sikt att bli fuktskador i takkonstruktionen.

–Ett stort frågetecken är takhöjden på ovanvåningen som inte ser ut att vara tillräcklig. Minimihöjd på vind ska vara 2,3 m. Hur ska de få ihop det?

–Man ser ingen fläkt i köket. Saknas ventilation helt och hållet?

lars_kok.jpg

–Teglet vid vasken såg obehandlat ut. Det kommer att suga till sig fett och bli fläckigt. Hoppas att han tänker behandla det.

–Du får inte möblera och flytta in i ett hus utan slutbesked. Gör du det kan du dömas till höga viten.

– Inga branschstandarder för fuktsäkring av våtrum godkänner betonggolv. Hur undviker man fuktsugning och hur ställer sig försäkringsbolagen till denna typ av lösning?

Jag misstänker att bygget inte var så klart som de försökte få det att framstå i slutet av programmet och söker Lars för att få svar på alla frågor och återkommer.

Här kan du titta på avsnitt 6 av SVT:s Husdrömmar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

7 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat