Redax blogg

Lärdomar från badrumsrenovering nr 2

Över jul- och nyårshelgen 2015/2016 fattade vi beslut om att renovera vårt badrum, som var väldigt ofräscht med svartmögel i fogarna som inte gick bort och mosaikplattor som hade lossnat.

misslyckaddusch.jpg
Vår gamla läskiga dusch.

Jag skrev då om Fem lärdomar från det gamla badrumsbygget som jag tänkte ta med mig till nästa renovering. De lärdomarna var kortfattat:

1. Välj smala kakelfogar
2. Undvik mosaik
3. Undvik konstigheter
4. Det är bra med inbyggt badkar
5. Vägghängd toa är överreklamerad

Läs mer här: Fem lärdomar från tidigare badrumsbyggen.

November-december 2016 genomförde vi då badrumsrenovering nr 2. Tog vi lärdom av tidigare misstag?

gasttoan.jpg
Lilla gästtoan, denna gång med golvmonterad toalett.

Jo, vi valde i alla fall smala, grå fogar den här gången istället för vita breda som blir ofräscha på en gång. Vi valde kakelplattor istället för mosaik som kan börja lossna. Vi la ett enda material på golvet istället för en mix av två i en konstig rundning som blev sned. Vi avvecklade den vägghängda toaletten och satte en golvmonterad istället. Vi ändrade inte planlösning i badrummet och kom ner i kostnad jämfört med om vi hade flyttat toalettstolen som vi hade funderat på. Och vi byggde in badkaret precis som förra gången, för det hade visat sig så användbart som avlastningsyta och sittplats i detta lilla badrum.

nyaduschen.jpg
Duschen på samma ställe, men denna gång rak vägg och samma golv överallt.

Men det är ju vissa misstag vi gjorde även den här gången. Det är mer logistiska och planeringsmässiga missar, som ledde till förseningar och fördyrningar av projektet.

1. Starta inte projektet förrän du har tänkt igenom ALLT, dvs bestämt, beställt hem och mottagningskontrollerat allt kakel, porslin, blandare, handdukstork, möbler (har nästan alltid lång leveranstid), strömbrytare, färg, m m, INNAN hantverkaren får påbörja något arbete. Annars tar projektet längre tid och kostar mer pengar.

Även saker som belysningsarmatur och spegel måste vara bestämda, helst redan inköpta dag ett. Vi tänkte att, spegel och belysning, det tar vi på slutet när vi ser hur det ser ut. Jag hade lite olika alternativ jag funderade på och kunde inte bestämma mig, hade sparat det beslutet till sist. Det var inte bra. När badrummet var utrivet och skulle byggas upp, då behövde elektrikern veta exakt på pricken var han skulle placera alla uttag. Redan då finns behov av att ha måtten på spegel och belysning för att veta exakt var de ska placeras. Det hade inte vi, så vi fick gissa och det fick till följd att man sedan blev väldigt begränsad i urvalet när man skulle välja lampa och spegel. Elektrikern fick sedan komma hit en extra gång och flytta uttaget för att få plats med den lampa vi valde. Spegeln vi har nu är en nödlösning, jag har fortfarande inte hittat den optimala, men det gör kanske inte så mycket. Den kan vi byta ut själva.

toahandfat.jpg
Spegeln är en nödlösning, den känns för liten.

2. Aha-upplevelse om totalentreprenad vs löpande räkning
Vid förra badrumsrenoveringen (2001) hade vi ett fast pris med samma firma. Det kändes inte bra, vi tyckte att plattsättaren jobbade väldigt långsamt, var här en timma och så åkte han iväg och var borta två timmar (jobbade förmodligen svart), kom tillbaka och duttade lite igen. Sedan var vi medvetna om att när entreprenören räknar på ett fast pris för ett badrumsjobb så kollar man vad som ska göras, räknar på hur många timmar det ska ta och lägger på 20% om det är ett nybygge, 30% om det är ett gammalt hus som vårt, med motivet att i gamla hus kan det komma överraskningar. Därför bestämde vi oss för att prova att ta den här renoveringen på löpande räkning. Potentiellt skulle vi kunna spara 30%. Jag har mitt kontor hemma och har då någorlunda koll på när hantverkare kommer och går. Det kändes som att badrumsprentreprenören var motvillig till detta, men accepterade ändå löpande räkning.

Det som hände var att entreprenören nu gjorde saker mycket noggrannare (för att få jobba fler timmar?). Till exempel 2001 när vi hade fast pris, så satte plattsättaren (annan person men samma firma) kakel på kakel i vår gästtoa istället för att riva ut gammalt kakel. Det går naturligtvis snabbare. Den här gången sa man att vi absolut måste riva ner allt och bygga upp det från början, både kakellager 1 och kakellager två. Det känns ju faktiskt mycket bättre, för då vinner vi några centimeter i den pyttelilla toan som hade känts klaustrofobisk. Men hur hade de gjort om vi hade haft fast pris? Så snabbt som möjligt som förra gången, eller noggrannare som den här gången?

Ett annat tydligt exempel på noggrannare arbete är att plattsättaren jollade hörnen den här gången, förra gången mer grovhuggna. Det tar tid att beskära varje platta vid hörn så att det ser snyggt ut. Och taket i stora toan behövdes byggas om, misstänkt noggrant. Kunde detta verkligen vara nödvändigt? Nu har vi väldigt bra tak där i alla fall …

Summa summarum, jag har en tydlig känsla av att vi har betalat lika mycket med löpande räkning som vi hade fått göra med fast pris. Men allt har blivit mer noggrant gjort än det hade blivit annars.

inbyggtbadkar1.jpg
Inbyggt badkar tycker vi är värt den extra kostnaden, för man vinner förvarings- och sittyta.

3. Saker man kan göra för att komma ner i pris
Trots ROT-avdraget känns det väldigt dyrt att renovera badrummet. Hade vi bara haft tummen på rätt ställe och mer tid, så hade vi gjort mer själva. Även om man inte är särskilt händig så ser man ju vissa saker som vem som helst klarar av, bara du har fått hjälp med att plugga el och VA. Till exempel att riva det gamla badrummet och forsla bort materialet. Att måla och hänga upp skåp och spegel är väl egentligen inte så stora problem.

Det är också saker
man kan fundera över om det verkligen smakar så mycket som det kostar. Är det värt pengarna att flytta toaletten? Är det värt pengarna att fälla in spottar istället för att ha utanpåliggande belysning? Och blir det verkligen bättre med infällda spottar. Är det värt pengarna att bygga in badkaret istället för att ha ett fristående? Att hänga toan på väggen istället för att sätta den på golvet? Saker som inte är jättenödvändiga, man kan få ett precis lika fint badrum ändå.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

26 kommentarer

?
Verifiering:
Utkast sparat Utkast raderat
 • K
 • R
 • Marlen Eskilsson
 • S
 • Snailman
 • Snailman
 • Fel av Åke
 • nino
 • Marlen Eskilsson
 • P
 • nino
 • Per Eskilsson
 • nino
 • P
 • Per Eskilsson
 • kulle
 • J
 • M
 • C
 • M
 • L
 • B
 • Per Eskilsson
 • O
 • S