Byggahus.se

Redax blogg

Kolonistuga i SVT:s Husdrömmar

Såg du Husdrömmar igår? Om man satt som ett stort frågetecken efter förra veckans avsnitt om lastbilsgaraget i Genarp, så var det precis tvärt om igår. Äntligen ett avsnitt av Husdrömmar där man fick reda på allt man behövde veta.

koloni_miad_oriana.jpg
Miaad och Oriana bygger kolonistuga.

koloniomrade_ny.jpg
Koloniområdet i Malmö.

Miaad och Oriana Masari bor i en lägenhet i Malmö och har en kolonistuga där de kan njuta av en härlig uppväxt tomt med möjlighet till trädgårdsoldling. Men så en dag brändes deras stuga ner och Miaad fick möjlighet att förverkliga sin dröm om att bygga ett hus: en ny kolonistuga i lösvirke. Han tänker att om han klarar att bygga det här själv, så kan han övertyga Oriana om att de kan köpa ett större hus, renoveringsobjekt, som egentligen är deras riktiga husdröm.

tavla_kolonilott.jpg
Budget är satt till 450 000 kr.

Det var ett okomplicerat litet bygge vi fick följa kan man säga. Miaad har vänner som är hantverkare och de erbjöd sig att hjälpa till.

kolonistuga_planlosning.jpg
Planlösningen, exkl sovloftet som läggs till höger.

Jag som aldrig har varit i en kolonistuga tyckte det var roligt att se hur de hade det, och även hur det fungerar med kolonistuge-konceptet. Kommunen äger marken och man arrenderar sin lilla kolonilott. Boytan får inte vara större än 40 kvm, i det här koloniområdet i alla fall. Uterummet får vara max 12 kvm. Fasaden måste vara i trä och taket måste vara ett sadeltak. Kolonistugan får inte ha gjuten grund och därför bygger Oriana och Miaad på plintgrund. Stugan är inte byggd för året-runt-boende utan man bor där mellan april och oktober. På vintern är vattnet avstängt.

koloni_klar.jpg
Kolonilotten i stort sett klar.

Gert Wingårdh tycker att de borde ha gjort något annat med kolonistugan. Han hade gärna sett ett hus utan små rum och innerväggar. Hade han ritat huset hade han funderat på att ge saker dubbla funktioner, fälla ner saker från väggarna som i Kalle Ankas julafton. Det hade varit intressant att få höra lite mer av hur Gert hade löst det istället.

vardagsrum_oversikt.jpg
Kök och vardagsrum sett från sovloftet.

koloni_kok.jpg
Lyxigt kök för att vara i en kolonilott.

koloni_badrum.jpg
Helkaklat badrum.

kolonin_uterum.jpg
Fint uterum på 12 kvm.

Klicka här för att se kolonistugan i avsnitt 7 av Husdrömmar

Läs också
Det vi inte fick veta om det runda passivhuset i Husdrömmar
Anebyhuset som läcker i SVT:s Husdrömmar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

11 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
 • K
 • yonna
 • L
 • yonna
 • Marlen Eskilsson
 • N
 • rickardg
 • L
 • P
 • B
 • E