Byggahus.se

Redax blogg

Kirurg: "– Såga inte"

Du måste såga extra försiktigt just nu.

Det kommer rapporter från byggvaruhandlarna om att vi handlar byggvaror som aldrig förr i den här coronakrisen. Folk är hemma helt enligt myndigheternas rekommendationer och naturligtvis måste man hitta på något. Varför inte fixa med huset, den naturligaste saken i världen. Lika bra att sätta igång projektet man har funderat så länge över och nu har man kanske till och med tid att göra det själv istället för att anlita hantverkare. Det känns ju också som en risk att ta in folk i huset som kan bära på viruset.

FredduS_hand.jpg
Medlemmen FredduS sågade av sitt lillfinger.

Kirurgerna ser dock en fara med ökat självbyggande i coronakrisen. Läkarna i Svensk Handkirurgisk Förening har startat kampanjen #aktahänderna. De ser en risk att de längre fram kan tvingas prioritera bort att rädda ett avsågat finger till förmån för att rädda livet på en covid-19-patient.

I första hand vill de uppmana hemmafixare till försiktighet, men Peter Axelsson som är kirurg vid Sahlgrenska och ordförande i föreningen tycker att vi ska låta bli att såga helt tills trycket på vården har minskat.

– Man kanske kan låta häcken växa eller avvakta med altanen till nästa år, säger Peter Axelsson.

– Handskador bör opereras väldigt snabbt, får du vänta ett par dagar är det en risk i sig och längre fram kan vi tvingas säga att liv går före lem och då får man klara sig utan sitt finger.

Det rapporterar Di i en artikel i dagens pappersupplaga.

Läs och diskutera:
Posta skador/olyckstillbud med maskiner och verktyg
En olycka händer så lätt

Quiz: Hur farligt är det att bygga?
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

7 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • ekblom
  • J
  • R
  • Chrissofsweden
  • S
  • Fario