Byggahus.se

Redax blogg

Intressant idé för att rama in framsidan

I söndags hade Byggahus.ses trädgårdsdesigner Cajsa Lundin frågestund i forumet, något vi har haft varje vår sedan 2014. I år blev det lite annorlunda på flera sätt.

cajsa_blogg.jpg

Cajsa hade en incident i familjen, just när frågestunden skulle börja och hon kunde inte svara på frågorna just då. Frågorna ramlade in ändå, en efter en. Faktum är att det blev rekordmånga frågor, mer än 60 stycken! Cajsa satte sig och började svara på frågorna på måndag morgon istället. Hon har fortfarande inte hunnit besvara alla, men ändå väldigt många.

Frågorna handlar om alltifrån växtförslag till material till stödmur och slänt.

Jag gillar den här frågan och svaret:

Medlemmen Furtanbo har idag en grusbädd på var sida om farstun och behöver idéer för att rama in framsidan istället för det sterila gruset/kattoaletten.

framsida.jpg

Cajsa svarar:
Vackert hus med fina detaljer. Förstör inte verandan/farstukvisten med ett stort däck, utan tänk mer att det ska passa till arkitekturstilen just på framsidan. Man behöver sällan inifrån gå ut genom en entré för att ta sig till en gavel.

Jag tänker att man utgår från en gammeldags rabatt, men lite modernare. Man hade ofta klätterväxter på sidorna, men det blir oftast besvärligt med tiden.

jattetatel.jpg
Placera jättetåtel bakom dagliljorna för ett modernare intryck. Foto: Cramers blommor

Gräv bort allt ogräs ordentligt. Låt det var grus eller annat oorganiskt material typ 40 cm utanför hussockeln. Gräv/luckra minst 30 cm djupt. Jordförbättra med ny jord som ni blandar ner.
Ev gör ni en "ram" till växtbäddarna så ni får upp jordnivån 1-2 dm.

daglilja_arctic snow.jpg
Daglilja arctic snow

Kör med dagliljor (finns många färger, till ert husfärg skulle en mixa av 'Pandoras Box', 'Artic snow' och 'Pardon me' passa) som är anspråkslös och blommar länge. Bladen ser ut som gräs. (Fin till snitt, och blommorna går att äta, fin att toppa i sallader.) Är det torrt och soligt skulle jag sätta en kantväxt som klarar detta, som en låg kantnepeta eller näva.

lag_kantpetnea.jpg
Låg kantpetnea.

Glöm inte vårlökar, här passar balkansippa utmärkt. Bakom dagliljorna kan ni plantera löjtnantshjärta och aklejor.

akleja.jpg
Akleja

stappsalvia.jpg
Stäppsalvia


Vill ni modernisera intrycket lite tar ni istället jättetåtel bakom. Kanske ställer ni några stäppsalvior mellan/bakom dagliljorna (välj hög sort, t. ex. 'Caradonna')

pioner.jpg
Det går lika bra med pioner!

Gillar ni inte daglijor funkar pioner bra.
/Cajsa Lundin

Klicka här för att komma till alla frågor och svar: https://www.byggahus.se/forum/forums/fraga-traedgardsdesignern-soendag-15-3-kl-20-22.170/
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

4 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • arneri68
  • Oldboy
  • J
  • S