Byggahus.se

Brännvåles blogg

Hussvamp i våran villa.

Vi köpte vårat hus 2014, det fanns/finns en del att göra så som kök, golv och tapeter. Inget direkt akut.

Det första större utöver tapet och färg som vi renoverade var taket, det byttes ut från plåt till betongpannor och höjdes så vi kunde tilläggs isolera och få en riktig luft spalt som saknades från början. Sen började jag byta brädfodring på huset, vilket tagit mycket längre tid än vad jag trott.
Svårt att få tid över med tre barn, ett heltidsjobb och ett som deltidsbrandman med övningar och jourer och larm.
Hur som helst så började pellets pannan krångla, samt att det var dyrt att elda med pellets och den började bli till åren (installerades -94 tror jag).

Så vi bestämde oss för att byta ut den mot jordvärme, så vi tog ut den gamla pannan för att installera den nya värmepumpen. Vi tänkte göra iordning det lilla pannrummet som inte är större än ca 4kvm eftersom det inte längre skulle sotas och smutsa ner samt att det saknades golvbrunn eller något sorts tätskikt. Så det kändes vettigt att lägga in våtrumsmatta och göra det lite mer våtrumsanpassat.

Men när vi började riva bort tapeten under en vattenkran som satt på väggen bredvid/bakom pannan så upptäckte vi en rejäl fukt skada. Ju mer jag rev desto värre blev skadan. Jag slutade när jag kom in till timmerväggen som var porös som bara den. 20191108_195022.jpg
Ringde försäkringsbolaget och frågade om dom kunde komma och titta på skadan men dom var allt annat än samarbetsvilliga, så jag tog dit en snickare själv för att bedöma hur omfattande skadan kan vara.
Han sa nästan direkt att det ser ut som hussvamp angrepp, jag började nästan må lite illa när han sa de. Jag har hört och läst en del om hussvamp och hur förrödande den kan vara.
20191108_203535.jpg
Snickaren tyckte jag skulle kontakta försäkringsbolaget igen och säga att det kan vara hussvamp så de får göra en bedömning.
Eftersom hussvamp ingår i min försäkring så hoppas jag att detta går på försäkringen samtidigt som jag vet att chansen är liten eftersom dom är duktiga på att slingra sig ur ansvaret.

Försäkringsbolaget skickar ut Anticimex för en bedömning idag (27/11-19).

Denna blogg kommer jag uppdatera allt eftersom renovering och sanering fortgår, dels för min egen del som ventilation och att titta tillbaka på när detta elände är över och även för andra som hamnar i samma situation, då jag själv saknade såna här bloggar att läsa för att se hur det löst sig för andra.
Brännvåle

Brännvåle

Blogg om upptäckt av hussvamp, renovering och sanering.

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat