Byggahus.se

Redax blogg

Har ditt hus en edikula?

Ända sedan romartiden och fram till början av 1900-talet har man byggt omfattningar runt portar som ger intryck av en stiliserad gavel – en så kallad edikula. Vill du veta varför man gjorde så här och till och med ibland gör det även idag?

[​IMG]
Teckning av ett husaltare, edikula av Ada Van Hoorebeke

Tydligen kommer traditionen från de romerska hemmen, där det fanns små husaltare, edikulor. Inramningen av edikulorna skulle ge intrycket av ett litet hus, som samtidigt var en port. Porten symboliserade livets början och slut och det här hörde ihop med guden Janus (enligt romersk mytologi), som blickar in i framtiden samtidigt som han ser tillbaka på det förflutna. Parallellt är porten ett hus eller huset är en port.*

[​IMG]
Solguden Janus. Foto: Wikipedia

Solguden Janus öppnar och stänger himlaljusets portar och avbildas därför med två ansikten: ett som blickar in i framtiden och ett som ser tillbaka på det förflutna.

Här är en edikula jag ovetandes om dess betydelse knäppte en bild på i Borgholm i somras:

[​IMG]
Edikula, dvs en stiliserad gavel på ett hus i Borgholm, Öland.

Över vår egen dörr sitter det en liten form som jag tror är inspirerad av en edikula, men anpassad till vårt enkla hus som byggdes 1926.

[​IMG]
Edikula på vårt hus?

Har du en edikula vid entrédörren?

*Enligt "Husets ansikte" av Lena Sjöström Larsson och Kerstin Wergeni-Wasberg.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

4 kommentarer

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Sparar Utkast raderat
  • G
  • W
  • Marlen Eskilsson
  • W
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.