Byggahus.se

En nybörjares första trädgård

Gräva om igenvuxen rabatt

Ja, jag vet, liiiite tidigt men jag kunde inte bärga mig utan var tvungen att sätta händerna i jorden. Jag har nog längtat efter min egen trädgård mer än jag velat erkänna för mig själv och den milda vintern möjliggör tidigt trädgårdsarbete, särskilt här i södra Sverige.

Rabatten på trädgårdens västra sida har stirrat mot mig sedan vi flyttade in. Övervuxen och stökig fast med en fantastisk bergbambu på ena kortsidan. En pressening täckte större delen av rabatten, tillsammans med högt sly av gräs som växt över kantskyddet i metall (såg inte ens skyddet för allt gräs). Jag bestämde mig för att det är platsen där de kommande vinbärsbuskarna ska stå.

På sex timmar blev rabatten som ny! Jag började med att gräva upp två döda gamla plantor för att sedan ge mig på det tunga jobbet med att gräva upp de stora grästuvorna av högt gräs.

Några stenbumlingar låg bakom allt sly och dessa borstades av och placerades längs med rabattens innersta långsida för att skydda växtlighet från att tränga in från undersidan av trädäcket. Sedan lyfte jag på varje stenbumling som låg runt bambun. De satt fast mellan tjocka grästuvor. Därefter lade jag tillbaka stenarna så som jag ville ha dem och spände upp bergbambun så att den såg mer sammanhållen ut och stenarna under framhävdes mer.

Sedan var det dags att gräva om jorden där jag tänker ha svartvinbärsbuskarna. Jag grävde från ena kortsidan till den andra och kunde konstatera att jorden var i gott skick, om än lite kompakt och blöt efter all nederbörd. Jag dränerade och luckrade upp jorden genom att helt enkelt gräva om allting, men helt utan att addera ny jord. Det gör jag längre fram. Ett spad-djup ner grävde jag och passade på att förbättra jorden med löv som jag krattat upp i trädgården och lade i gropens botten. Sedan grävde jag en ny grop och lade över jorden i den första gropen osv. Avslutade med att kratta rabatten för att luckra upp jorden lite till. Mycket nöjd med resultatet, därför retfullt att jag glömde ta en före-bild‍♀️

Och ja... trädäckets skick lämnar en del att önska, men det får vi ta tag i till sommaren. Liksom behovet av en skottkärra då dotterns lilla pirra inte gjorde gott för ryggen vill jag lova.

Klart slut!
Matanden

Matanden

För två månader sedan blev vi husägare för första gången. Huset, typiskt 60-tal, enplans med källare.

Denna blogg kommer emellertid handla om någonting helt annat: nämligen husets fantastiska trädgård på ca 900 kvm som sitter inne på en massa potential.

Trädgården består till största delen av gräsmatta men jag har planer på att anlägga ett trädgårdsland och ge resten av trädgården en uppfräschning med marktäckande växter, perenner, lökar och fruktträd som jag gillar. Jag är i stort sett grön på området (förutom stort intresse av inomhusodling) varför jag fick börja med att bege mig till bibblan för att låna böcker om allt från odling till beskärning av träd/buskar.

Nu tänker jag bli min egen trädgårdsmästare och målet är att dokumentera allt som händer i trädgården under våren:)

Skriv en kommentar

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat