Byggahus.se

Redax blogg

Göteborgare - se upp för fuskbyggaren Stefan Radulovic

– Varför ska han komma och förstöra våra liv? Vad har vi gjort honom?

Det säger huvudpersonerna i gårdagens avsnitt av Fuskbyggarna, Jonas och Anette i Kode utanför Göteborg. Entreprenören Stefan Radulovic hade gjort åren 2013-2017 till ett helvete för dem.

jonas_anette.jpg
Jonas och Anette träffar Timell och Öfvergård.

Bor du i Göteborg och funderar på att köpa ett modulhus, renovera ditt hus eller kanske dränera? Anlita inte Stefan Radulovic/Loligo/Mass Group, vad du än gör.

radulovic1.jpg

Stefan Radulovic i gårdagens Fuskbyggarna.

Vad jag kan se så har Stefan Radulovic
två aktiva bolag idag. Mass Group Kommanditbolag och Loligo, enskild firma som jobbar med måleriarbeten.

Gårdagens avsnitt 4 av Fuskbyggarna 2017 var lite rörigt, vilket säkert beror på att den här historien är rörig, men jag ska försöka återberätta den för dig som missade programmet.

husetkode.jpg
Huset i Kode.

Jonas och Anettes hade köpt sitt drömhus i Kode utanför Göteborg, som de ville bygga till med en våning för att få mer boyta. Samtidigt skulle de passa på att renovera undervåningen. Våren 2013 söker de en entreprenör för jobbet och de väljer Stefan Radulovic och hans bolag Mira Engineering Group. De kommer överens med honom om ett fast pris på arbetet om 680 000 kr. I offerten ingår ett konsultarvode till en professor i konstruktionsteknik vid Chalmers, väldigt förtroendeingivande. Materialet ska de betala för på löpande räkning, med muntligt avtal om ett övre tak på 1,4 miljoner kr.

tokiglist_kode.jpg
Allt är gjort av någon okunnig inom bygg.

Men entreprenören Stefan Radulovic jobbar uppenbarligen med något som han inte behärskar. När Timell och Öfvergård kommer till huset får de se lister och dörrfoder som är minst sagt okonventionellt monterade. Golvet i vardagsrummet sviktar. I uterummet blåser det in och är allmänt slarvigt byggt. På sina ställen ser man att de har trampat igenom golvet på övervåningen ner i taket på bottenvåningen, taket är lappat och lagat här och var. Jonas visar bilder på elarbetena som var helt tokiga. Dem har han åtgärdat med annan entreprenör för att över huvud taget våga bo i huset.

blaserinuterum.jpg
Uterummet, där det blåser in och är kallt.

När Jonas och Anette klagade under byggets gång lovade Stefan att han skulle rätta felen, men det gjorde han inte. Några veckor efter att jobbet skulle vara klart enligt avtal saknas fortfarande fasad. Samtidigt upptäcker Jonas att de har betalat för mer material än vad som har använts, två veckor senare stannar arbetet av. Stefan vill ha mer pengar till material, 300 000 kr till innan han sätter igång igen. Jonas hänvisade till deras avtal, men Stefan menade att de måste förstå att det inte gäller. De kom ändå överens om att om övervåningen kunde vara klar innan jul (2013), i så fall skulle han få en bonus på 70 000 kr. Men den 23 december lämnar Stefan bygget och kommer inte tillbaka. Vid det laget hade familjen betalat nästan 1,3 miljoner kr, men står där med en undermålning renovering och en övervåning som har konstruktionsfel och inte ens är inredd än.

badrummetinteklart.jpg
Övervåningen inte inredd.

Jonas och Anette tar dit en besiktningsman och en kontrollansvarig från kommunen. Det visar sig att Stefan inte har följt K-ritningarna och han redovisar heller inte den nya konstruktionen, redovisar inga fukthalter. Han har inte gjort några egenkontroller. Taket buktar och har språng. Kommunen utfärdar då byggstopp. Stefan får inte ens fortsätta utan att ha redovisat hur han tänker gå vidare.

fasadsaknas.jpg
Jobbet inte klart när Stefan lämnar bygget.

Det Stefan Radulovic gör är istället är att stämma familjen på pengar för materialkostnader. Jonas och Anette lämnar då in en motstämning, där de vill ha 1,4 miljoner kr för att återställa allt han har ställt till med. Stefan dyker inte upp i Tingsrätten, som dömer till familjens fördel. Stefans stämning ogillas, familjens krav ges bifall. Stefan betalar inte ut några pengar, och 2016 begär Jonas Mira Engineering Group i konkurs. Bolaget saknar dock tillgångar och familjen får inte ut några pengar ändå.

uterum_klart.jpg
Riktiga hantverkare bygger klart uterummet.

Där står Jonas och Anette nu och de hoppas på hjälp från Fuskbyggarna. Javisst, Fuskbyggarna tar dit sina glada gäng med rivare och snickare för att isolera rätt och fixa till golven och badrummet. Under arbetets gång upptäcker de att Stefan har spikat genom golvvärmerören på fem ställen, så den får också bytas ut.

badrum_klart.jpg
Nytt badrum på övervåningen.

På Fuskbyggarnas redaktion försöker man hitta mer information om Stefan Radulovic. Hur är det med professorn i arkitektur och konstruktionsteknik, Robert Klinger som Stefan skryter om att han anlitar för konstruktionsritningar? Anders Öfvergård ringer honom och frågar varför han backar upp en fuskbyggare. Robert Klinger berättar att Stefan reparerade en sak hemma hos honom en gång och i samband med det frågade Stefan om han kunde anlita Robert som konstruktör om han ville. Det ska Robert att han kunde tänka sig, men sedan hörde han inget mer av Stefan Efter det. De hade alltså bara diskuterat det men aldrig inlett något samarbete. Ändå tar Stefan ut ett konsultarvode till Robert Kliger i sina offerter. Vilken lurendrejare han är Stefan.

oversvam_kallare.jpg
Stefan dränerade hos Therese och Fredrik, med översvämmad källare som resultat.

Redaktionen hittar också en annan familj som har råkat ut för Stefan Radulovic. Therese och Fredrik anlitade Stefan Radulovic för att dränera sitt hus 2012. De konstaterar att han inte kunde dränera heller. Han gjorde hela jobbet fel och skadade fasaden till på köpet. Ett år senare fick de översvämning i hela källaren. Där det skulle vara tätt hade han spikat igenom och där det skulle vara ventilerat hade han byggt igen. Totalt har det kostat dem 800 000 kr att dränera huset. I dagsläget har de dragit Radulovic inför rätta och yrkat på skadestånd på 660 000 kr. Stefan har överklagat.

I programmet får de också till en konfrontation med Radulovic, men det är inte lätt. Han är mycket sparsam med att lämna kontaktuppgifter, lever ett liv i det fördolda. Via en annons på Blocket där Stefan Radulovic säljer modulhus via sitt företag Loligo får de tag på ett mobilnummer till en av hans kumpaner, en kille med göteborgsdialekt. De låtsas vara intresserade av att köpa ett modulhus och bestämmer möte med Stefan genom honom.

modulhus_blocket.jpg
Stefan säljer modulhus på Blocket.

radulovic2.jpg
In i det längsta hävdar Stefan att han är oskyldig.

Anders Öfvergård försöker få honom att erkänna att han inte kan bygga och frågar varför han har lämnat Jonas och Anette i sticket. Stefan ljuger och säger att han har byggt jättebra, att kommunen har godkänt hans jobb. Felet är istället Jonas och Anettes, att de inte har betalat honom. Det biter dock inte på Öfvergård som fortsätter pressa honom. Till slut ger Stefan Radulovic upp.

Anders Öfvergård: – Jag undrar varför du gör så här?
Stefan Radulovic: – Därför jag är dum i huvudet.

Man förstår att de kunde bli lurade. Stefan Radulovic verkade snäll och mild ändå på något underligt sätt. En riktig ulv i fårakläder.

Ännu en fuskbyggare fångad, bra jobbat Fuskbyggarna!

LÄS MER
Fuskbyggaren Magnus Lundberg i maskopi med fuskmäklaren på Magnusson Fastighetsmäkleri
Lurendrejaren Kjell Jansson får uppdrag via byggvaruhus
Finansiella upplägget i Fuskbyggarna - inside information
Varning för Hortlunds Bygg och Teknik AB
Stora tråden om Fuskbyggarna 2017
Jehu gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

15 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
 • G
 • Appendix
 • Appendix
 • Appendix
 • Marlen Eskilsson
 • AnnaHel
 • J
 • G
 • J
 • G
 • G
 • swealp
 • J
 • G