Byggahus.se

Redax blogg

Fuskbyggaren Casper Löfqvist gör livet surt för konsumenter kring Hofors

Igår fick man se ytterligare en fuskbyggare som borde få näringsförbud – Casper Löfqvist i Hofors. Jajamen, hans bolag Casper Löfqvist Bygg & Entreprenad är på Svarta listan på Byggahus.se.

casper_kaxig.jpg
Anders kommenterade Caspers fina kläder och påpekade att han lämnat sina kunder utfattiga.

Det framkom i programmet att han är helt inkompetent att driva byggföretag och verkligen borde stoppas innan han förstör livet för fler husägare. Vi fick möta två olika konsumenter där ute som han hade gjort livet till ett helvete för. Rosita sa uppgivet:

- Vi blev lurade av honom.
- Man ser inte att han ljuger.
- Allt låter så jättebra när han pratar. Han lovar bara, det vart aldrig något mer.

tak_narbild.jpg
Elinas tak felaktigt byggt.

Besiktningsmannen konstaterade följande om taket han hade byggt hos Elina i Ockelbo:

- Det är riktigt dåligt gjort. Det är inte fackmän som har gjort det här.
- Det finns läckage i sovrum och vid elcentral.
- Vindskivorna är dåligt målade.
- Underlagspapp är bristfällig.
- Nocktätning saknas.
- Sammanfattningsvis är takjobbet under all kritik. Utförandet saknar kvalitet, tanke och kunskap. Det är bara att riva allt.

Casper har lämnat Elina 135 000 kr fattigare med ett tak som är helt snett och läcker som ett såll. Dessutom har han har ställt till det så att badrummet och tvättstugan fått rivas ut liksom ena dotterns rum. Han tog betalt för att förstöra hennes hus, kan man säga.

elina_medbarnen.jpg
Elina med barnen framför sitt nya hus.

Men vi tar det från början. Ensamstående mamman Elina köpte drömhuset i Ockelbo, vilket ligger drygt 20 mil norr om Stockholm. Hon visste att hon skulle behöva lägga om taket, hittar en firma och skriver ett kontrakt med Svenska Tak & Fönster, ett av Caspers bolag. Det läckte inte innan byggaren Casper kom och la om taket, men när bygget var klart, då läckte det som ett såll och hade stora fuktskador. Det var faktiskt riktigt beklämmande att se.

saljbroschyr.jpg
Lämnar fin garanti som visar sig betydelselös.

Elina hade tagit in flera offerter men fastnade för en som hade fast pris, Svenska Tak & Fönster. De var inte billigast, utan hon valde dem för det fasta priset och löftet om 25 års garanti.

Säljaren som varit på plats hade nöjt sig med att bara titta på taket från marken. Elina frågade om de inte skulle gå upp på taket och titta som de andra företagen hade gjort, men det behövde de inte sa de.

Caspers företag skulle inleda arbetet före midsommar, men de dök aldrig upp. Elina höll på att ringa och påminna, men de kom inte. Men så en dag i augusti när Elina var med barnen på semester, då dök de upp helt plötsligt utan förvarning och började riva.

elina_svenskatak.jpg

– Det kändes jobbigt, jag hade ju gärna velat vara hemma när de kom, sa Elina.

Två dagar senare hör säljaren på företaget av sig via Facebook. Det var mer jobb än de hade tänkt sig och de vill ha mer betalt, 30 000 kr till.

De hade rivit taket, det spöregnade och de vägrade fortsätta innan de fick mer pengar. Elina vägrade betala utan hänvisade till det fasta priset de kommit överens om.

Hon kontaktar VD Casper Löfqvist, men även han säger att hon ska betala om hon vill att de jobbar vidare. Hon kontaktade då en konsumentvägledare och de skrev ett långt brev till Casper. Då gick han med på att göra klart jobbet. Hantverkarna kommer tillbaka och jobbar vidare med taket.

elcentralen.jpg

Efter ungefär två veckor börjar de riktiga problemen. När det regnar ute hör hon att det droppar vatten i tvättstugan. De hade inte täckt in taket ordentligt och ”det forsade in vatten vid elcentralen”. Det värsta stället det kan regna in på, sa Timell. Elina kontaktar Casper och han skickar två hantverkare som täcker över läckan.

Lite senare började det forsa in vatten på ett annat ställe, vid ett ventilationshål i taket så att ventilationen gick sönder. Fler skador och Elina behövde riva innertaket.

vattenforsarin.jpg

Tapeten i dotterns rum började släppa och Elina blev riktigt orolig för mögel. De rev bort en del av väggen och tittade. Isoleringen var genomblöt, även golvet fick slitas upp och bytas ut. Hon bad Casper att åtgärda det han ställt till med, men han stod bara för innertaket. Arbetet fick Elina betala, för de hittade en gammalmögelskada och då var det hon som skulle betala helt fuktsaneringen, menade Casper.

I oktober säger Casper att de är klara med arbetet och Elina betalar de 135 000 kronorna. Det visar sig dock senare vara ett misstag, för det läcker fortfarande lika mycket. Hon vänder sig till Fuskbyggarna.

samlavatten.jpg

Den andra kunden till Casper som vi får träffa i programmet är Rosita. I februari 2016 anlitade Rosita och hennes man Ulf Casper för att renovera taket och badrummet. Men det är fel på allt de har gjort, Rosita vet inte var hon ska börja berätta om alla fel. Redan första dagen är hantverkarna dök upp blev Rosita rädd, de var så slarviga och hon var rädd att de skulle ha sönder saker. De tre veckor det skulle ta förvandlas till månader. Rosita upptäcker fler och fler fel. Golvbrunnen är för nära duschen, rören har för många kopplingar. Dörren flyttas men monteras så man slår i huvudet i trappan, elkablar hänger löst.

rosita.jpg
Rosita råkade illa ut.

Rosita gör en besiktning, badrummet underkänns på flera punkter. Jobbet är inte fackmässigt utfört. Casper avhjälper en del av felen, men inte de allvarligaste. Faktum är att tätskiktet var så illa monterat att vatten rann ut från badrummet och orsakade vattenskador i hallen. Rosita betalar inte utan anmäler till ARN och stämmer honom. ARN beslutar att hon inte ska betala Casper något för jobbet med badrummet, utan att han ska betala henne för skadorna han ställt till med istället. Gävle tingsrätt dömer Casper att betala ett skadestånd på över 100 000 kr. Men än idag har hon inte fått en krona. Hon står där med ett förstört hus. Jag känner verkligen med Rosita, så illa hon har råkat ut.

Elina har dock turen att få hjälp av tv-programmet Fuskbyggarna, som tar dit riktiga hantverkare för att återställa allt som Casper ställt till med.

elinatakklart.jpg
Elina får nytt fint falsat plåttak som är tätt.

Anders Öfvergård fångar in Casper Löfqvist när han är och tittar på bil. Hur kan du göra så här mot Elina? Förstöra hennes hus och lämna henne i sticket?

casper_skyllerifransig.jpg
Casper Lövqvist är utbildad snickare, det kan man inte tro.

Casper Löfqvist bara skyller ifrån sig:

- Det är inte jag som har gjort det, det är mina anställda.
- Ni får prata med montörerna som var på plats.
- Jag kan inte göra något nu, jag har gått konkurs.

Av del 7 av säsongsens Fuskbyggarna framgick alltså:

Se upp ni som bor inom Casper Löfqvists
upptagningsområde runt Hofors – anlita inte honom!
Francken gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

9 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • S
  • G
  • S
  • E
  • G
  • G
  • S