Byggahus.se

Redax blogg

Furuby: En husmardröm blev en husdröm

Den här veckans avsnitt av Husdrömmar var Husmardrömmen nr 1 för Arlette och Björn och deras familj i Furuby, en bit utanför Växjö: Huset brann upp.

bjorn_arlette.jpg

Så fruktansvärt och jag tror att hur hemskt vi än förstår att det måste vara, så är det ändå 10 gånger värre. Alla minnen, fotografier, all historia, har förvandlats till aska.

Alla kvitton på allt man hade investerat i huset hade brunnit upp. Man fick försöka sitta och minnas vad man hade och vad det kunde ha kostat.

grundkvar.jpg

En viktig lärdom av det här avsnittet av Husdrömmar var att man ska dokumentera allt man äger och alla förbättringar man gör på huset och förvara det på ett brandsäkert ställe, helst då inte i det hus som kan brinna upp. Varför inte ta bilder med mobilen och spara det digitalt i molnet, är min tanke.

Det som var trösterikt ändå var hur bra försäkringsbolaget skötte bygget av det nya huset. Tydligen har försäkringsbolaget ett batteri av byggfirmor och hantverkare redo att gripa in när någons hus har brunnit ner till marken.

Huset brann upp i januari och i december kunde familjen flytta in i ett nytt fint hus, ja, finare och modernare än det som brann upp. Huset fick ha exakt samma byggmått, men man rekommenderades att bygga en platta på mark med golvvärme, istället för den torpargrund det uppbrunna huset hade stått på. Man fick också lov att göra sovrum och badrum i det som tidigare var ett garage som aldrig användes, mot att man själv stod för den merkostnaden det ger att inreda bostadsrum istället för garage.

husklart.jpg

Jag är riktigt imponerad över hur försäkringsbolaget skötte ärendet och husbygget. Har aldrig sett ett husbygge löpa smidigare (i och för sig fick man inte se så mycket, men det framställdes så i alla fall.)

Vad tycker du? Klicka här för att se avsnitt 6 av Husdrömmar, om du missade det igår.

Läs också om Björn Holm som fick hjälp av Byggahus forum när hans hus brann upp.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

4 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • mexitegel
  • Marlen Eskilsson
  • H
  • N