Redax blogg

Ett hus som förlänger livet

För ungefär ett år sedan påpekade jag här i bloggen att smarta hem inte är lata hem. Med det påståendet menade jag att det är bra att bygga in rörelse i huset och att det är tokigt att vi eftersträvar så bekväma hem som möjligt.

Jag hittade just ett inslag om de amerikansk-japanska arkitekterna Madeline Gins och Arakawa, som bygger hus, bland annat ett hus i East Hamptons, som tar mina tankegångar ett par steg längre. Deras hus är utformat för ge dess invånare evigt liv.

[​IMG]
(Foto: Eric Striffler för The New York Times)

Huset har ett böljande ojämnt golv med oregelbundna vinklar, med andra ord inte byggt för att vara bekvämt utan tvärtom fysiskt krävande. Väggarna är färgade i klara färger och vägguttagen oregelbundet snett placerade, för att utmana dess invånare.

Intervjuaren frågar Arakawa hur det är med handikappanpassningen i huset. Arakawa säger att det inte är några problem. Den som har svårt för att gå ska inte oroa sig även om man måste krypa runt som en orm i huset, för efter ett par månader kommer ansträngningen att ge utdelning. Äldre människor som bor i hans hus i Japan säger enligt Arakawa:

- Det här är så rätt, jag har god hälsa nu!

Se hela inslaget hos The New York Times.
ivigtut gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

Skriv en kommentar

?
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat