Byggahus.se

Redax blogg

Claudia och Simón byggde lösvirke i Bunkeflo

Såg du Husdrömmar igår? Det var väl härligt att man kan bygga utan att göra det så fantastiskt komplicerat, man bara gör det liksom. Det var i alla fall den bild som förmedlades till oss tv-tittare.

Programmet handlade om Simón 32 år och Claudia 28 år som byggde ett lösvirkeshus i Bunkeflo. Deras husdröm består i att ha ett hus där man kan umgås med familj och vänner och äta gott tillsammans. Därför bygger de ett hus med öppen planlösning och en generös köksö. En stor maffig grill är redan inköpt.

byggetborjar1.jpg

Budget är satt till 4,6 miljoner kr, varav tomten kostade 1,6 miljoner kr.
Huset blir 155 kvm stort, fördelat på fem rum, ett kök och två badrum. Uppvärmningen blir en frånluftsvärmepump.

husmodellen2.jpg

Husbygget började i juni 2016 och planerades bli klart i oktober 2016. Fyra månader var kort tid för ett lösvirkesbygge tänkte jag, det kan väl aldrig gå?

planlosning4.jpg

När bygget sätter igång är deras första barn Diego 3 veckor gammal och det hade ju kunnat bli jobbigt och problematiskt, men vad jag kunde se så gick det bra. Simón jobbade mycket på egna företaget och Claudia tog hand om Diego och husbygget.

plattanklar3.jpg

De hade börjat rita ett hus med en arkiekt, men avbröt samarbetet med denne och ritade vidare själva. Sedan letade de upp en snickarfirma som byggde ihop allt åt dem på totalentreprenad.

Jag tycker att det var häpadsväckande att det här lösvirkesbygget gick så smidigt som det gjorde. Saker och ting verkade inte ha varit så bestämda från början. Köket bestämdes i sista stund, men underligt nog så funkade allt ändå. Det handlade nog om att paret inte hade särskilt svårt för att samarbeta eller för att bestämma vad de ville ha. De var ganska okomplicerade personer utan allt för speciella krav. När duschen började komma på plats kändes den trång. Då flyttade väggen 10 cm, inga problem.

losvirke_11.jpg

Men jag tycker att den som skrev manus till det här avsnittet gjorde det lite väl enkelt för sig. Något mer byggtekniskt hade de väl kunnat leta fram? Hur gick diskussionerna med stadsbyggnadskontoret när de ville göra huset 1,5 meter längre? Vi fick bara höra att snickaren var så duktig som byggde det utan omsvep. Programmet blev tråkigt utan fler byggdetaljer helt enkelt och inte minst overkligt, för folk kan ju luras att tro att det är så här lätt att bygga hus.

Man valde att fokusera på att Simón som gillar att laga mat och ser fram emot att stå mycket vid nya köksön, hade först tänkt ut att han skulle ha en fläkt med motorn på taket så att han kan umgås samtidigt som han lagar mat utan störande ljud. Men så glömde han bort det när han beställde fläkten och så blev det en vanlig brummande fläkt istället.

koketeklart6.jpg

Nej, det intressantaste i hela det här avsnittet var Gert Wingårdhs totala sågning av svenska detaljplaner, för jag håller med. Varför måste alla hus se likadana ut? Det var i samband med att man tittar på alla hus där i Bunkeflo, som ska ha en viss taklutning och putsad fasad för att kännas skånsk, som Gert säger:

bunkeflo_detaljplan.jpg

Detaljplanerna styr hur husen i områdena ska se ut. Här har idén varit att man ska göra något som ser ut som Skåne och Skåne karaktäriseras av små byggnader med sadeltak och ljusa putsade fasader. Jag tycker att det blir en ganska påklistrad estetik. De här husen vänder och vrider sig på alldeles för små tomter. Så såg inte Skåne ut förr i världen, så det blir ändå bara på låtsas .... I vilka andra sammahang vill man inte låta tusen blommor blomma? Det är bara bland arkitekter och stadsplanerare man hör att ”det här ska vara strängt, stramt, sammanhållet, en vilja. Nej, det är inte min melodi. Jag gillar inte det.”
citat Gert Wingårdh

husetklart10.jpg

Simón och Claudias hus överskred både budget och tidplan med ca 10% om jag förstod det rätt. Jag tycker det är ganska fantastiskt att de kunde flytta in och fira julen i nya huset. De hade ju börjat bygga lösvirkeshuset i juni. Det var bra jobbat.

Missade du programmet? Klicka här för att se avsnitt 6 av Husdrömmar 2016.
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

8 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • S
  • S
  • L
  • Microkatten
  • P
  • P
  • S
  • H