Elina Blom Westergren

Bygger uteplats: Trallen är på plats!

Veckorna har rullat på snabbt här under våren, men nog har trallen kommit på plats ändå. Det började med plintarbetet som var tungt och riktigt tråkigt. Jag tror att det är roligare och enklare om man har moderna grejer för att blanda cementen, men murarhink och spade gick också bra. Jag trodde jag skulle gå ner något överblivet gravidkilo i vikt men gick upp ett istället haha. Säkert muskler, eller hur :p?

När plintarna hade brunnit klart var det dags att få regelverket på plats. Min cirkelsåg gav upp så nästan alla reglar och större delen av trallen är sågade med min eminenta tigersåg. Men alla slutdetaljer, exempelvis avsluten på kort- och långsidor där det behöver snedkapas intill perfektion, fick svärfar göra med sin kvalitetscirkelsåg. Han kom också med den briljanta idén att bryta av det rätvinkliga hörnet, där bryggan och stora trallen möts, med en vinkel. Det blev så läckert!

blogg_regelverk.jpg
blogg_bygghjälp.jpg
blogg_regelverk2.jpg

Det är fortfarande mycket kvar att göra, och en hel del finlir. Exempelvis ska badtunnan kläs in, dammkanterna döljas och det ska ut lämpligt grus runtomkring trallen. Men innan jag sätter igång med detaljerna måste elektrikern komma hit och dra alla sina kablar. Han kommer på måndag.

El och belysning
Jag har som preliminär plan att vi ska koppla all belysning på ett astronomiskt ur, och sedan sätta in en nexa-modul också så att vi kan styra belysningen från mobilen med. Det var elektrikerns idé. Men den låter dyr haha. Vad tycker ni om den? Finns det andra lösningar för att både kunna styra belysningen på “distans”, exempelvis när man kommer hem senare än uret är inställt på, och för att få automatik så att det tänds och släcks vissa tider automatiskt? Kanske finns det smartare lösningar? Hur skulle ni ha gjort?

blogg_trall.jpg
blogg_trall2.jpg

Utöver belysningen kommer det att vara två pump-/filterstationer inkopplade och så ska det finnas uttag som kan användas för musikanläggning mm.

Belysningen blir nog en golvlykta och en vägglykta som står här hemma sedan tidigare. Men de ska kompletteras med en spotlight riktad mot ena rabatten. Kom gärna med tips här med? Behövs det fler lampor tror ni?

I förra inlägget tipsade Leif om LED-belysning. Det känns som ett intressant alternativ. Jag vet dock inte om de armaturer jag redan har fungerar ihop med dessa, det måste undersökas.

Det blir en hel del solcellsbelysning som dekoration med. Jag har inte hittat något solcellsalternativ som ger tillräckligt stark belysning för att fungera som en form av kompletterande allmänbelysning, det hade annars varit roligt om det funnits. Ingen som vet någon ljusstark solcellsslinga exempelvis?

Svar på frågor om dammen
I förra inlägget var det också en gäst som frågade lite om dammen. Dammprojektet dök egentligen upp spontant när jag insåg att den gamla, lilla dammen utgjorde en fara för 1-åriga dottern som älskar vatten. Men det är skönt för vovvarna att ha någonstans att svalka sig på sommaren, så när trädäcket ändå skulle byggas inne i ett eget rum i trädgården och jag hade en grävmaskin på plats blev det en stor damm till pälsbollarna på samma gång. Den är alltså en baddamm men för hundar. Människor badar nog hellre i badtunnan tror jag.

Reningen består av ett stort Bioclearfilter och tillhörande pump. Det är rätt smart för man vevar bara på en vev när man ska rena filtret och det “smutsiga” vattnet är näringsrikt så du kan använda det att “mata” växterna med. Så jag kopplade på en slang och vattnar rabatten därinne med det.

blogg_dammen.jpg

Jag kommer även att ha växtrening och har gjort avsatser för detta i själva dammen, men det får byggas ut i takt med att plånboken tillåter det. Hela området ska fyllas med växter av olika slag så att det känns exotiskt, och då är dammen inräknad i det. Men hittills är det bara en näckros och något gräs jag inte minns namnet på som flyttat in.

I nästa inlägg hoppas jag att elektrikern fått klart sitt arbete. Då kommer jag att redovisa alla kostnader och slutresultatet så långt vi hunnit komma.

4 kommentarer

?
Verifiering:
Utkast sparat Utkast raderat