Elina Blom Westergren

Bygger uteplats: Trallbygget inleds

Elrören är nu nedgrävda och det börjar bli dags att gjuta plintar för regelverket. Jag råkade förstöra kabeln för robotgräsklipparen när jag grävde så det blev till att åka till Classe och köpa skarvhylsor. Men nu ligger elrören i marken längs med staketet - det känns bra. Jag säger elrör i plural eftersom det är två stycken. Ett för huvudledningen ner till badtunnan där det även ska finnas eluttag mm för musikspelare och terrassvärmare framöver, och ett som går vidare därifrån tillbaka till dammen, det behövs el till pump mm där.

Jag funderar nu en del kring belysning vid trallen. Hur hade ni gjort? Kört stolpar? Slingor längs staket? Fällt in belysning i trallen? Kom gärna med tips och förslag :).

Elen får dock vänta lite tills trallen är klar. Och för att kunna bygga trallen behöver jag såklart virke, så jag åkte till min lokala bygghandlare med släpet påkopplat och letade mig fram till de impregnerade reglarna. Det gick inte som väntat... Jag orkade knappt lyfta dem, och definitivt inte lyfta ner dem från sin plats. Typiskt. Hur ska detta gå haha.

Efter att ha samtalat med en i personalen förstod jag ganska snabbt att det enklaste nog är om de kör hem grejerna till mig mot en utkörningskostnad på 600 kronor (jag prutade lite hehe). De hjälpte mig även räkna ut exakt hur mycket jag skulle behöva av allt.

Uppdatering: Nu har trallen anlänt ihop med 18 säckar betong, gjutrör och lite småprytslar i form av stolphållare, ankarskruv och annat. Min svärfar har varit över och inspekterat.

blogg_tralleverans.jpg
blogg_tralleverans2.jpg

Tidigare har jag bara byggt en mindre trall med en entrétrappa till. Den må ha varit bruten i formen, men långt ifrån lika avancerad som det här bygget där det dessutom ska sänkas ner en badtunna i och byggas en brygga ut över en damm. Dessutom är staketet lite snett och vint så jag kan inte ha det som utgångspunkt när jag bygger. Jag inledde därför bygget med att läsa igenom Estwings eminenta trallbyggartråd i forumet. Tips: https://www.byggahus.se/forum/altan-uteplats/171452-tips-trallaggning.html.

När jag hade läst den behövde jag smälta all information så jag tillbringade resten av eftermiddagen med att lasta ner sand i dammhålet och placera ut skyddsduk och dammduk. Jag hade en gammal ful presenning som jag stoppade under med. Jag behövde lite extra skydd på ett par ställen på sidorna där det sticker ut berg, så jag rev sönder och lade den dubbel där. Hoppas att det räcker :S.

blogg_damm.jpg

Nästa steg är att gjuta plintar!

2 kommentarer

?
Verifiering:
Utkast sparat Utkast raderat