Elina Blom Westergren

Bygger uteplats: Dammförberedelser och grävning

Jag skriver en byggdagbok där jag dokumenterar bygget av min nya uteplats. Nu har det blivit dags att förbereda marken. Händelserna utspelade sig dock för någon månad sedan.

Då har tiden kommit för att börja gräva. Jag måste dels flytta de stora stenbumlingarna, dels gräva ut för damm och badtunna.

Nyligen insåg jag att min planerade plats för badtunnan har berg under sig. Typiskt. Så tunnan har fått flytta på sig ett par meter. Jag hade även planer på att gräva bort enen som står i ytterkant där det ska bli trall eftersom jag trodde att den var död, men den har repat sig så nu har jag inte hjärta att göra det.

För att hålla nere kostnaderna har jag hyrt en minigrävare från en bekant. Min granne lärde mig att köra hans 3,5-tonsmaskin när jag förberedde för växthuset för två år sedan. Den är såld nu men jag hoppas att takterna sitter i. Annars får jag väl springa över och be om råd haha.

blogg_grävmaskin.jpg

Kl 12.00, lördag: Grävarbetet har gått kanonbra under förmiddagen. Jag har rullat undan bautastenar, och lyft bort mindre bumlingar. Precis som jag misstänkte var det berg där jag hade planerat ställa badtunnan. I andra hörnet var det tyvärr också det, men här gick det i alla fall att gräva en halvmeter.

Det känns lite surt att jag inte får badtunnan helt i nivå med trädäcket… Tankarna rör sig mot ännu en förflyttning, men det är ju just här som det är mest sol så jag får nog helt enkelt anpassa mig till tanken på att den kommer att behöva byggas in en del.

Kl 19.00, lördag: Sådär, nu har jag även grävt ur för dammen. Arbetet med detta är inte helt klart, men det är i alla fall ett stort hål och pillepilljobbet får jag göra för hand med spade. Dessvärre ligger det en stor bumling i hålet och jag vågar inte köra ner och hämta upp den.

Kl 11.00, söndag: Min granne kom över och undrade vad jag pysslade med. Senaste timmarna har gått åt till att jämna till ytan. Den jord jag har grävt upp ur damm- och badtunnehålen blev precis lagom mängd för att jämna till den lätt sluttande tomtdelen där det inte blir trall, så jag har sysselsatt mig med att flytta runt jord. Min granne visade mig ett knep på hur man kunde få det riktigt jämnt och bra genom att backa med sig jorden från ena änden till andra. Det blir rackarns bra, faktiskt över förväntan med tanke på hur lite erfarenhet jag har av grävmaskiner.

Min granne vågade sig dessutom ner i dammhålet med maskinen och hämtade upp bumlingen. Tur man har snälla grannar med goda råd.

Torsdag: Nu har jag bokat in en till helg med grävmaskinen. Nästa gång den kommer ska det grävas ner elrör.
CM1234 gillar

3 kommentarer

?
Verifiering:
Utkast sparat Utkast raderat