Byggahus.se

Redax blogg

Bry dig inte, bara njut

För en tid sedan berättade en medlem i Byggahus forum att han var bedrövad för att hans kompisar inte verkade glädjas med honom över det fina hus han tänkte bygga. Genast kom det instämmande röster. Många hade upplevt samma sak. Ingen på jobbet sa att huset blev fint, kompisar hade rent elaka kommentarer. De var helt enkelt jätteavundsjuka.

Visst kan man bli avundsjuk på någon annans hus. Var du bor är en av dina viktigaste statussymboler och roten till mycket avundsjuka. Vi bor i faktiskt i Sverige och här får ju ingen vara bättre än någon annan, det är bara så. Jante sitter på vår axel från den dag vi föds. Går du och gör något riktigt bra, skaffar dig ett hus som du kommer att njuta av varje dag för kanske resten av ditt liv, kan man bli annat än avundsjuk på dig?

Dessutom blir den som bygger eller på annat sätt skaffar sig ett nytt hus helt insnöad. Man kan inte prata om något annat än sitt hus, i alla fall inte de första 5 åren. Kanske får man ha en viss förståelse för att det här kan bli påfrestande för omgivningen.

Jag tycker dock att en persons avundsjuka säger mer om den personen än vad det säger om dig. Han eller hon måste känna sig underlägsen och tycker att du gör något riktigt bra, som inte han skulle kunna göra. Huset du har köpt eller byggt, är faktiskt så bra att den personen blir arg.

Helt klart behövs det strategier för att tackla avundsjuka. Som jag ser det finns det tre alternativa strategier:

1. Sålla bland dina vänner. Släng bort de som inte gläds med dig. De är ändå inget att ha.

2. Utveckla en strategi som gör att de avundsjuka inte förstår hur fint hus du faktiskt bygger. Undvik att berätta för de avundsjuka om vad som är bra med ditt hus (förmodligen allt) och berätta istället bara om misslyckandena (om det finns några, annars får du hitta på). Låtsas inte om att du är helnöjd med det nya huset.

3. Bry dig inte, bara njut.

Att sålla bland sina vänner tycker jag kan vara lite väl drastiskt, även om det skulle vara effektivt. Tänk om de kommer över sin avundsjuka när du bott i huset i några år och blir trevliga att umgås med igen.

Att jobba hårt på att inte göra folk avundsjuka tror jag inte heller på. Den strategin bygger på att du inte ska låta folk komma hem till dig och se hur fint du har det. Dessutom är det inte alla som har sådan självbehärskning att de klarar av att ligga lågt med husets förträfflighet.

Däremot tror jag att de allra flesta, om de försöker riktigt ordentligt, kan klara av att inte bry sig om vad de avundsjuka tycker, utan göra huset precis så fint man vill. Man kan vissla en trudelutt och tänka på något annat när de sätter igång. Blir det för påfrestande i längden, kan du gå in i Byggahus forum och avreagera dig. Här får man bygga precis hur fint och bra hus man vill.

 (Det här blogginlägget är tidigare publicerat som Redaktörens rader och är en "favorit i repris")
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat