Byggahus.se

Villa Trendig i Uppsala

Björklidenhus eller Björklidenbus?

Jaha, vi har nu bott i vårt nya Björklidenhus i drygt 2 månader. De sista viktigare besiktningspunkterna åtgärdades för några dagar sedan (en dryg vecka över den maxtid som anges i Konsumenttjänstlagen). Nu är det väl därför dags att bedöma hela byggprocessen.

Vi bor i ett kanonfint hus med ytor som räcker till för oss (drygt 180 kvm). Området ligger helt fantastiskt och vi har både rådjur och tamboskap runt knuten (har även siktat havsörn vid något enstaka tillfälle). Trots den lugnande omgivningen tar det bara lite drygt 20 minuter på cykel in till stan - perfekt för oss.

Så till knäckfrågan - kan vi rekommendera Björklidenhus till andra? Frågan är svår att svara på.

Utifrån snickarna och "folket på plats" - absolut! Duktiga, vänliga, tillmötesgående och flexibla killar (faktiskt ingen tjej, förutom från larmfirman) som verkligen förstår vad man vill och behöver som kund.

Utifrån standard och pris - ja! Vi byggde till Björklidenhus tidigare prislista, dvs. innan prishöjningen vid årsskiftet, vilken förmodligen var mer förmånlig än idag. Oavsett vilket så kan ett Björklidenhus bli hur dyrt som helst, men det kan också bli rejält billigt om man vill ta vissa grejjer på egen hand. Vi har nog lagt oss i mittenfåran, vilket åtminstone vi tycker har gett oss mycket för pengarna.

Utifrån företaget och dess kundorientering - absolut inte! Vi har ju skrivit i bloggen om några av våra problem, men inte alla. Det sista debaklet var att det långa besiktningsprotokollet skulle (enligt Björklidenhus själva) ha varit åtgärdat redan 1 månad efter slutbesiktning. Det blev istället en lång väntan och många frustrerande mejl och samtal under lite drygt 2 månader. Vår erfarenhet är att man centralt på Björklidenhus inte bryr sig ett skvatt om kunden när det uppstår problem. Vi har haft så många diskussioner helt i onödan bara för att Björklidenhus har försökt att komma undan sitt rättsliga ansvar, vilket naturligtvis både är jobbigt och frustrerande. Stundtals har vi upplevt det som att vi har fått undervisa Björklidenhus om vilka lagar som gäller och framförallt vad de betyder. I bästa fall har det berott på en medveten strategi från deras sida, i värsta fall på ren okunskap - inget av alternativen är egenskaper som man gärna ser hos en husleverantör.

En helhetsbedömning blir därför att vi absolut kan rekommendera ett färdigbyggt Björklidenhus. Vårt hus är snyggt, funktionellt, rejält och vi saknar nog ingenting i jämförelse med våra grannar (men vi har nog betalat någon miljon mindre i vissa fall).

Om någon som skulle, som oss, vilja bygga ett Björklidenhus på totalentreprenad frågade skulle vi avråda dem utifrån våra erfarenheter. Vi har fått lägga ned så oerhört mycket tid och energi på husbygget och leveranser så att det nästan känns som att vi lika gärna skulle ha kunnat sköta projekteringen själva. Det har handlat om allt ifrån att trippelkolla att det vi har beställt också levereras till att övervaka tidsplanen. Lägg därpå all fullkomligt onödig tid som har gått åt till att käbbla med Björklidenhus, bara för att det till slut ändå har blivit som vi har menat (eftersom att vi har koll på rättsreglerna).

Björklidenhus har med god sannolikhet vuxit sig för stora på alldeles för kort tid. Två tomter bort står ett likadant hus som beställdes bara en månad efter vårt. Det lustiga är att det gällande detaljer är ett helt annat hus, vilket gör att vårt hus känns som ett måndagsexemplar som man (tack vare oss) har fått styra upp efterhand. Det andra huset har redan från början alla de rätt som utgjorde fel i vårt fall, vilket känns lite sådär i efterhand.

Nåja, nu kan vi förhoppningsvis snart lägga hela den här påfrestande processen bakom oss och istället fokusera på att bo in oss.

kewi08

Under 2009/10 bygger vi en Villa Trendig från Björklidenhus i Krisslinge Park, Danmarks kyrkby, precis i utkanten av Uppsala. I huset ska Andreas, Elisabeth och nu 15 månader lilla Nelly förhoppningsvis flytta in strax efter månadsskiftet april/maj 2010. I bloggen vill vi både berätta om våra erfarenheter och dokumentera alla mindre lyckade (men mest kloka hoppas vi...) beslut som vi kommer att fatta under resans gång.

2 kommentarer

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat
  • G
  • D