Byggahus.se

banjoragges blogg

Attefallsutbyggnad på nytt hus.

Hej.

Det kan vara lönsamt att bygga ut Attefalltillbyggnad direkt när man nyproducerar ett hus. Jag gjorde det, eftersom detaljplanen endast tillät 77 m² huvudbyggnad, vilket var lite snålt. Attefallsutbyggnaden fick vara max 15 m², inräknad ALL yta, även en andra våning. Jag valde att bygga till 15 m² i markplanet och fick bra takhöjd på utbyggnaden. När jag gjorde detta, hade det pricis varit en vägledande dom i Mark och Miljööverdomstolen hur kommuner ska hantera Attefallsutbyggnader. När lagen skrevs, var det fortfarande oklarheter runt bestämmelsen och kommunens handläggare kontaktade Mark o Miljö för att få bekräftat hur man kan göra.

Krav på att få bygga till:

  • Huset i grundutförandet utan Attefallet ska vara slutbesiktigat och ha ett slutintyg.
  • Därefter gör man en bygganmälan och betalar en avgift, olika i olika kommuner,
  • Till bygganmälan lägger man en kontrollplan och en ritning/beskrivning på utbyggnaden.
Planering för Attefallsutbyggnaden. (Mitt hus är murat med 365 Ytongblock):

I bygglovsritningen visar jag en uppreglad vägg som sedan revs vid utbyggnad. Jag valde att regla/isolera 120 mm med OSB-skivor på insidan och fibercementskivor på utsidan (Man kan välja vad man vill, bara det står på ritningen). Skisserna nedan visar hur Attefallet ska byggas på, så plattan gjöts för det. Den andra skissen visar beskrivning på bygglovsritningen för huvudbyggnaden
Attefall platta 2.jpg Ritn Attefallsvägg2.JPG
Attefallsritning.JPG
Ursprungliga huskroppen planerades så det blev jämna block fram till Attefallsväggen, Det blev då en rak avslutning på murarna, vilket egentligen bara har med utseendet att göra.

Eftersom jag skulle ha full takhöjd i utbyggnaden, fick limträbalken till kommande takstolar sticka ut över plattan. Utbyggnaden krävde 2 extra takstolar, som naturligtvis beställdes tillsammans med de andra!

I plattan lade vi 2 golvvärmekretsar för vardagsrummet som skulle byggas ut. På så sätt kunde jag sätta på golvvärmen i alla rum utom i vardagsrummet. Elen lades fram till sista uttaget innan den tillfälliga väggen. Underlagspappen veks in en bit och fästes med brädor. Sedan var det bara att vika upp dem och skarva på till Attefallet. Yttertaket är listlagd Trebolit takpapp och vi förberedde den för att få skarven vid en list. Vid läggning av Attefallet sköts första våden in under befintlig våd och svetsades.

Allt material som användes till tillfälliga väggen, monterades ner och används efter hand till andra projekt. Om man planerar allt från början och lägger upp det med ev. hantverkare, blir det inte så mycket dyrare än om man byggt allt från början. Men inom loppet av 1,5 år fick jag 92 m² hus på 77 m² planbestämd yta.


Gavel text.JPG
Inv tak.JPG
takpapp.JPG
Huset 2018-06.png

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat