Byggahus.se

Brännvåles blogg

Anticimex på besök.

Nu har Anticimex varit här och tittat samt tagit prover. (27/11-19).
Det kommer ta ca 14 dagar innan provsvar om vilken svamp det rör sig om kommer, även åldersbestämning görs då. Men det killen sa när han kollade var att det verkar vara en gammal skada/angrepp. Han fann ingen fukt i timmerväggen som var rutten när han mätte med fuktmätare

Hade det varit en färsk skada av hussvamp hade vi sett mycket rödbruna sporer i huset likt kanel sa han, och det har vi inte gjort. Så det tyder på en gammal skada, men likaså måste det åtgärdas och renoveras.
Golvet i vardagsrummet som ligger vägg i vägg med pannrummet måste brytas upp och göras om då det är svikt i det hörn som ligger mot pannrummet och att timmret i väggen måste bytas.

Har vi tur så har skadan begränsats till pannrum, vardagsrum och tvättrum. Vilket är en stor renovering i sig.
Har vi otur så är hela grunden på huset angripet och vi får riva ut hela huset.

Fördelen ifall det är en gammal skada är att angreppet inte är igång längre och vi kan vänta med att bryta upp allt tills närmare våren och att det förhoppningsvis har stannat av tidigt och inte spritt sig mer än vad som misstänks just nu och att vi har tid att planera och diskutera med snickare.

Nackdelen med gammalt angrepp är att det inte går på försäkringen så vi står inför ett jättejobb och enorma kostnader själva utan hjälp. Så vi får göra allt vi kan själva och bara ta in snickare till det som behövs och ta in någon firma för sanering.

Det senare alternativet som är det mest sannolika för tillfället ser jag inte fram emot. Totalrenovera själva med tre barn samt två heltidsjobb och ett deltidsjobb kan bli sjukt långdraget.
Men vi får nog bara inse att vi har några år av hårt slit framför oss och hålla tummarna att det inte är värre än vad vi i nuläget vet om.

Skulle det vara hussvamp som är aktiv så får vi bryta upp nedervåningen omgående, hitta orsak till utbrott och fixa det problemet snarast möjligt. Det är något jag vill slippa nu när vi går in i mörka kalla december.
Brännvåle

Brännvåle

Blogg om upptäckt av hussvamp, renovering och sanering.

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat