Byggahus.se

Redax blogg

7 läckra lila blommor till trädgården

Man ser dem då och då i reportage och bilder på Instagram och Pinterest, de där läckra lila blommorna man bara vill ha. Men så när man står där på plantskolan har man glömt vad de hette, i alla fall jag. Nu har jag i alla fall skrivit ner dem så att jag ska komma ihåg nästa gång!

Jätteverbena

verbena.jpg

Foto: crocus

Den här fina höga perennen blommar från sommar till höst på nästan bladlösa stjälkar och fjärilarna älskar den. Verbenan lär också självså sig lätt i trädgården. När du planterar så gör det helst tätt för att blommorna ska komma till sin rätt. På bilden ser du Verbena bonariensis hos crocus.

Lavendel

stockholms_grona_rum_hasse_wester_lavendel.jpg

Foto: Hasse Wester på Stockholms gröna rum

Ok, lavendel tillhör inte de blommor jag glömmer namnet på. Men lavendel är en både otroligt vacker och väldoftande halvbuske med lila blommor, som man kan både som låg häck, i slänten eller rabatt. Själv har jag valt att sätta den i en kruka på entrétrappan. Den vill ha soligt läge, är lättskött och behöver inte vattnas efter året den har etablerat sig om du planterar ut den. Läs mer hos trädgårdsmästaren Hasse Wester på Stockholms gröna rum.

Allium

allium_albacken_maria_dremo_sundstrom.jpg

allium-ambassador-albacken.jpg

Foto: Maria Dremo Sundström på Almbacken

Svävande alliumbollar är en lökväxt som finns i flera färger, hundratals arter och tusentals sorter. Såna här ska jag plantera till hösten! Enligt Wexthuset är flera av dem härdiga och lättodlade, med lång blomningstid. På bilden ser du Allium ‘Purple Sensation’ hos Maria Dremo Sundström på Almbacken Trädgårdsdesign.

Kantnepeta

kantnepeta bakom buxbom hack.jpg
Foto: Rosenholm

Kantnepeta är en halvhög perenn som trivs i full sol och väldränerad, närings- och kalkrik jord. Älskas av katter, fjärilar och bin. Blommar in på hösten. Som du ser på bilden skulle den passa perfekt in i min rabatt som har en liten buxbomhäck. Läs mer om kantnepeta hos Trädgård à la Rosenholm

Afrikas lilja

afrikasblalilja-karlekslilja-kamillas-tradgardjpg.jpg

Foto: Camillas trädgård

Afrikas blå lilja, Agapanthus, är en skönhet från Sydafrika som vill stå frostfritt och torrt under vintern (ja, jag smyger en blå här bland de lila). Jag har haft en som brukar stå i kruka på trappan. Till vintern har jag satt den i förrådet för övervintring tidigare, men i fjol planterade jag ut den. Nu inväntar jag årets blomning i rabatten istället. Läs mer om Afrikas blå lilja hos Camillas trädgård.

Stäppsalvia

stappsalvia_biofiles1.jpg
Foto: Biofilia

Stäppsalvia, skogssalvia, honungssalvia och ängssalvia är tuvbildande perenner som är vackra särskilt på lite avstånd. I fjol satte vi dem i ett par rabatter, nu väntar jag på att de ska blomma. Läs er om salvia hos Biofilia.

salvia.jpg

På bilden ovan ser du vanlig salvia vi odlar som kryddväxt i växthuset, där den är en av väldigt få växter som trivs alls pga olidlig hetta sommartid i söderläge. Den har lila blommar även den.

Bolltistel

bolltistel_impecta.jpg
Foto: Impecta

Ett annat litet blått klot som svävar en meter upp i rabatten är bolltisteln. Urläcker! När vi flyttde in i det här huset satte jag bolltistel i en av rabatterna som sedan försvann när vi planerade häckar. Nu funderar jag på var jag kunde få in bolltistel i trädgården igen. Den ska trivas på de flesta platser men föredrar torra jordar med mycket soligt läge. Jorden ska vara väldränerad och ha en hög kalkmängd. Den sprider sig också.

Jag tar tacksamt emot tips på fler lila blommor till trädgården!
Maria T, MultiMan och Stiftet gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

2 kommentarer

Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Sparar Utkast raderat
  • Maria T
  • Marlen Eskilsson
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.