Byggahus.se

1800-tals stuga renoveras

11. Sammanfattning av sommarens aktiviteter

Uppdatering av sommarens sysslor då det varit dåligt med internetuppkoppling ute i skog och mark. ;)

Spisprojektet fick läggas på is efter proveldning. Röken for åt rätt håll, men det är nåt som inte stämmer inuti den. finns en rostfläck mittpå en av kaminplåtarna och där blir det mycket varmare än övrig plåt.

Kunskap om isärplockning av dessa kaminer saknas helt så tips tages gärna emot! :)

Gavelväggen behövde lite extra rödfärg, så passade jag på att bättra på knutarna och dom undre stockvarven.

Golvet lades på plats av mig och Emma med lite hjälp av hantlangare av golvbrädorna, som Emma och mormor hade sopat och putsat av efter vinterförvaringen.

Golvet passade bra. Det var bara dom tre separata brädorna runt kaminplattan som kärvade lite. Dessa fick justeras med yxa och hyvel.

Planen därefter var att måla tre av väggarna vita med linoljefärg. Detta skulle gå på flera tusen uppdagades och då detta är ett i princip nollbudget bygge så fick det projektet läggas på hyllan.

Istället skrubbades alla väggar med rotborste och såpa med lagom frenesi. Hade gått få trärent men jag tyckte det lagomt ljussilvergråa blev ganska bra.

Sedan kom min vän Jani med beställda golvlister från exklusiva Byggmax. Använde deras billiga allmogelister + En bräda bakom i samma dimension. Detta täckte glipan vid timmerväggen perfekt. Emma drog på ett tunt skikt vit färg så spika vi dit listerna natten före den planerade invigningen. På morgonen steg jag upp tidigt och handskrubbade golvet med rotborste,varmvatten och mycket såpa.

Då detta torkat upp möblerade vi rummet med det ursprungliga storskåpet, en utdragssoffa (från 1920 som fanns i kammaren tidigare, men stått i detta rum från början), ett stort träbord med iläggsskiva, diverse udda pinnstolar, en typ tvättbänk, häckelbänk och en smörkärnare.

Sedan blev det invigningskalas med grillat och tårta! :)

En vecka senare tyckte mormor att fönstrena borde renoveras. Så sagt och gjort hon beställde nya bågar till dom gamla glasen av en lokal snickare.

Dessa är under bearbetning ännu men nu är det inte mycket kvar.

Det som är gjort i fönsterprojektet :
Oljning
Kittning
Grundmålning
Ytfärgsmålning pågående

Skriv en kommentar

!
Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Utkast sparat Utkast raderat