bryggaren

Skorsten och braskamin från Polen

Jag funderar på att köpa en skorsten av t ex märket Schiedel i Polen. Antingen en isokern eller stålskorsten med en diameter på foderrör/skorstenspipa på 150-160mm. Jag funderar även på att köpa en braskamin i Polen.

Finns det någon med erfarenhet eller kunskap/råd vad man skall tänka på om man skall köpa detta i Polen?

Skall några speciella produktcertifikat eller normer uppfyllas för att få använda dessa i Sverige? Vad skall man tänka på i detta fall?

Vad kräver min svenska sotare för att få använda dessa i Sverige?Funderar på att ringa till en lokal sotare i Sverige för att kolla upp detta.

Undrar även om någon vet ungefär vad en skorsten kostar i Polen på t ex byggvaruhuset Castorama? Tror mig minnas att en enkelpipig Schiedel isokern skorsten med 160mm pipa och skorstenslängd på ca 7m kostade 1200 Sloty ( ca 3000 sv kr ) för 6 år sedan.
1 kommentar
 1. menhirs avatar
  menhir 2009-02-13 09:41

  Skorsten i Polen
  Hej!

  Jag har importerat två Schiedelskorstenar från Polen. Jag köpte mina hos en mindre Schiedelåterförsäljare i Gdansk (inte de stora varuhusen typ Castorama).

  När jag köpte min var prisskillnaden tillräcklig för att inkl frakt till Sverige bli billigare än i lokala byggvaruhus. Bara ett halvår senare var det samma pris i Sverige som i Polen och skulle man då lägga till frakt var det billigast att handla i Sverige. detsamma gäller lättbetong som jag också importerade direkt från fabriken i Polen men som nu totalt sett är nästan billigare i Sverige. För varje år Polen är med i EU och höjer sin standard samtidigt som västföretagen köper de polska fabrikerna blir prisskillnaden mindre och mindre. Du hittar prislistan för Schiedel i Polen på http://www.schiedel.pl/pliki-do-pobrania/. Prislista heter Cennik.

  En sak att tänka på om priset inkl frakt är billigare där är att modellbeteckningarna i Polen är samma som i Sverige men avser andra modeller vilket är lite förvirrande. Den som i Sverige heter "Rondo" heter t ex "Rondo Plus" i Polen. Det misstaget gjorde jag...

  Priserna i prislistan är kompletta paket för den längd som avses. Lägg till moms och frakt.

  Min sotare hade inget problem att godkänna den. En polsk Schiedel eller en tysk Schiedel kvittade eftersom alla tillverkades av samma eu-godkända delar. Däremot var alla kombinationer inte godkända i Sverige så om du köper en oisolerad skorsten behöver skyddsavståndet till brännbart material bli större än normalt. Kolla med din egen sotare när du valt modell för säkerhets skull.

  Hoppas detta gav lite hjälp!

  Svara Dela