personstar

Reklamera besiktning

Besvarad 5 mar 2018 av Lars Fahlgren

 1. Hej, Lars:
  Jag köpte ett hus för tre år sedan och det verkar att besiktningsmanen som mäklaren hade rekommenderat mig kontakta hade ingen diplom och missade många fel under besiktningen, bland andra, dålig plats angående rör i badrummet som inte respekterade den nya reglerna som gäller idag. Hans advokat säger att reklamationerna kunde bara göras i den första två åren efter besiktningen. Vet du om det fortfarande gäller två år när det handlar om synliga fel som detta?.
  Tack för din tid och din hjälp.
  Hälsningar.
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Det stämmer att besiktningsmannens ansvar sträcker sig till max två år efter utfört uppdrag. Se utdrag ur Svenska Byggingenjörers Riksförbunds villkor för överlåtelsebesiktning. Vi förutsätter att besiktningsmannen är SBR-ansluten och tillämpar deras besiktningsvillkor.

  "Reklamation och preskription
  Fel i besiktningsmannens uppdrag eller krav på grund av sådant fel skall reklameras respektive framställas inom skälig tid från det att felet märkts eller borde ha märkts respektive från det att skada upptäckts. Besiktningsmannen ansvarar dock inte i något fall för fel och är inte skyldig att betala för krav som reklamerats respektive framställts senare än två år efter att uppdraget avslutats. Uppdraget är avslutat i och med att besiktningsmannen översänt besiktningsutlåtandet till uppdragsgivaren."
   
  Lars Fahlgren

  Lars Fahlgren

 4. Kommentarer

 5. S
  Spikin ·
  Konsumenttjänstlagen gäller och dess bestämmelser kan inte villkoras bort. Arbetet skall utföras fackmässigt. Att bes-mannen inte är auktoriserad kan innebära fel i tjänsten om detta inverkat på tjänsten.Det kan anses att besmann har upplysningsplikt om detta.
  Reklamation skall ske inom skälig tid (snarast) och inom 3 år, dock vid arbete på anläggningar, mark och byggnader eller vårdslöst handlande eller mot tro och heder ,inom 10 år.
   
 6. F
  fusion ·
  Knepigt fall, läs denna https://lagen.nu/dom/nja/2007s962

  Min tolkning baserat på domslutet är att om man inte informerats om vad som gäller så är det Konsumenttjänstlagen som styr. I fallet jag hänvisar till fick kunden info om den begränsade garantitiden och preskriptionstid först efter besiktningen var utförd. Hade kunden informerats om begränsad garantitid innan besiktningen hade de inte vunnit fallet.

  Min åsikt är att TS inte har rätt till garanti då ovanstående rättsfall verkar ge möjlighet att avvika från Konsumenttjänstlagens normala tidsramar (3 års garanti, dvs lagen verkar inte vara hel tvingande likt KKL ?? )
   

De senast besvarade frågorna

 1. Reklamera besiktning

  Hej, Lars: Jag köpte ett hus för tre år sedan och det verkar att besiktningsmanen som mäklaren hade rekommenderat mig kontakta hade ingen diplom och missade många fel under besiktningen, bland...
 2. besiktningsexpert

  Var finner jag någon som du i Västra Götaland nära Torsö- Mariestad? Fuktorolig.
 3. Fel (och farlig) eldragning dolt fel?

  Hej! Jag köpte mitt hus för några veckor sen, ingen besiktning blev gjord av olika anledningar men jag fick veta av säljaren att han använt auktoriserade hantverkare för alla renoveringsjobb. Idag...
 4. Besiktning av lägenhet, badrum

  Hej. Vi flyttade i somras in i en 2a och valde att renovera allt utom badrum. När besiktning av lägenheten vid överlåtande gjordes var allting godkänt och utan problem. Kort därefter upptäckte vi...
 5. Vad ska vi titta noga efter?

  Hej. Vi har länge letat efter ett hus i lite äldre stil. Vi har ännu inte fattat något beslut i om vi ska genomföra vår plan i detta eller inte. Husen vi letar efter och söker på är byggda kring...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Besiktningsexpert Lars Fahlgren från Gar-Bo svarar på frågor om besiktning.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer