Byggahus.se

Våtrum

Besvarad 9 apr 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hur lång utsträckning har ett "duschrum/våtrum". Har tidigare försökt på svar på detta men misslyckats. Då gällde det elinstallationer som låg på behörigt avstånd från allt vad vatten och duschar kunde nå, men vi kom aldrig fram till när det var dags att fastställa när vi var utanför våtrummet. Det gällde ett mycket stort rum med badkar i ena hörnet.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Min bedömning utifrån din beskrivning är att hela utrymmet är våtrum. Ett våtrum är sedan indelat i våtzon 1 och våtzon 2.

  Branschreglerna för VVS och tätskikt är samordnade kring våtzonerna även om det finns mindre skillnader i vad man använder zonbeteckningarna till och därmed även i tillämpning. I Branschregler Säker vatteninstallation är det infästningar och rörgenomföringar som hanteras och i plats för bad eller dusch, som är del av våtzon 1, är kraven hårdare. Våtzon 1 sträcker sig 1 meter utanför plats för bad eller dusch. Hela golvet är våtzon 1. För exempel och full förklaring kan du ladda ner Branschreglerna från respektive branschorganisations hemsida.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor