Byggahus.se

Våtrum

Besvarad 9 apr 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hur lång utsträckning har ett "duschrum/våtrum". Har tidigare försökt på svar på detta men misslyckats. Då gällde det elinstallationer som låg på behörigt avstånd från allt vad vatten och duschar kunde nå, men vi kom aldrig fram till när det var dags att fastställa när vi var utanför våtrummet. Det gällde ett mycket stort rum med badkar i ena hörnet.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Min bedömning utifrån din beskrivning är att hela utrymmet är våtrum. Ett våtrum är sedan indelat i våtzon 1 och våtzon 2.

  Branschreglerna för VVS och tätskikt är samordnade kring våtzonerna även om det finns mindre skillnader i vad man använder zonbeteckningarna till och därmed även i tillämpning. I Branschregler Säker vatteninstallation är det infästningar och rörgenomföringar som hanteras och i plats för bad eller dusch, som är del av våtzon 1, är kraven hårdare. Våtzon 1 sträcker sig 1 meter utanför plats för bad eller dusch. Hela golvet är våtzon 1. För exempel och full förklaring kan du ladda ner Branschreglerna från respektive branschorganisations hemsida.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer