Byggahus.se

Nyare golvbrunn plus gammal väggbrunn

Besvarad 6 aug 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej!
  Jag bor i en Brf 2våningshus byggda 1970,plaststammar och plastgrenrör(plasten av sämre kvalite)tapp och värmerör i koppar och väggbrunnar av gjutjärn.

  Fråga:
  Hos grannen ovan mig gjordes badrummet ca 2009 och de fick då 800 kr av brf för att sätta en golvbrunn(pga att väggbrunnen ej längre var godkänd),ny golbrunn sattes och de lät då röret från nya golvbrunnen bara gå ut i den gamla gjutjärnsväggbrunnen(så att den gamla gjutjärnsväggbrunnen nu fortfarande också används plus gamla grenrör stam mm).
  Jag på bottenplan vill nu göra mitt badrum men jag är orolig för att få vattenskada uppifrån då bla de gamla gjutjärnsväggbrunnarna är i väldigt dåligt skick hos många som har dem kvar mm.

  Är det godkänt att dra rören på det sättet?
  och är det ok att använda ny o gammal brunn samtidigt?
  Anser du att åldern på(en del el alla) resterande rör gör att det är dags för stambyte/rörbyte!?
  Anser du att jag riskerar att kunna få vattenskada?

  Grannen ovan vill absolut inte göra sitt badrum nu för hon tycker det är fint och tycker att hon betalade för sitt fina när hon köpte 2010.
  och dessutom görs bara stambyte i vår brf om både uppe och nere gör sina badrum samtidigt,och vi får själva stå för ytskikten,rivning mm
  Jag sitter dåligt till då jag måste göra mitt badrum pga att det inte är godkänt och tar jag inte mitt ansvar för det så kan jag enligt lag bli av med min bostad, samt gör jag det så riskerar jag att få vattenskada i det nygjorda samt även sen få göra om det pga stambytet.
  Ja att bo i BRF ställer till det ibland då ansvarsområden krockar.
  Tacksam för svar!
  Tack på förhand!
  MVH Brfbo
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Lösningen du beskriver med att låta en ny golvbrunn mynna ut i en gammal låter minst sagt märklig för mig. Om du är orolig kan du kontakta ditt försäkringsbolag och höra med dem vad som gäller om det uppstår en skada ovanifrån utifrån dessa förutsättningar.

  Jag kan inte bedöma huruvida det är dags för ett stambyte eller ej hos er men väl delge lite generella tankar. Om rören är från 1970 så är de idag på väg att fylla 50 år. Ditt badrum ska hålla i 25-30 år efter renovering och man tänker sig då att de rör som ligger under ditt tätskikt bör ha minst lika lång livslängd kvar. Rören kommer då att vara 75-80 år gamla och teknisk livslängd på rör i byggnad brukar bedömas till ca 50 år. Det finns därmed en risk att rören kommer att vara uttjänta under ditt badrums förväntade livslängd.

  Problemet är vanligt med att bostadsrättsinnehavare har renoverat sina badrum och att föreningen därefter planerar stambyte. I hyresbestånden är beslutsvägen enklare eftersom alla bostäder och stammar tillhör samma ägare.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. B
  brfbo ·
  Tack för svaret Stefan!
  Gjorde som du föreslog, jag kontaktade Folksam och de sa att det inte är ok så som det är gjort ang rör brunnar hos grannen ovan, ej godkänt.
  Ang rör i byggnad verkar det som att det varierar vad man anser är den tekniska livslängden på olika rör bla villaägarnas riksförbund och länsförsäkringar med flera anger betydligt kortare teknisk livslängd på vissa av dessa rör vi har grenrör och stam av plast den i sämre kvalité(sprödare plast) som sattes på 60 talet och början av 70 talet samt tapp och värmerör i koppar och så förstås så har vi de gamla rostiga gjutjärnsväggbrunnarna kvar i våra badrum.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor