Byggahus.se

Expansionkärl på vinden

Besvarad 17 sep 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej,
  en tidigare ägare anslöt fastigheten till fjärrvärme men lämnade det nu oanvända expansionskärlet kvar. Det anmärktes på i besiktning. Är det någon risk för läckage att lämna kvar expansionskärlet?
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Som uppmärksamma forumdeltagare noterat så handlar det om ett expansionskärl på vind som tagits ur drift vid byte av uppvärmningssystem. Det är vanligt att man då lämnar kvar det gamla tomma kärlet på vind och då går normalt kryckan ut genom yttertak. Risken för läckage i den genomföringen är lika stor eller liten som förut.

  Ibland kan det finnas radiatorer som är kopplade på expansionsledningen. Exempel på det kan vara radiatorer i trapphus eller tvättstuga i mindre flerfamiljshus tex. I sådana fall kan själva expansionsledningen fortfarande vara i drift. Kärlet bör vara bortkopplat även i ett sådant fall. Kolla upp för säkerhets skull.
   
  Redigerat 17 sep 2018 15:36
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. U
  uthuset ·
  Läser det OAVÄNDA expantionskärlet.
  Isf är det väl tomt?
   
 6. T
  tensiden ·
  Ja, kolla om det är tomt eller inte.
  Vi har en kåk med fjärrvärme sedan tjugo år och expansionskärlet från oljepannan kvar på vinden. Det är tömt och är därmed ingen risk, utan bara ivägen.

  Beroende på åtkomst till själva kärlet kanske du kan dra någon slutsats om du kikar på rören där pannan stod. För egen del är rören kvar, men avkapade.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer