Byggahus.se

Expansionkärl på vinden

Besvarad 17 sep 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej,
  en tidigare ägare anslöt fastigheten till fjärrvärme men lämnade det nu oanvända expansionskärlet kvar. Det anmärktes på i besiktning. Är det någon risk för läckage att lämna kvar expansionskärlet?
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Som uppmärksamma forumdeltagare noterat så handlar det om ett expansionskärl på vind som tagits ur drift vid byte av uppvärmningssystem. Det är vanligt att man då lämnar kvar det gamla tomma kärlet på vind och då går normalt kryckan ut genom yttertak. Risken för läckage i den genomföringen är lika stor eller liten som förut.

  Ibland kan det finnas radiatorer som är kopplade på expansionsledningen. Exempel på det kan vara radiatorer i trapphus eller tvättstuga i mindre flerfamiljshus tex. I sådana fall kan själva expansionsledningen fortfarande vara i drift. Kärlet bör vara bortkopplat även i ett sådant fall. Kolla upp för säkerhets skull.
   
  Redigerat 17 sep 2018 15:36
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. U
  uthuset ·
  Läser det OAVÄNDA expantionskärlet.
  Isf är det väl tomt?
   
 6. T
  tensiden ·
  Ja, kolla om det är tomt eller inte.
  Vi har en kåk med fjärrvärme sedan tjugo år och expansionskärlet från oljepannan kvar på vinden. Det är tömt och är därmed ingen risk, utan bara ivägen.

  Beroende på åtkomst till själva kärlet kanske du kan dra någon slutsats om du kikar på rören där pannan stod. För egen del är rören kvar, men avkapade.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor