Fredagshuset, Trähus

Ett av Sveriges vackraste hus

Rustikt hus av arkitekt Folke Zetterwall.

Rustikt hus av arkitekt Folke Zetterwall. Foto: Carlsson Ring Fastighetsmäkleri

Ett byggnadsminne i fornnordisk stil, det gamla tingshuset i Sollefteå, ligger ute till försäljning.

Det är ett rustikt hus byggt 1906. Arkitekt är Folke Zettervall, som var Statens Järnvägars chefarkitekt och som har ritat många stationsbyggnader runt om i landet. Husets stil är en kombination av fornnordisk stil och engelsk lantstil och de mäktiga rummen och dess inredning sätter en unik prägel på huset.

träslott

– Det finns en bok om det här huset som är skriven 2008, Solatunums Skatter, som handlar om tingshuset. Och där berättas det om att huset valts till ett av Sveriges 10 vackraste hus, säger mäklaren Karin Hildingsson hos Carlsson Ring Fastighetsmäkleri.

Hon har till uppgift att sälja huset, som just nu ligger ute för 4 miljoner kronor, och hon berättar att det även utsetts till länets vackraste hus i en omröstning bland invånarna.

Tingshuset i Sollefteå

Från början användes det som tingshus, vilket dekorationen i form av en vågskål på tornet hintar om. De nuvarande ägarna har haft till uppgift att förvalta och bevara det, men valt att inte bo i huvudbyggnaden. De har istället haft sin residens i vaktmästarbyggnaden. Huvudbyggnaden har använts för kontor, event och uthyrning.

träslott

– Den som köper det får bo där permanent och underhålla det. Men på grund av kulturminnesförklaringen finns det vissa regler som måste följas när det kommer till renovering. Huset ska bevaras, säger Karin Hildingsson.

Tingshuset i Sollefteå

Hon berättar att de tidigare ägarna ansökt om bidrag för att kunna måla om alla dekorationer som smyckar fasaden, och fått 30 000 kronor för detta. Men att de inte hunnit genomföra projektet.

– De pengarna ligger outnyttjade, och det går vid behov även att söka bidrag för andra åtgärder.

Tingshuset

Huset är byggt av senvuxen timmer, med kombinerad stående och liggande panel, och smyckat med dekorationer så som drakhuvuden och genombrutet kambräde. Total boarea är uppmätt till 800 kvadratmeter, och den parkliknande tomten är 5 945 kvadratmeter.

Fler hårda fakta hittar du här.