Tillgänglighetskrav i skärgårdsmiljö?

Besvarad 24 feb 2025 av Marko Koistinen
Långt ut i skärgården på min fastighet hoppas jag kunna bygga om, eller bygga ett nytt hus. Antingen ett fritidshus eller ett permanentboende. Det jag vill utforska är om jag förväntas hörsamma alla tillgänglighetskrav som man normalt gör på fastlandet vid ett nybygge? Det finns kommunalt upphandlad båttrafik till ön, dock så är inte dessa båtar inte något vidare anpassade för rörelsehindrade, med smal landgång/trappa ned från båtarna. Det finns ingen kollektivtrafik eller liknande ordnat transportsystem på de få smala, enkla vägar som finns på ön. Några gårdar (min ibland dem) ca 2 km från hamnen har en traktor som ibland skjutsar folk och material som behöver förflyttas, i övrigt inget ordnat färdmedel.
Finns det utrymme i lag och praxis för att undantas av vissa tillgänglighetskrav när det rör en fastighet långt ut i skärgården?
Befintliga byggnader som jag undersöker möjligheterna kring att utveckla är ca 50 m2 BYA resp. 250 m2 BYA, så aningen litet eller aningen stort…
 

Svar

Hej

Vad det gäller tillgänglighet så är kraven vid nybyggnad av permanentboende samma oavsett vart än i landet du bygger och oavsett storlek.

Ansöker du istället att bygga fritidshus så undantas man ifrån tillgänglighetskraven helt. Dock finns inte några regler mot att bo permanent i sitt fritidshus i framtiden efter att man byggt och gått igenom ansökningsprocessen etc.
Båda typen av hus dom taxeras lika i slutändan.


Det kan säkert ibland förekomma lokala skillnader i bedömningen av tillgänglighetskrav hos vissa kommuner med särskilda förutsättningar så som extreme terräng etc. Praxis är att alla kommunen följer svensk standard (SIS) i bedömningen av tillgänglighetskrav.

Tillgängligheten är en gemensam överenskommelse i samhället för alla människor ska kunna bo och vistas överallt.

Kraven för tillgänglighet vid nybyggnad hos kommuner grundar sig i att dom inte ska behöva bekosta stora ombyggnationer av nya hus om en person skulle plötsligt bli handikappad, dvs om en nybyggd fastighet en gång uppfyllt tillgänglighet när det byggdes så blir det fastighetsägarens egna problem om det inte länge gör det senare vid behov.
 

Kommentarer

Brotorpet ·
Om man lägger tid, resurser på att bygga ett hus vill man väl gärna kunna bo där om man skulle drabbas av sjukdom eller olycka?
 
Marko Koistinen ·
Absolut, förutsatt att man planerar att bo där på heltid så att säga.

Bygger man istället ett nytt fritidshus dvs otillgängligt i ”lagens” mening betyder det dock inte häller att man inte kan bo där om man skulle mot förmodan drabbas av något.

Som tidigare sagt så.följer kommunerna vissa förutbestämda och provade standarder och så finns det sunt förnuft om man inte följer dessa.
 
Brotorpet ·
Nä absolut, men skönt slippa bygga om igen för att man ska kunna bo där. Jobbat med bostadsanpassningsbidrag och varit den som skrivit intyg för att kommunen skall bevilja bidrag. Det har blivit svårare med åren..
Skall själv göra en tillbyggnad och planerar resan nu för att jag skall klara mig på bottenvåning om med god yta för att klara de äldre åren, eller tidigare om det skulle hända något. 😊
 
Marko Koistinen ·
Intressant med någon som har inblick i just den processen. Det är klokt att tänka på det när man ändå bygger om, trivs man så vill man bo kvar så länge som möjligt.
 
O
oxöga ·
Hur fungerar det med bostadsanpassning för ett nytt fritidshus om man bor där permanent och råkar ut för någon olycka? Ges inga bidrag alls i dessa situationer?
 
Claes Sörmland
Claes Sörmland ·
Som Boverket skriver: "Det finns många villkor i lagen om bostadsanpassningsbidrag som ska vara uppfyllda för att du ska kunna få bostadsanpassningsbidrag."

Det här är som med försäkringar, ibland får man ut lite pengar vid skada ibland får man inte det. Bygg inte ditt liv på att kommunen kanske kommer att lösa dina problem den dag du blir rörelsehindrad. Lättare sagt än gjort: Gör istället en plan, bosätt dig inte i hus där du inte kan bo kvar om du blir rörelsehindrad (om du inte är beredd att flytta då), anpassa huset och viktigast av allt, spara och bygg upp ett ordentligt sparkapital och en stark social krets (eller familj) så att du kan agera när olyckan är framme.

Bostad långt ute i skärgården låter som en riskfylld idé. Det passar kanske bättre som sommarnöje under den friska delen av livet.
 
4774
4774 ·
Kan säga att jag varit på båda sidorna, bostadsanpassningshl samt i behov av hjälp och jag var då väldigt lycklig över att redan ha huset anpassat och tillgängligt.

De som inte förstår tillgänglighetskraven har nog aldrig hjälpt en rullstolsburen på toaletten eller varit så pass sjuka/skadade att det påverkat livet negativt.

Det är för vår egna skull som kraven finns så att kommunen slipper höja skatten.
 

De senast besvarade frågorna

Vad för typ av uppfart och "entre-area"

13 mar 2025
Hej, Vi bygger just nu ett nytt hus i stil med "Studio" eller "LA-stil" tror jag det kallas. Ett L-format hus i modern stil med större fönsterpartier och panel i trä som kommer och bli rätt så...

Tillgänglighetskrav i skärgårdsmiljö?

26 feb 2025
Långt ut i skärgården på min fastighet hoppas jag kunna bygga om, eller bygga ett nytt hus. Antingen ett fritidshus eller ett permanentboende. Det jag vill utforska är om jag förväntas hörsamma...

Hur blir jag arkitekt? Utbildning, krav och bästa vägen dit

25 feb 2025
Hej Har några frågor med koppling till ditt yrke. Vilken/vilka utbildningar har du gått för att bli arkitekt? Sverige/utomlands och för- och nackdelar med dessa? Vad skulle du rekommendera med...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.