Sveriges näst vanligaste färg.

Besvarad 29 jan 2019 av Calle Posse

 1. Jag har ett gult hus i en ganska så smutsig och tråkig nyans. Önskar en klarare kulör.
  Ska måla om i sommar och undrar lite över vad som är "klassiskt" gul färg på hus byggda runt 1920? Vad använde man för pigment?
  Herrgårdsgul nämns ofta jag men känner mig osäker.
  Det finns ju många exempel på de som har sett en fin färg på en karta i butiken och sedan blir rejält besvikna när väl huset är målat.
  Önskar lite råd och rön heltenkelt.
   
 2. Svar

 3. Hej.

  Herrgårdsgul 2242-Y19R.

  Köp en liter och provmåla den mot en plywoodskiva, grunda och måla på samma sätt som du skall göra på huset. måla även prov för föder och knutar och liknande. Flytta ekipaget runt huset för att se hur färgerna gör sig i olika ljus- och solförhållanden.

  MVH/Calle
   
  Calle Posse

  Calle Posse

  Arkitekt

 4. Kommentarer

 5. M
  Modig ·
  Utöver Calles tips om att provmåla på en skiva så kan jag varmt rekommendera boken "Färgen på huset" av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr. Den illustrerar och förklarar skillnaden mellan hur en kulör upplevs på ett färgprov jämfört med "i verkligheten".

  Boken finns säkert på bibliotek, annars finns den bland annat hos Adlibris:
  https://www.adlibris.com/se/bok/fargen-pa-huset-9789154058969
   
 6. T
  tompaah7503 ·
  Skulle rekommendera att om man är osäker på vilken kulör man ska måla sitt hus i att man tar dit ett proffs på färgsättning.

  Vilken kulör som passar har med mycket att göra. Fasaden måste samspela med kulören på taket, samt även tilltänkta snickerier som fönster- och dörromfattningar, själva dörrarna och fönstrena. Sedan kan det spela stol roll vilka anda byggnader man har runt omkring, finns det någon lada, stall eller liknande får man ta hänsyn till det.

  Har man inte öga för allt det här, vilket inte är något att skämmas för eftersom det är både komplext med alla hänsyn och kräver erfarenhet av vad som fungerar ihop, så gör man rätt i att anlita någon som är professionell på färgsättning. Det är väl värt att lägga några tusenlappar på konsultation för att inte må illa senare av något man gjort som bara skär i ögonen varje dag.
   
 7. H
  hyggabus ·
  måla en stor kartongbit med den förslagna nyansen och häng upp på fasaden.
  backa 20 steg och kika.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Bygga inglasat uterum i vinkeln?

  Hej! Jag och sambon håller på att planera för ett husbygge. Då har jag en fundering kring ett inglasat isolerat uterum. Vi har ritat upp ett 1-planshus i vinkel med vanligt sadeltak. Då till min...
 2. Sveriges näst vanligaste färg.

  Jag har ett gult hus i en ganska så smutsig och tråkig nyans. Önskar en klarare kulör. Ska måla om i sommar och undrar lite över vad som är "klassiskt" gul färg på hus byggda runt 1920? Vad...
 3. Kulör till fasad

  Undrar hur jag ska åstadkomma en kulör som ger ett intryck som liknar Falu ljus 4550-y70r ( mkt vackert!) trots att jag ska måla i en vattenbaserad oljefärg? Har provmålat med denna brytning och...

Visa alla frågor