Välja brevlåda

Uppdaterad 19 november 2014 11:38 · postad i Tomt & Trädgård

Det finns många typer av brevlådor att välja bland. Brevlådan kan vara stor, liten, klassisk, modern, inbyggd, fristående, av trä, metall eller plast. Dessutom finns det brevlådor med och utan lås. Arkitekt Calle Posse tycker att brevlådan är som ett visitkort.

Välja brevlåda
Amerikansk stil på brevlådan.

Brevlådan är bland det första du möter när du kommer till ett hus och den ska karaktärisera huset. Därför är det bra om brevlådan stämmer överens med hur du vill att huset ska se ut. Brevlådan sätter prägel på hela fastigheten.

En brevlåda kan också kallas postlåda. Vi väljer benämningen brevlåda eftersom det är Postens benämning på lådan de lämnar ut posten i.

Hur ska man då tänka när man väljer brevlåda? Den frågan ställde vi till arkitekt Calle Posse, som är expert på Byggahus.se.

– På brevlådan kan du med fördel ta upp en färg som finns någonstans på huset, säger Calle Posse. Bor man i ett bastant hus kan man ha en stor brevlåda, med ett fundament. En riktigt stor brevlåda kan samtidigt se konstig ut på ett litet hus. Det gäller att heller inte förhäva sig och ha för mycket rysch och pysch. Hellre då en diskret brevlåda som stämmer överens med staketet och entré, menar Calle.

Samtidigt tycker han att brevlådan är en rolig detalj som man kan göra mycket med. Man kan passa på att få fram både sin egen och husets personlighet genom brevlådan. Brevlådan är ett litet visitkort.

Om man då t ex har ett sekelskifteshus ca 1900 med snickarglädje, hur resonerar man då?

– Då tycker jag att man sätter en brevlåda med äldre prägel, säger Calle Posse. En brevlåda i trä om det är en träfasad och en i emaljerad plåt om det är en putsad fasad. Jag skulle ta en med böjt lock om det är snickarglädje på huset.

Calle Posse har själv just köpt ett funkis tegelhus byggt 1958 och botaniserade då bland funkisinspirerade brevlådor som stämde med hans tankegångar.

Det finns också praktiska hänsyn att ta när man väljer brevlåda. Var och hur kan den monteras? Hur mycket post brevlådan ska rymma, vilken typ av försändelser man brukar ta emot i sin brevlåda. Gör du uppehåll i tidningsprenumerationen när du åker bort, eftersänder du posten? Eller är det helt OK att be grannen hämta posten?

Tidningsbärarna vill gärna ha ett brevinkast som är 80x250x350, för att de ska undvika att din tidning trasas sönder, undvika klämskador på fingrarna och för att utdelningen ska gå snabbare. Om ca ett år kommer de första P-märkta postlådorna ut på marknaden som har de här måtten. De är testade av Sveriges Tekniska forskningsinstitut. Med den här storleken på brevinkastet kommer också Posten att behöva avisera betydligt mindre antal paket i förhållande till idag. De P-märkta brevlådorna kommer att förekomma tre säkerhetsklasser vad gäller möjlighet att komma åt posten för utomstående.

En sista faktor som spelar in när du väljer brevlåda är priset, som ligger alltifrån några hundralappar för en plastlåda till flera tusenlappar för den riktigt eleganta brevlådan.

Välja brevlåda bild 2
Välja brevlåda bild 3
Välja brevlåda bild 4
Välja brevlåda bild 5
Välja brevlåda bild 6
Välja brevlåda bild 7
Välja brevlåda bild 8
Välja brevlåda bild 9
Läs mer
Marlén Eskilsson
Kjell G (ej verifierad) 2009-03-12 19:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag förstår att även brevlådor blir föremål för design numera, men för mig som tidningsbud och f.d brevbärare är naturligtvis funktion och placering viktigast. Att få P-märkta lådor är ett framsteg tror jag. Idag kan man hitta många märkligt placerade och utformade lådor; bakom stenmurar och järnstaket, gömda i häckar, lågt placerade, med öppningen åt "fel" håll osv.

Som tidningsbud är det viktigt att lådan är lättillgänglig, helst vill man inte ha veckolådor, amerikanska lådor eller egentillverkade med vassa plåtkanter. Tunga trälådor som lätt fryser fast vintertid går också bort. Vanliga i plast eller fabrikstillverkad plåt som öppnas uppåt är bäst, då kan man hålla cykeln igång och släppa ner tidningen utan att stanna, vilket ger flyt och gör att alla får sin tidning i tid.

Det är också viktigt att villaägaren röjer ordentligt framför lådan vintertid, det är skönt att slippa dra åt hel-skotta för att få goda exempel på folk som ägnar sig åt den ädla konsten att rätt hantera en snöskyffel.

Visst kan man sätta personlig prägel på lådan men helst inte på bekostnad på funktion och tillgänglighet. Detta sett ur mitt perspektiv som har att besöka ett par hundra lådor varje morgon.

Kjell G

Svara Dela Redigera
Anonym (ej verifierad) 2009-07-05 20:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

...att brevlådor är de gula (och blåa) som man postar brev i.
Postlåda är det man har hemma och får all sin post, tidningar och reklam i.

Bara för kännedom för de oinvigda :-)

(yrkesskada)

Svara Dela Redigera
Baloo (ej verifierad) 2009-10-15 17:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Håller helt med KjellG. Man kan se dom mest tokiga postlådor tex. med lock i 1" trä som täcker 4 lådor. Hur skall man som bilburen tidnings eller reklambud kunna lyfta detta med en utsträckt hand och sedan lägga i i alla dessa lådor Det är roligt med lådor som är målade i olika motiv men funktionen är trots allt viktigast. Jag har oxå undrat hur ägaren tänker då det är snö och man skottar en snöskyffel brett från vägen in till lådan. När jag kommer med bil har jag ingen chans att nå lådan. Skall jag kliva ur vid varje låda tar det ca. 20 sek extra i tid x ca 1200 lådor varje pass som jag får jobba gratis. Om jag inte räknar fel ca 6 tim teoretiskt.

Svara Dela Redigera
adam (ej verifierad) 2011-12-14 07:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Enkel att öppna, lätt att rulla fram till utan att kliva av cykeln eller ur bilen. Helst den enkla plastvarianten som ofta är mörkgrön. Fungerar utmärkt och din brevbärare kommer inte att reta sig på den=fin, välbehållen post.
Prova själv att tömma andra lådor (om du inte vill ha den föreslagna enkla). DU kommer bli vansinnig på en låsbar variant, som iof sig passar till huset och är jättefin på alla sätt, men måste tömmas ståendes på knäna, i snön, när låset krånglar!

Svara Dela Redigera
richard (ej verifierad) 2012-05-10 13:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag tycker att man ska kunna ha vilken anordning som helst utan att riskera få någonting annat än välbehållen post.
Om det finns brevbärare som hanterar din post annat än exemplariskt, så bör man klaga på denne.

Svara Dela Redigera
niclas (ej verifierad) 2012-05-26 13:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

den man bör klaga på är idioten som inte respekterar brevbärarnas och tidningsbudens arbetsmiljö.

Svara Dela Redigera
WilleR (ej verifierad) 2014-03-22 08:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Varute och vandrade i et närliggande villaområde igår..
Oj så många olika "disajnade" postlådor det finns, populära är dom också.
Och posten blir ju så lättstulen så..
Med dagens trend med id-stölder där man beställer kreditkort och sedan "lånar" brevet med kortet och senare det med koden, är ju dessa disajnade simpla lådor en välgärning åt dessa fattiga entreprenörer det drösar av idag.
Vi hade i förra huset en stor "tvåvåningslåda" snyggt infälld i staketet, matchande färg förstås. Låsbar..
Nu motsvarande, fast fristående - och med lås. Posten onåbar genom springan.

Svara Dela Redigera
qazbiff (ej verifierad) 2014-08-21 05:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Undvik för allt i världen Biltemas lilla låda, fruktansvärt värdelös! Om du mot bättre vetande ändå skulle ha en sådan så räkna med att få knölig post, blöt reklam och åka till ica stup i kvarten för att hämta försändelser som ej går i.

Svara Dela Redigera