Underarbetet avgörande för bra gräsmatta

Uppdaterad 11 december 2014 15:55 · postad i Tomt & Trädgård

Var noga med underarbetet så kan du få en härligt grön, hållbar gräsmatta utanför huset. Klipp med en cylinderklippare och sträva inte efter en alltför grön färg. Det betyder mycket jobb och för mycket gödning.

Anlägga gräsmatta

Oavsett om du ska lägga gräs på rulle eller så frö är underarbetet detsamma.

– Grunden för en bra gräsmatta är en mineraljord med god förmåga att svälja vatten som du sedan lägger matjorden på. Lämpliga jordar finns beskrivna i AnläggningsAMA. De båda jordarna ska samverka och här kan du få hjälp av en landskapsingenjör eller av matjordslevarantören.

Det berättar Kent Fridell som är landskapsingenjör och gräsexpert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Det gäller att se till att underlaget/mineraljorden inte är packningsskadat.

– Ser man att vatten blir stående mer än ett dygn efter regn, då behöver man luckra upp jorden till 30 – 40 cm djup med en grävmaskin, säger Kent Fridell.

Spade går bra om det är mindre ytor. All jordbearbetning ska ske när jorden är så torr att den reder sig.

Lite lutning på hela ytan är bra så att inget ytvatten blir stående. Naturligtvis ska lutningen vara från huset och gärna med 2-3 %.

När underlaget är klart är det dags att fylla på med 10 cm matjord. Grundgödsla med 0,6-1,0 Kg N/100m2. Jorden ska vara lätt packad innan sådd eller utrullning så att sättningar inte uppstår. En jämn fast botten får du genom vältning med galler- eller ringvält.

Gräs på rulle
För- och nackdelar med gräs på rulle:
+ Snabbare etablering
+ Bra på slänter och hindrar erosion
+ Rätt utförd ger det oftast bästa gräsmattan för amatören
– Kostar mycket, cirka 30 kronor per kvadratmeter. För motsvarande yta kostar frö mindre än fem kronor.
– Finns i några olika varianter, vill man ha något mer speciellt så är det frö som gäller

Vill du köpa gräs på rulle ska du helst kontakta en leverantör några veckor innan du vill ha leveransen. Rullarna är färskvara och du ska helst inte lagra dem ens över natten. Alltså krävs en avstämning med leverantören också någon dag innan du vill börja lägga.

Rulla ut mattan med förskjutna tvärskarvar. Både längd och tvärskarvar måste fyllas igen, det räcker inte med att hoppas på att de växer igen. Det måste finnas ett underlag för gräset att växa i.
När gräset är lagt ska man välta den sedan krävs en rejäl vattning som går igenom torven. Lyft gärna och kolla!
Nu ser gräsmattan klar ut och många gör misstaget att börja använda den direkt.

– Gräs på rulle kräver några veckors etablering innan man ska börja gå på den, säger Kent.

Frösådd
Bra fröblandningar innehåller enligt Kent Fridell rödsvingel och ängsgröe. Vill du ha en mer slittålig matta är det dessutom bra med engelskt rajgräs i blandningen och för en prydnadsgräsmatta passar rödven.

Att kasta ut gräsfrö för hand låter enkelt men det kan vara svårt att få jämn spridning och rätt mängd, cirka 2kg/100m2.

Ett råd är i stället att köpa en spridare på hjul som sedan också kan användas till kalk och gödning. Tillsammans med en klippare är det enda investeringen du behöver göra som gräsmatteägare. Spridaren rullar du i två riktningar vinkelrätt mot varandra för att få jämn spridning.

– Att mylla så att fröet får kontakt med jorden är bland det viktigaste att göra vid frösådd. Annars torkar fröet och blir bara fågelmat, säger Kent.

Enklast görs det med en galler- eller ringvält som rullas två gånger eller tryck med baksidan av en kratta om det är små ytor.
Sedan gäller det att hålla ytan fuktig genom lite vattning varje dag, ytan får inte torka ut då gräsfröna ska gro. Groningen går snabbast på hösten då jorden är varm. Om du inte vill lägga mycket tid på vattning ska du undvika att så under juni och fram till mitten av augusti.

När gräset vuxit 6-8 cm, det kan ta en månad, är det dags för första klippningen, ner till 4 cm. Då är också första gången som gräsmattan bör beträdas.

Underhåll
Klipp inte mer än en tredjedel på höjden varje gång. Klipper du ofta så låt klippet ligga kvar, det fungerar som gödsel. Samla upp enstaka gånger om det blir stora mängder klipp.
Cylinderklipparen är bästa varianten, handdriven för miljöns skull. Viktigt på alla klippare är vassa knivar.
Vattna bara vid behov, sällan men mycket varje gång.
Gödsla 2 gånger på våren och en gång på sensommaren om behov finns, inte mycket varje gång, max 0,3 kg kväve/gång. Läs på paketet, det är alltså mängden kväve som avgör hur mycket du behöver köpa.
Toppdressa för att jämna till, använd sand.
Kalka inte slentrianmässigt, bara om jorden har lågt ph-värde, under 5,5.
Mossa kan bero på flera saker som skugga eller näringsbrist. Ta bort skuggan eller prova att ge lite NPK. Men inget gräs trivs riktigt bra i skugga, satsa på annan yta eller plantering i stället. Tänk på att mossan växer vid lägre temperaturer, därför ser det ut som att man har mycket mossa på våren.
Vertikalskär om gräsmattan innehåller mycket dött material, tidigast i maj då gräset samlat kraft. Låt inte gammal mossa ligga kvar eller spridas, då etablerar den sig igen. Mindre ytor räcker att räfsas.
Inför vintern får inga lövhögar finnas kvar och undvik alltid att gå på en blöt gräsmatta som sviktar.

En gräsmatta ska vara ljusgrön och det är ingen fara med lite gult heller. Kent Fridell menar att ett varningstecken i stället är en mörkgrön matta. Det tyder på övergödning och gör att man måste klippa onödigt mycket och det finns risk för svampskador. Det gräset kommer inte heller in i vintervilan på ett bra sätt.

Läs mer

Lotta Fredriksson
Holger Wästlund (ej verifierad) 2009-07-22 21:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tänk på att spara på vårt värdefulla dricksvatten. Det är lätt att vattna för mycket. Samla regnvatten och vattna gärna med sjö- eller åvatten. Vattna helst på kvällen så att jorden hinner absorbera fukten bättre än om du vattnar på dagen. Det är bättre att vattna mycket och sällan snarare än ofta och lite, det ger en bättre effekt för växtligheten. Om du använder vattenspridare, ställ en vattenmätare under vattenspridaren och låt den vattna cirka 30 mm. På 1000 kvm stor tomt kan det kosta dig upp till cirka 450 kronor per vattningstillfälle, beroende på vad du betalar för vattnet. Lycka till! Holger Wästlund

Svara Dela Redigera
Gunnar (ej verifierad) 2009-10-15 21:59 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag skulle aldrig plantera en gräsmatta som i http://www.byggahus.se/tomt/128396-g...atta_pa_hosten
Särskilt inte nu på hösten, det är knappast någon mening. Enklare och billigare att så. Det fungerar.

På landet hade vi över 2000m2 som vi skulle anlägga gräsmatta på. Marken bestod bara av värsta leran (ingen matjord) och det stod permanent vatten i hjulspår efter en grävlastare överallt. Dessutom fanns det gott om "lervällinghål". Annars var det bara ogräs överallt, alla sorters. Det såg verkligen helt hopplöst ut, alla skakade på huvudet. Vi läste mycket om hur man skulle göra och räknade på det. Det skulle bli mycket dyrt om man skulle göra precis som det står.

Istället struntade vi att ha ut matjord eller någonting alls och vi tog hjälp av en granne en liten traktor från sextiotalet och fräste hela tomten, sedan harvade vi många gånger och vältade med en gammeldags vält. Jag sådde med en såmaskin från början av förra seklet (som en skottkärra helt i trä, även hjulet, och med armar åt sidorna som vispar ut fröna jämt). Jag snålade med frön, tog bara hälften av vad man skulle. Sedan vältade vi en gång till. Detta var i maj 2008. Sedan blev det fem veckor utan en droppe. I juli började det gro. På tidiga hösten hade vi en gräsmatta, men något gles och med en hel del ogräs. Vi har aldrig tillfört något, varken gödsel, mull, jord, sand eller något alls. Nu ett år senare har vi en alldeles perfekt gräsmatta; jämn, frodig, tjock och tät utan ogräs annat än vitklöver. Trots bara långsamtväxande frösorter växer den väldigt snabbt, man måste på sommaren klippa gräsmattan var femte dag. Den frästa leran är perfekt, den dränerar väl samtidigt som den behåller fukten. Gräsrötterna får både syre, vatten och näring som mineraler. Detta är verkligen en success story, men visar att det faktiskt fungerar alldeles utmärkt att så på bearbetad lera (man behöver inte alls 10cm matjord osv), man kan visst så när det är som torrast, gräsmattan etablerar sig på några veckor när det väl regnar, och den enda kostnaden är gräsfrön och maskintid.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-05-17 00:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej Gunnar,
din historia låter ju helt otrolig om man läser by-the-book beskrivningen först. Vi har också ett lantställe med liknande problem och storlek på tomten, så om detta funkar skulle det vara kanon! Det jag undrar är hur tjock lera du hade på tomten, är det lera så långt du kan gräva eller är det nåt fastare och mer väldränerande jordlager en bit ner? Den lera som du fräste, hur blöt var den? Vår lera är ett lager på c:a 2-3 dm, väldigt simmig och man skunker ner med stövlarna till skaften om man går på den, dvs väldigt mjuk och inte alls bärande. Tror du det räcker att vi skickar ut en traktor och fräser den som den är eller ska man blanda i sand eller torv som vi läst nånstans för att få den torrare och fastare?
hälsningar /Anders

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-09 15:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Glada nyheter för oss som har en tomt som låter som din.(Vi ska anlägga gräs på ca 2500 kvm) Det låter så dyrt med 10 cm matjord. Vi kanske skulle prova som du gjort, låter helt fantastiskt! Eftersom vi bor i norrland så funderade vi på att förbereda jorden till hösten och innan första snön kommer så slänga ut gräsfrön
Vi har fått tips från en man som gjort så.., för då täcks fröna och får isolering av snön och automatisk vattning på våren när snön smälter ...Undra om det kan funka?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-27 17:59 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag blir så glad av att läsa detta! Har själv rena ogräsåkern men det blir alderles för dyrt att följa alla "måsten". Har hört historier liknande din men inte trott riktigt på dom då det verkar sååå noga med allt. Nu ska här fräsas vältas och sås ovanpå all ogräs sen får vi se! Tack för detta positiva och överkomliga inlägg!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-27 18:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej Gunnar! Blev så glad när jag läste ditt innlägg. Står med en stor välvuxen ogräsmatta som är allderles för dyr att göra till fingräsmatta om man följer alla råd. Nu åker jordfräsen och välten fram så kör vi din metod och får kanske ÄNTLIGEN en gräsmatta! Tack!!!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-09-06 14:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Vår gräsmatta är uppgrävd p g av bergvärmeinstallation, nu i början av sept och vi måste så nytt gräs. Vi har väldigt mycket sand i jorden. Hur gör vi-kan vi bara kratta till och så-även om jorden är mager? Känns väldigt jobbigt att köpa matjord....
MvH Mariann

Svara Dela Redigera
Christian (ej verifierad) 2012-01-20 22:59 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag luckrade inte upp något. Faktum är att jag la ca. 5-10cm jord över bergspräng på sina håll. På mitt tak är det platonmatta sen 10-15cm vanliga grästuvor. Allt växer som in i den. Grönt och fint. Vi har sprungit runt och och lekt hela sommaren. Inte en skada någonstans. Det var väldigt många som sa att det var så svårt att få gräs att växa. Hade jag tur? Gräsfröna köpte jag på rusta, grästuvorna grävde jag upp från ängen. Jag har inget rinnande vatten så jag har inte stödvattnat någonting, någon gång.

Så enligt mig, är det enkelt att så gräs. Men jag kan ha haft tur båda gångerna.

Kul läsning!

/Christian

Svara Dela Redigera
Christian (ej verifierad) 2012-01-20 23:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Är marken under plan nog att ha som gräsmatta, börja att klippa bara. Du har ju världens chans att få en fin gräsmatta, den starkaste av dem alla!

Svara Dela Redigera
Christian (ej verifierad) 2012-01-20 23:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Heja heja! Jag är helt inne på ditt spår. Gräs växer ju överallt. Har man asfalterat en parkering så likf*n tittar gräset upp. Fiberduk i skugga? Jo, då. Gräset växer där med. Jag sådde också under värsta torkperioden och hade inget vatten. Vi hade en sjukt saftig och hållbar gräsmatta under hösten.

Svara Dela Redigera
as (ej verifierad) 2012-01-28 23:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Från en fin gräsmatta till något helt annat. Det bästa vi har gjort i våran trädgård
är att gräva ner studsmattan så att den kommer jäms med marken. Nu behöver vi aldrig vara rädd när barnen hoppar eller när grannens mindre barn också kommer. Det är också roligare för dom de kan göra och hitta på fler saker.
Observera jag handgrävde! men ta gärna en minigrävare till hjälp. Ställningen får vara kvar under vintern det är inget problem. Utseendemässigt så ser det mycket trevligare ut också vi är super nöjda inga benbrott på våran gård. När vi någon gång tar bort mattan fyller vi bara i med jord och får en bra plats att så någonting fint.

Svara Dela Redigera
as (ej verifierad) 2012-01-28 23:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag fick höra att tre vänner skulle göra fina gräsmattor på deras tomter.
När det skulle sås så gjorde den ena på hösten den andra på vintern ( på snön) och den tredje på sommaren alla fick lika bra resultat.

Svara Dela Redigera
E (ej verifierad) 2012-04-21 19:51 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ska så ny gräsmatta men har känt motstånd när jag läst alla måsten, men blir så glad när jag läser kommentarerna, och får nytt mod.Nu tänker jag, nu kör jag så får vi se vad det blir

Svara Dela Redigera
Martin (ej verifierad) 2012-05-10 20:28 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Samma fina resultat här på bara lerjord. Enda problemet är lite sättningar trots föregående vältning.

Svara Dela Redigera
Hans (ej verifierad) 2012-07-02 17:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vill bara bekräfta att flera av tipsen angående gräsmatta på lerjord fungerar hur bra som helst. Vi har byggt på tung lerjord, (grusbilen kunde köra in och vända rakt ut i markerna när vi byggde vägen under högsommartorka..). Det är gammal välgödslad åkermark, ena halvan följde vi rådet att bara tukta med klpparn så blir det gräsmatta, den andra har vi fräst upp i flera omgångar för att jämna av. Båda metoderna gav perfekt gräsmatta, den vi bara klippte känns dock starkare men fläckar tar sig långsammare där eftersom det är så hårt. Jag har nog gjort alla fel man kan enligt expertisen men min slutsats är att gräsmatta är hur enkelt som helst på lerjord, det är bara att klippa ofta och med lagom längd. I vårt förra hus var det dock sandjord 1,6m djup och där fräste jag upp och fick en klockren mossmatta.. Lera är tungjobbat men

Svara Dela Redigera
Karro (ej verifierad) 2012-09-25 12:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Jag har en liten fundering på biojord. Är det någon som har erfarenhet av göra gräsmatta på de?

Svara Dela Redigera
Niclas Ekström (ej verifierad) 2012-11-19 22:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej, jag har en stuga i Nyehusen, strax söder om Kristianstad och har tänkt att anlägga en gräsmatta för att kunna spela krocket etc på. Marken består av bara sand. Går det att lägga en gräsmatta på sand och vad behöver man tänka på?
Vänligen Niclas

Svara Dela Redigera
bob (ej verifierad) 2013-05-01 15:18 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Gräs mycket bra i sand, problemet är att gräsmattan blir mycket känsligt för torrperioder.

Svara Dela Redigera
Agneta (ej verifierad) 2013-05-18 20:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har låtit anlägga en ny gräsmatta och plantera Thujor som häckdär det tdigare var en gångväg. Det låg en fiberduk där när det användes som gångväg med grus. När gräsmattan skulle anläggas togs gruset bort men inte fiberduken. Jord, plantjord och gräsfrön lades på den nya gräsmattan. Nu undrar jag om det inte var fel att inte gräva en liten bit till för att ta bort fiberduken som anlades just för att det inte skulle växa gräs. Tacksam för svar.

Svara Dela Redigera
Larsa (ej verifierad) 2013-06-04 16:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hade varit intressant att höra hur det har gått för alla här som skrivit om sina gräsprojekt?

Vill höjja en varningsflagg för att fräsa i lerjordar då man slår sönder aggregaten (kokorna) och riskerar att vatten blir stående och svårt att sjunka undan och då också en syrefattigare jord där det är svårt för något att växa. Ännu värre är att blanda i sand i lerjord och fräsa vilket kan ge en betongsula istället för grund för gräsmatta. Vill man lätta upp en lera är det torv och liknande organiskt material som är bra att använda.

Svara Dela Redigera
Göran (ej verifierad) 2014-05-15 12:19 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

varför blir det döda fläckar i gräsmattan 10 cm stor.den är utrullad i höstas

Svara Dela Redigera