Bygga vÀxthus

Uppdaterad 11 december 2014 15:48 · postad i Tomt & TrĂ€dgĂ„rd · taggad med Tomt, Uterum, VĂ€xthus

Vare sig du vill ha ett vÀxthus för mysfaktorns skull eller för att odla i sÄ finns en hel del saker att övervÀga innan du bestÀmmer vilken typ av vÀxthus du ska ha.

Bygga vÀxthus
Artikelförfattarens vÀxthus!Foto: Marlén Eskilsson

PÄ marknaden för vÀxthus finns det allt ifrÄn minivÀxthus för nÄgra fÄ vÀxter till gigantiska specialritade vÀxthus med flera rum.

TÀnk igenom det hÀr innan du bestÀmmer dig för typ av vÀxthus:

 • Ska jag odla Ă„ret runt?
 • Vad ska jag odla?
 • Vill jag ha sittplatser i vĂ€xthuset? Hur mĂ„nga?
 • Vilken temperatur vill jag ha i vĂ€xthuset?
 • Var ska vĂ€xthuset placeras?
 • Är det viktigt att vĂ€xthuset passar till boningshuset?
 • Vad fĂ„r vĂ€xthuset kosta?
 • Vem ska bygga ihop vĂ€xthuset?
 • Hurdan grund ska vĂ€xthuset ha?
 • Hur stort vĂ€xthus fĂ„r jag bygglov till?

MinivÀxthus, Vansta T.

Överskrider vĂ€xthusets yta 15 kvm behöver du bygglov för vĂ€xthuset i omrĂ„den som omfattas av detaljplanen. HĂ€r kan du lĂ€sa mer om bygglov.

Storleken pÄ vÀxthuset styrs dels av hur stor plats du har att stÀlla det pÄ, men ocksÄ hur du vill anvÀnda det.  MÄnga förordar sÄ stort vÀxthus som möjligt, Àven pÄ höjden, men ofta sÀtter utrymmet eller plÄnboken grÀnser för hur stort vÀxthus man vÀljer.

sweden greenhouse vÀxthus
VÀxthus pÄ 21 kvm frÄn Sweden Green House, 131 000 kr för byggsatsen.

TrÀdgÄrdsdesignern Cajsa Jacobsson varnar i alla fall för att vÀlja för litet vÀxthus.

–  Ta inte för litet vĂ€xthus, dĂ„ blir det betydligt svĂ„rare att hĂ„lla en jĂ€mn temperatur och luftfuktighet, med risk för vĂ€xtsjukdomar som följd, sĂ€ger Cajsa Jacobsson.

–  VĂ€lj ocksĂ„ gĂ€rna en bred dörr sĂ„ du enkelt tar dig in med skottkĂ€rra, fortsĂ€tter Cajsa.

Ta hÀnsyn till hur du vill anvÀnda vÀxthuset nÀr du bestÀmmer storleken. Alla vill inte ha ett vÀxthus bara för att odla. VÀxthuset kan ocksÄ vara en riktigt mysig plats för avkoppling eller umgÀnge.

Olika konstruktion pÄ vÀxthus
Vissa vÀxthus levereras med en fÀrdig sockel som du bara kan stÀlla pÄ grÀsmattan. Andra krÀver att du murar en sockel och den kan muras av tegel eller i annat material. VÀxthusets stomme kan bestÄ av trÀ eller aluminium. Rutorna kan vara av glas eller plast.

kanalplast
VÀxthus av aluminium och kanalplast, 10 695 kr, SkÄnska Byggvaror

Glas eller plast?
Plasten som ofta anvÀnds i vÀxthus, sk polykarbonat kanalplast, Àr okrossbar och isolerar bÀttre Àn glas. Kanalplast Àr överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strÄlning för att den inte ska gulna. Det finns inget behov av solavskÀrmning med ett vÀxthus i kanalplast.

Du fÄr dock bÀttre resultat pÄ odlingarna om du vÀljer glas istÀllet för plast i vÀxthuset. Plasten har en ljusgenomslÀpplighet pÄ 82 %, som minskar nÄgra procent ytterligare med tiden. Glas dÀremot har en ljusgenomslÀpplighet pÄ 90 %. Grönsaksskörden ökar med större ljusgenomslÀpplighet

Estetiskt Àr glas att föredra, dÄ vÀxthuset mer smÀlter in i trÀdgÄrden. Plast Àr inte genomsiktligt och du kommer bara att se vÀxternas konturer genom plasten.

VĂ€xthusets stomme
Stommen i vÀxthuset kan vara tillverkad av olika trÀslag eller mÄlad/omÄlad aluminium. Vilket man vÀljer Àr bÄde en pris-, underhÄlls- och utseendefrÄga. VÀxthus med stomme av aluminium Àr billigare Àn de med stomme av trÀ. Aluminium Àr ocksÄ underhÄllsfritt. Det gÄr Àven att fÄ lackerad aluminium, vilket Àr bra om du vill ha en fÀrg som stÀmmer med huset.

vÀxthus i cedertrÀ
VÀxthus av cedertrÀ och glas, Vansta TrÀdgÄrd.

Ett vÀxthus av trÀ Àr vackert, men krÀver underhÄll för att fÄ lÄng livslÀngd. Vanliga trÀslag i vÀxthus med trÀstomme Àr fur, gran, ceder eller lÀrk, men Àven andra trÀslag förekommer. LÀrk Àr ett trÀslag med en naturlig impregnering, men det mÄste ÀndÄ oljas en gÄng per Är. Fur mÄste mÄlas för att vara hÄllbart.

BÄgvÀxthus
En annan variant pÄ vÀxthus av plast Àr bÄgvÀxthus. Det hÀr vÀxthuset har ofta en bÄge av galvade rör, dÀr olika typer av plast sedan spÀnns över rören. BÄgvÀxthuset Àr ett billigt alternativ till vÀxthus pÄ stor yta.

bÄgvÀxthus
BÄgvÀxthus frÄn Classicum 13 kvm, kostar 11 495 kr.

Placering av vÀxthuset
NÀr du placerar ut vÀxthuset i trÀdgÄrden bör du tÀnka pÄ:

 • Hur tar man sig frĂ„n boningshuset till vĂ€xthuset?
 • VĂ€derstreck och skugga. Hur mycket sol kommer vĂ€xthuset att fĂ„?
 • Om du vill se pĂ„ vĂ€xthuset inifrĂ„n huset och tvĂ€rtom, vad du vill titta pĂ„ nĂ€r du befinner dig i vĂ€xthuset.

Placera inte vÀxthuset för lÄngt frÄn boningshuset. Cajsa Jacobsson ser fördelar med att kunna titta pÄ vÀxthuset inifrÄn.

multiflorum
VÀxthus kan Àven anvÀndas som poolhus (!), detta frÄn Florum.

– Försök att placera vĂ€xthuset sĂ„ det blir ett blickfĂ„ng inifrĂ„n huset, speciellt inför den mörka delen av Ă„ret. TĂ€nk dig det som en dekorativ jĂ€ttelykta, sĂ€ger Cajsa.

Planerar du att ha sittplatser i vÀxthuset blir utsikten ocksÄ viktig. Vad vill du kunna titta ut pÄ nÀr du sitter och myser i ditt vÀxthus?

Det Àr bra om vÀxthuset placeras sÄ att det fÄr naturlig skugga, kanske frÄn ett trÀd. Annars kommer det att bli outhÀrdligt varmt bÄde för dig och vÀxterna pÄ soliga sommardagar. Om du vÀljer ett vÀggmonterat vÀxthus sÄ undvik gÀrna söderlÀge, vÀsterlÀge Àr att föredra om det gÄr. Jag kan dock sjÀlv intyga att ett vÀxthus i söderlÀge Àr underbart att vara i det ocksÄ, pÄ mulna dagar, tidiga sommarmorgnar och pÄ kvÀllen dÄ solen börjar gÄ ner.

Olika leveransomfattning
En del vÀxthus Àr lÀtta att montera, andra levereras omÄlade med glasrutorna omonterade. Glöm inte att ta reda pÄ hur vÀxthuset monteras och vilket jobb det krÀvs för att fÀrdigstÀlla det.

specialbyggt
JÀttelikt vÀxthus, specialritat av Vansta TrÀdgÄrd.

Golv i vÀxthuset
Det Ă€r bra att ha flexibilitet i grunden under markbelĂ€ggningen i vĂ€xthuset. DĂ€rför gjuter man inte en hel platta under vĂ€xthuset utan nöjer sig med ett fundament för vĂ€xthusets vĂ€ggar. LĂ„t det gĂ€rna vara jord under golvet om du t ex lĂ€gger plattor. DĂ„ kan du lĂ€tt plantera direkt i marken i vĂ€xthuset om du skulle vilja ”möblera om”. Sedan kan du lĂ€gga du ytmaterialet ovanpĂ„ jorden. Klassiska golvmaterial i vĂ€xthus Ă€r singel, plattor, marktegel eller trall.

–  VĂ€lj ett material som Ă€r lĂ€tt att spola av och sopa etcetera, sĂ€ger Cajsa.

VÀxthus av begagnade fönster
Den som har fÄtt tag pÄ begagnade fönster kanske vill bygga ett vÀxthus sjÀlv. En sak som Àr viktig att tÀnka pÄ Àr att man mÄste ha rikligt med ventilation i ett vÀxthus, sÀrskilt i taket, eftersom vÀrmen stiger uppÄt. Det Àr ocksÄ viktigt att takvinkeln Àr tillrÀcklig för att snö ska falla av. För stora snölaster kan bli tufft om man bygger ett tak av glas.

El, vatten och tillbehör
Dra gÀrna in el och vatten i vÀxthuset. Det kommer att behövas.

Du kommer ocksÄ att behöva vissa tillbehör som det Àr lika bra att köpa pÄ en gÄng: Automatisk ventilation, skuggvÀv, en vÀrmeflÀkt och automatisk bevattning.

odlingslÄda
Upphöjda odlingslÄdor skonar ryggen.

OdlingslÄdor
MÄnga vill ha odlingsbÀddar eller odlingslÄdor i vÀxthuset. Cajsa Jacobsson rekommenderar att du bygger upphöjda vÀxtbÀddar för att skona ryggen. Det kan du t ex göra genom att bygga en odlingslÄda i valfri höjd. HÀr hittar du instruktioner för att bygga odlingslÄdor.

Vi listar alla vÀxthustillverkare i Byggahus lÀnkguide.

LĂ€s mer
Marlén Eskilsson
GĂ€st (ej verifierad) 2011-05-12 20:31 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

"TrÀdgÄrdsdesignern Cajsa Jacobsson varnar i alla fall för att vÀlja för litet vÀxthus.

Och hur litet ÄR ett för litet vĂ€xthus?

Marlen Eskilsson admin 2011-05-18 10:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Mindre Àn 10 kvm sÀgs vara för lite.

GĂ€st (ej verifierad) 2011-06-23 17:20 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Söker tips om ritningar för vÀxthus pÄ runt 10-15 kvadratmeter, för att byggas med virke

GĂ€st (ej verifierad) 2011-06-27 09:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har precis blivit klar med ett pÄ 11,4 m2. Nu nÀr jag planterat det jag ville ha kan jag sÀga att det kunde inte varit en kvadratmillimeter mindre.


//AsA

http://nal-o-trad.blogspot.com/

Ann-Sofie (ej verifierad) 2012-08-24 13:25 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Skulle bara vilja sÀga att allt snack om placering i absolut sol och dittan-dattan lÀge skallman som hobbyoldare ta rÀtt sÄ lÀtt pÄ. jag har placerat mitt vÀxthus under tvÄ stora ÀppeltrÀd som ger vandrande skugga mest hela dagen och det Àr utomordentligt. Det blir inte för varmt pÄ sommaren (blad pÄ trÀden) och pÄ vintern Àr det fri sol och all vÀrme och allt ljus tas om hand. Tomater, gurkor och meloner mognar fint, sÄ sÀtt ditt vÀxthus dÀr du tycker det blir bra. Vi som inte Àr yrkesodlare kan lÀtt nöja oss med 90-95% maximerat utbyte, inte sant. Vi behöver inte de dÀr sista procenten.