Tilläggsisolera ytterväggarna

Uppdaterad 15 februari 2013 13:32 · postad i Renovera

Det kan vara lönt att tilläggsisolera väggarna i ett hus som läcker mycket energi. Men i praktiken är det ofta ett arbetskrävande projekt med risk för dyra misstag.

Tilläggsisolera ytterväggarna
Det kan vara lönande att tilläggsisolera ytterväggen om fasaden ändå ska bytas.Foto: Marlén Eskilsson

I klimatskalet på ett genomsnittligt småhus brukar man ange att ytterväggarna står för ungefär 20 procent av energiförlusterna. Det är något mer än taket (15 procent) och något mindre än dörrar och fönster (35 procent). Potentialen för att spara pengar på att tillägssisolera ytterväggarna är alltså förhållandevis hög. Men av flera skäl är det ett område man vanligtvis inte ger sig på.

Lars Olof Nilsson, professor LTH, sakkunnig tilläggsisolering

Lars Olof Nilsson

– Det beror helt enkelt på att det är krångligt och kostsamt att tilläggsisolera väggarna och att resultatet inte alltid blir särskilt bra, säger Lars Olof Nilsson, professor i byggnadsmaterial på LTH.

Även om väggarna hamnar lägst i prioriteringslistan kan det i vissa fall finnas skäl för att tilläggsisolera. I synnerhet är det aktuellt om fasaden ska repareras eller bytas ut. Samtidigt bör man tänka på att ingreppet påverkar husets utseende väsentligt. Därför brukar metoden inte rekommenderas för hus som har ett visst kulturhistoriskt värde.

– Utvändig tilläggsisolering gör att fasaden skjuts så att den hänger ovanför grundmuren, samtidigt som takfoten kortas och fönstren trycks in. Det kan följaktligen behövas flera kompenserade åtgärder för att förbättra helhetsintrycket, säger Lars-Olof Nilsson.

Ur fukt- och energisynpunkt är utvändig tilläggsisolering att föredra framför att isolera väggarna invändigt. Isolerar du från utsidan blir den gamla ytterväggen varmare och torrare och du undviker problemet med köldbryggor som lätt uppstår vid invändig isolering.

– Det är enklast och mest ekonomiskt att isolera en träfasad som går att demontera, i jämförelse med en putsad eller teglad fasad. I det senare fallet måste du bygga upp en helt ny fasad med isolering och luftspalt och utöka grundmuren som skalet vilar på. Metoden fungerar bra men är väldigt kostsam, säger Lars-Olof Nilsson.

Ett alternativ är att bygga en enstegstätad fasad med tjock puts och mineralull, vilket inte ska förväxlas med de isolerade, tunnputsade fasader som vållat skandal i byggbranschen.

– Även om metoden med tjock puts och mineralull är bättre, finns det ändå en risk att vatten tränger in och skadar väggkonstruktionen.

Föredrar du att isolera väggarna invändigt, bör du tänka på att den befintliga ytterväggen blir kallare och fuktigare på insidan. Du får också räkna med att förlora viss rumsyta. Väljer du att isolera mellan reglar, vilket är den vanligaste metoden, brukar man idag se till att isolera i två skikt där reglarna inte står i direktkontakt med väggen. På leverantörernas hemsidor finns närmare beskrivningar av hur väggisolersystemen ska byggas på ett säkert sätt. I vissa fall är det nödvändigt att riva den invändiga beklädnaden och eventuellt ta bort den befintliga ångspärren.

Lars-Olof Nilsson har egen erfarenhet av tilläggsisolering i sitt stenhus, ett projekt han genomförde för 30 år sedan. Istället för att använda reglar valde han att tilläggsisolera insidan av ytterväggarna med ett lättbetongskal med mineralull emellan. Åtgärden var inte kostnadseffektiv, menar han.

– Idag hade jag hellre lagt pengarna på bättre fönster, bättre dörrar och ett ventilationssystem med värmeåtervinning.

Är hushållskassan begränsad bör du prioritera husets lufttäthet, snarare än att satsa på värmeisolering, anser Lars-Olof Nilsson.

– Du kan få bättre komfort och en hyfsad energibesparing bara genom att förbättra väggarnas lufttäthet. Var särskilt noggrann med att skarva anslutningar mot tak och golv och kring alla genomföringar. För att få ett bra resultat bör du kombinera med ny drevning kring fönster och dörrar och nya tätninglister.

Fönster är, jämfört med väggar, mer lönsamt att åtgärda ur energisynpunkt. Förutom drevning och tätningslister kan man byta ut det inre glaset i ett tvåglasfönster mot ett energiglas, så kallat lågemissionsglas, alternativt komplettera tvåglasfönstret med ett extra energiglas. Åtgärden kan, enligt undersökningar, sänka fönstrets U-värde ner till en nivå motsvarande ett nytt treglasfönster.

– Detta blir generellt mer lönsamt än att köpa helt nya fönster, säger Lars-Olof Nilsson.

Ett lämpligt sätt att undersöka väggar och fönster är att använda en värmekamera som tydligt avslöjar var läckagen finns. Du kan också beställa en provtryckning där man med hjälp av fläktar kontrollerar hur mycket energi huset läcker. Via mätningen kan du bedöma om det är värt att göra en tilläggsisolering. Det finns även schematiska sätt att räkna ut ytterväggarnas U-värde med utgångspunkt från byggår, om du inte exakt vet hur väggkonstruktionen ser ut. Beräkningsunderlag finns t ex på Energimyndighetens hemsida.
 

Lars Bärtås
sven (ej verifierad) 2013-02-12 12:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En riktigt bra artikel, även ur byggnadsvårdssynpunkt, för en gångs skull. Själv har jag fått varmare inomhusklimat genom att ta bort den 35 år gamla invändiga isoleringen och istället satsa på att täta mot drag, med spån och lera. Jag köpte även en egen värmekamera vilket var mycket värdefullt. Utan en sådan famlar man i blindo och vidtar kostsamma åtgärder helt i onödan.

Svara Dela Redigera
Sophie (ej verifierad) 2013-02-12 13:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Håller helt med, det finns andra åtgärder man kan göra för att göra sitt hus mer värmeekonomiskt och komfortabelt. I länken nedan kan ni läsa om vårt hus som trotsar alla förmodade åsikter om äldre hus utan isolering. Vi har nog enligt många sämsta möjliga förutsättningar för att kunna bo bekvämt, modernt och billigt i vårt hus men det gör vi faktiskt. Utan vare sig isolering eller nya fönster. ;-)

http://sodergarden.wordpress.com/2012/07/27/var-omojliga-och-osannolika-...

Svara Dela Redigera
KnockOnWood (ej verifierad) 2013-02-13 00:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det heter ju att man inte kan göra omelett utan att knäcka ägg.

Så lite förändringar i husets visuella uttryck får man väl acceptera.

Jag har själv erfarenhet vad bytet från sidiplattor, dvs eternitfasad till "gammaldags" träfasad med tillhörande tilläggsisolering gjorde för ett hus.

Blev huset "snyggare"? Absolut!
Blev huset varmare? Oh ja. Elförbrukningen sjönk från 18.000 till 12.000 kWh per år.
Då kan man stå ut med att fönstren "trycks in" lite.
Det lär ju också förlänga livet på fönstren när de sitter lite mer skyddade.

Svara Dela Redigera
ÖstraByggruppen (ej verifierad) 2013-02-16 12:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bra artikel men att börja kladda med gamla fönster o byta glas och massa halvmesyrer är ju värdelöst om man jämför med att köpa tex nya pvc fönster som jag gissar totalt sett blir oerhört mycket billigare med både inköp och byte än att kladda med gamla ruttnande träfönster där du ändå får osäker funktion med ombyggnationer.

Svara Dela Redigera
kajo (ej verifierad) 2013-02-16 14:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Förlåt, skrattar ihjäl mig åt kommentaren om nya pvc-fönster kontra ruttnande gamla träfönster. :-) PVC går inte att underhålla. Har du sett hur utemöbler av plast ser ut efter några år? Du kanske kan få 50 år, men troligare 20 av pvc-fönstren. Träfönster tillverkade före 1940 är av bästa träkvalitet, de håller i evig tid så länge du sköter dem. När industrin började använda snabbvuxet virke och felaktiga huskonstruktioner ruttnade fönstren. En seriös fönsterfirma använder i dag senvuxet, kådrikt kärnvirke som håller samma höga kvalitet som förr. Många husägare har upptäckt att de slängt ut värdefulla original med hög kvalitet och satt in skräp istället. Totalekonomin beror på hur det ser ut i just ditt hus.

Svara Dela Redigera
Leopold Makender (ej verifierad) 2013-02-16 14:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Detta är heltotroligt, att inte någon alls förstår vad isolering är för något. En isolering, om denna skall kunna kallas just ISOLERING, så MÅSTE det avges ENERGI till isoleringen. Gör så här; Trä på dig plastsäckar in på bara kroppen, men lämna händer och huvud utanför. Tag sedan på dig ytterkläder och gå utomhus.
Du kommer att finna att du snabbt fryser, detta beror på att du INTE AVGER VÄRME till kläderna.
Vad tror du en plasttapet har för funktion? Naturligtvis densamma.
Ok, tag sedan på dig kraftiga kläder och sedan plast på hela din kropp. Gå ut i kylan och du skall finna att du snabbt blir kall, OCH FUKTIG. VARFÖR? Jo om inte din kropp (oavsett människa eller hus) kan avge energi så möglar du upp.
Man skall VETA och INTE TRO, inte ens på de som kallar sig professorer, anledningen är att de inte alls vet vad en fastighet är och hur en fasti

Svara Dela Redigera
Leopold Makender (ej verifierad) 2013-02-16 14:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hur en fastighet fungerar. En fastighets väggar SKALL kunna andas, RAKT IGENOM. Vi har byggt fram hus med "svensssonstuket" och med vår konstruktion. Det "vanliga" huset möglade efter några månader.
Vår konstruktion kan inte mögla, brinna eller rasa...

Svara Dela Redigera
Sten Lindeberg (ej verifierad) 2013-02-16 14:51 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ett Octa-hus kan INTE heller MÖGLA, inte BRINNA och inte RASA samman om en jordbävning skulle ske. Och denna OCTA konstruktion kostar 10 000:- per kvm att bygga.

Svara Dela Redigera
Thomas Pettersson (ej verifierad) 2013-02-16 15:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Angående PVC fönster så skall det blir roligt att följa mina 14 av varierande storlek. Någon här ovan verkar tycka att det är det roligaste som finns att skrapa, laga & kitta + måla fönster på sin semester. Själv föredrar jag att öppna en öl & tända grillen. Jag satsade på ett PVC fönster som heter Rehau, de har ett väldigt autentsikt utseende till äldre modeller. Till det yttre glaset valde jag en sort som heter "Restover" och de två inre vanligt glas med argongas i mellan. När vi tilläggsisolerade lät vi helt enkelt fönstren bara häng med utåt motsvarande centimeter som isoleringens tjocklek och läste det inomhus med bredare foder (eller vad det heter). Blev hur snyggt som helst!
Återigen angående PVC fönster så blev jag utskrattad av några bakåtsträvare här i ett forum, vill minnas att det var vintern 2010. Nu är hela stugrenoveringen klar och jag är supernöjd, angående totalekonomi så är PVC fönster lite dyrare men man kan ju undra om herrn ovan räknar in arbetstid+färg+sandpapper+kitt osv och sist men inte minst arbetstiden???
Personligen är jag ganska övertygad om att det är skillnad på plast & plast.
Men den som lever får se, jag lär aldrig behöva göra nåt med mina fönster mer under min livstid!!!

Svara Dela Redigera
Peter (ej verifierad) 2013-02-16 17:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag håller med "kajo" om PVC-fönster. Jag vet hur mina utemöbler i vit PVC ser ut efter att ha stått i solen i 20 till 25 år. De går ju inte att göra något åt direkt. Så visst, PVC-fönster ser nog justa ut i säg 20 år på södersidan och kanske 40 år på norrsidan.

Själv har jag fina U-värde-1,0-fönster med bra virke och snygga profilerade aluminiumprofiler på utsidan (med distanser). Folk måste gå fram å knacka för att fatta att det är aluminium. De ser inte alls så trista ut som många fönster gör med aluminiumprofiler. Och visst, man kan ju undra hur lacken på dessa ser ut efter 20 år, jag har haft dom i 12 år och de ser ut som nya fortfarande. Men att de går att måla till skillnad från PVC, det är ju helt klart.

mvh Peter
PS Trist med nonsenskommantarer som från Leopold Makender. DS

Svara Dela Redigera
Lars (ej verifierad) 2013-02-16 20:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

@Leopold, det är en väsentlig skillnad på en människa och ett hus. Vi fryser för att vi avger fukt som vi stänger inne med plasten. Plasten stänger inte in värmen, den är transparant i IR-området, prova gärna med en värmekamera. Ett tätt hus möglar inte. Problemet är när "täta" hus inte längre är täta, då kondenseras fukt på ställen som inte kan torka som det gör på i "vanliga" hus.

Svara Dela Redigera
bo 137 (ej verifierad) 2013-02-16 20:58 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

läs på om PVC fönster och jämnför inte med trädgårdsmöbler finns många hus i hela Europa som haft PVC fönster i mer än 50 år och just nu byggs ett
jättehotell i New York med mer än 1000 fönster i PVC och det är kvallite som har avgjort valet

Svara Dela Redigera
bo137 (ej verifierad) 2013-02-16 21:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

mins inte rätta antalet fönster men det är mellan 3-5000 st i ett som jag sa jättehotell i New york

Svara Dela Redigera
Tomas (ej verifierad) 2013-02-17 17:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Leopold är uppenbart ett troll. Gå inte i svaromål.

Svara Dela Redigera
Afem (ej verifierad) 2013-02-18 21:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vad är ett "troll"

Svara Dela Redigera
Robbie (ej verifierad) 2013-02-19 07:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

För att haka på om plastfönster: vi köpte ELIT-fönster (sk svenska kvalitetsfönster) tvåfärgade (svarta utvändigt och vita invändigt). Dessa fönster hade redan vid leverans sprickor i träet, dåligt lackade (som apelsinskal), inte ytbahandlade överallt, felaktigt monterade spanjoletter, kåda som rann. De var inte direkt billiga. Efter ca tre år på östersidan var det dags att måla listerna. Den svarta färgen bleknar (ok inte anmärkningsvärt i sig kanske, men inget fönster hänger på södersida). Kådan fortsätter att rinna och nu är det 9 år sedan de sattes dit. På yttersidan på ELIT-fönstren sitter en liten aluminiumlist som knäpper högljutt vid temperaturväxlingar - kasst som sovrumsfönster. I andra huskroppen satte jag dit de förhatliga PVC-fönstren. De har en slät yta lätta att hålla rena till skillnad från ELIT apelsinyta. Yttersidan som också här är svart har inte bleknat nämnvärt under de ca 7 åren dessa suttit på plats, men här med skillnaden att flera sitter i söderläge. PVC-fönstren gick att få i valfri storlek på mm och var billigare och hade bättre isolervärde. Enda skillnaden är ju att trä alltid är trä och det saknar jag, men inte till priset av vad som helst.

Svara Dela Redigera
Konrad Fischer (ej verifierad) 2013-02-21 10:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I Tyskland har vi en rasande debatt om den skadliga utvändig isolering, se här f.e.: http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-k...

Svara Dela Redigera
Benho (ej verifierad) 2013-02-21 22:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ska man inte ha fuktspärr upp på vinden menar du? Har i nuläget ett totalt otät ångspärr mot isoleringen vi taket! Ska jag byta ut den, behålla den eller ta bort den enligt dig!

Svara Dela Redigera
Anders (ej verifierad) 2013-03-14 15:30 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Leopold är antingen ett troll eller så har han inte begripit det mest grundläggande om byggnadsfysik. Eller så är det en av hans ovänner som på detta vis vill dra hans namn i smutsen.

Svara Dela Redigera
Erik (ej verifierad) 2013-03-20 15:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Kan du inte låta någon annan måla dina fönster då, så kan du ändå grilla? Skapar ju dessutom arbetstillfällen Du tillverkar ju inte de nya fönstren själv?

Svara Dela Redigera
Leopold Mmakender (ej verifierad) 2013-04-15 00:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

ALLT som tätas med PLASTFILM i vilken byggnad som helst riskerar att få mögel, komprende!

Svara Dela Redigera
Ploppel Rendermak (ej verifierad) 2013-05-31 22:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Lustigkurre eller tomte?

Svara Dela Redigera
Anders (ej verifierad) 2013-09-15 18:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men snälla lille Leopold - det möglar inte om man ventilerar.

Leopolds bolag har omsatt 0 kronor om året de senaste tio åren och han har 14 vänner på Facebook. Känns seriöst.

Svara Dela Redigera
diana (ej verifierad) 2014-01-06 21:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tack och lov för att ni plast och plåt fönster älskare inte hann sätta klorna i mitt härliga 1800-tals hus. Ni begriper ju ingenting om byggnadsvård och kulturvärde. Det går inte ens att jämföra en död platt yta med i bästa fall några fusk spröjs som mer liknar galler. Med handblåsta fönster med liv och struktur.
Känns inte som om den lata typen med ölen har en anning om hur man kittar och sköter fönster om han tror att man ska lägga hela semestern på det varje år.
Klart det blir fukt i ett hus annars vet jag inte hur ni lever, persoligen både duschar, kokar mat och andas jag. Om ni sedan tätar överallt för att spar några korvören kommer det bli dyrt i längden när ni måste sanera mögel.
Vad gäller isolering ska ni ändå isolera varför inte använd natur mtr. som linulls isolering, träfiber etc.

Hus är byggda som en helhet tar du puzzelbitar från ett annat puzzel passar de inte ihop. Moderna hus är konstruerade på ett sätt, gammla på ett annat och bäst mår de av att man inte blandar olika konstuktioner i samma hus. Köp ett nytt hus om ni vill ha de modernt, förstör inte de gammla så kan vi som gillar gammla hus få bo i dem istället.
I övrigt tycker jag att det var otroligt kul och se hur bra mitt hus klarade stormen "Ivar" medan det i de nya husen frös sönder vattenledningar (då de inte har eldstäder ) och taken blåste av. Många moderna hus kan ju inte ens laga, mat få vatten eller värmas upp när elen går.

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2014-07-15 15:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Javisst!

Svara Dela Redigera