Material till taket

Uppdaterad 10 december 2014 11:29 · postad i Renovera · taggad med Byggvaror, Exteriör, Tak

Vilken taktÀckning ska man vÀlja till huset? Dels Àr det en estetisk frÄga eftersom taket Àr sÄ iögonfallande. Taket har stor betydelse för helhetsintrycket och för hur huset smÀlter in i omgivningen. Dessutom ska taket stÄ emot bÄde regn, snö och brÀnnande sol.

Material till taket
Röda betongpannor.

Historiskt sett har man alltid anvĂ€nt byggnadsmaterial som funnits nĂ€ra till hands. I de svenska jordbrukslandskapen var det vanligt med tak av halm och torv, i sjörika omrĂ„den anvĂ€ndes vass och i skogsbygden kluvna stockar, brĂ€der och stickspĂ„n. Även grĂ€s, ljung och tĂ„ng förekom. I kargare omrĂ„den, dĂ€r stenen var lĂ€tt att bryta, lade man flistak av skiffer eller kalksten.

Tegeltak
Traditionen att lÀgga tegel pÄ taken Àr tusenÄrig i Sverige och Ànnu Àldre i lÀnder söderut i Europa. PÄ 1600-talet var det vanligt med taktegel pÄ svenska kyrkor, herrgÄrdar och i stÀderna, dÀr man efterstrÀvade brandsÀkra material. Men vanligt folk började inte anvÀnda tegel förrÀn under sent 1800-tal. Ofta la man dÄ de nya tegelpannorna rakt pÄ den gamla taktÀckningen.

PÄ mÄnga Àldre hus kan man fortfarande hitta spÄr av nÀver, torv eller spÄn under tegeltaket.

Fortfarande Àr tegel överlÀgset som taktÀckning. Det passar pÄ i stort sett alla byggnader och till de flesta taklutningar. Trots att materialet suger vatten Àr det frosttÄligt. Fördelen med att teglet slÀpper igenom vatten Àr att det ocksÄ slÀpper ut fukt som tagit sig in under pannorna, vilket till exempel betongtakpannor inte gör.

De vanligaste typerna av tegelpannor Àr enkupiga och tvÄkupiga pannor som Àr ofalsade och oglaserade. För brantare tak finns det Àven falsade pannor. Vilken takpanna man vÀljer beror pÄ husets Älder, utseende och taklutning.

I dag finns det endast en tillverkare av tegelpannor i Sverige, Vittinge Tegel AB. En del importeras ocksÄ frÄn bland annat Holland och Danmark. Ibland kan man hitta begagnade pannor via annons eller frÄn ett rivningshus i nÀrheten. Men man ska tÀnka pÄ att tegelpannor frÄn olika Àldre tegelbruk har olika dimensioner. Har man olika pannor kan en lösning vara att lÀgga de olika pannorna pÄ olika takfall.

I jÀmförelse med till exempel ett plÄt- eller papptak Àr tegeltaket tungt, vilket stÀller krav pÄ hela takkonstruktionen. TvÄkupiga pannor vÀger 30 kilo per kvadratmeter och enkupiga pannor 48 kilo per kvadratmeter.

Betongtak
Redan vid förra sekelskiftet tillverkades betongtakpannor i Sverige, men nÄgon större genomslagskraft blev det inte förrÀn pÄ 1950- och 60-talen dÄ de började maskintillverkas.
Betongtakpannor finns bÄde en- och tvÄkupiga och Àr alltid falsade. De har större mÄttnoggrannhet Àn tegel och materialet Àr ocksÄ tÀtare. Det sammantaget gör att hela taket blir tÀtare men det bidrar ocksÄ till att det blir lite stumt och klumpigt. Tegeltaket ger ett lÀttare och mer levande intryck.

Till skillnad mot teglet som naturligt skiftar nÄgot i fÀrg frÄn gult till rött har betongpannan en jÀmn kulör. Det vanligaste Àr svart och brunt men de görs ocksÄ i gult, grönt, rött och tegelrött.
Betongtaket Àr ocksÄ ett tungt tak, det vÀger mellan 38 och 53 kilo per kvadratmeter.

PlÄttak
Den typ av plÄt som man som husÀgare sjÀlv kan ge sig pÄ att lÀgga Àr den profilerade plÄten. Vill man ha ett mer exklusivt utseende ska man absolut vÀlja en slÀtplÄt med dÄ bör man ocksÄ vÀnda sig till en plÄtslagare. Det krÀvs bÄde utbildning och erfarenhet för att lÀgga ett tak med slÀtplÄt.
Den profilerade plÄten dÀremot, som levereras i stora skivor, kan man lÀgga direkt pÄ en befintlig lÀkt. PlÄten finns i mÄnga olika format och utseenden, bÄde med vÄgformade profiler och med mönster som liknar takpannor. Materialet Àr vanligen stÄlplÄt eller aluminium som lackats eller ytbehandlats pÄ nÄgot sÀtt.

PlĂ„ttakets svaga punkter Ă€r vid skarvarna, som Ă€r svĂ„ra att fĂ„ helt tĂ€ta frĂ„n fukt. Det Ă€r viktigt att man gör ett ordentligt underarbete, antingen med board, duk eller en underlagspapp pĂ„ rĂ„spontpanel. Är taket flackare Ă€n 14 grader bör man inte lĂ€gga profilerad plĂ„t.
Ett problem nÀr man lÀgger ett profilerat plÄttak Àr att man inte kan gÄ pÄ plÄten. DÀrför Àr det viktigt att planera arbetet sÄ att man undviker det och att man ocksÄ fÀster varje plÄt ordentligt innan man monterar nÀsta.

Även om det förekommer pĂ„ nyare villor Ă€r ett profilerat plĂ„ttak mest vanligt pĂ„ garage, friggebodar och andra enklare byggnader.

Papptak

Redan i slutet av 1700-talet började man tillverka den Àldsta sortens takpapp, stenpapp, i ark som lades i mönster som liknande skiffertakets. I mitten av 1800-talet kom tjÀrpappen. Till en början tillverkades den i lÄnga vÄder som lades vertikalt frÄn nock till takfot. I början av 1900-talet började man med slÀttÀckning och vÄderna lades horisontellt, parallellt med takfoten.
Precis som med plÄttaket Àr det framför allt solens strÄlar som sliter pÄ taktÀckningen. Men utvecklingen har gÄtt framÄt och dagens papp har ett bra skydd mot solen.

Pappen Àr vanligast pÄ flacka tak men förekommer Àven pÄ branta, men dÄ kanske frÀmst pÄ förrÄd och garage. Den Àr billig och en del typer kan man lÀgga sjÀlv. PÄ ett tak som endast lutar svagt riskerar vatten och fukt att trÀnga igenom skarvarna, sÄ i det fallet kan det vara klokt att anlita en fackman.

Takshingel
Shingel bestÄr av en glasfibervÀv som impregnerats och tÀckts med oxiderad asfalt. I asfalten ligger ett ytlager av krossad skiffer eller andra korn av mineral. Eftersom glasfibervÀven inte Àr organisk pÄverkas den inte av fukt, och tack vare skifferkornen skyddas asfalten mot solens nedbrytande strÄlar.

Shingel liknar ofta skiffertakets mönster och Ă€r ett sĂ€tt att göra takpappen mer livfull. Den finns i olika fĂ€rger och mönster och kan i princip lĂ€ggas pĂ„ taklutningar mellan 14 och 80 grader. Är lutningen under 18 grader kan man behöva en underlagstĂ€ckning.

Eftersom shingel har ett behÀndigt format, Àr lÀttlagd och lÀtt att hantera passar det utmÀrkt för husÀgaren som vill göra jobbet sjÀlv.

Halm- och vasstak
Halm och vass Àr ett av vÄra Àldsta takmaterial. NÀr stenÄldersmÀnniskan övergav grottan var det sannolikt halm och vass som fungerade som tak över deras hyddor.
Att det Àr charmigt rÄder det inget tvivel om men ett strÄtak krÀver en del. För det första passar det inte pÄ flacka tak. Det Àr oerhört viktigt att vattenavrinningen fungerar, sÄ att inte vatten och fukt blir stÄende för lÀnge i materialet. Ett strÄtak Àr ocksÄ extremt brandfarligt. Men forskning pÄgÄr för att ta fram ett brandsÀkert strÄtak och i Tyskland och Danmark har man kommit lÄngt. Till de positiva egenskaperna, förutom de estetiska, hör att det har god isoleringsförmÄga, bÄde mot kyla, vÀrme och ljud.

Det Àr viktigt att kontrollera ett strÄtak regelbundet och ta bort skrÀp och mossa som binder fukten. I genomsnitt hÄller taket upp mot 50 Är men dÄ mÄste man rÀkna med att rygga om nocken ungefÀr vart femte Är.

Ett vasstak Àr inget man ger sig pÄ att lÀgga sjÀlv, det Àr en konst som det tar Är att lÀra sig. Det tar ocksÄ förhÄllandevis lÄng tid att lÀgga ett tak varför kostnaden ofta blir hög.

Sedumtak

Ett sedumtak Àr inte bara vackert, det Àr ocksÄ bra för miljön. Det fungerar om du har ett tak med mindre lutning Àn 27 grader. Men det krÀvs ett bra förarbete om det ska bli hÄllbart. HÀr kan du lÀsa mer om sedumtak.

Bra att tÀnka pÄ
TÀnker man byta taktÀckning frÄn ett material till ett annat krÀvs det bygglov inom detaljplanelagt omrÄde. PÄ samma sÀtt som det krÀvs bygglov för att byta kulör pÄ fasaden. Kontakta kommunens stadsbyggnadskontor.

Byter man taktÀckning frÄn ett lÀtt material, som papp, till ett tyngre, som tegel, bör man undersöka att takkonstruktionen hÄller för den nya tyngden.

Har man ett gammalt eternittak och vill byta ut det kan man vÀlja fibercementplattor. Fibercement liknar eternit och har ocksÄ lÄng hÄllbarhet. Det anses inte farligt att husÀgare byter ut sitt eternittak eller reparerar det nÄgon enstaka gÄng. Arbetar man med materialet lÀnge bör man dock anvÀnda ansiktsmask eller skyddsklÀder.

Det kan vara klokt att ta hÀnsyn till hustyp, omgivning och var i landet huset ligger innan man bestÀmmer sig för vilken typ av taktÀckning man ska ha. Ett flackt tak med friktionsrik shingel i ett omrÄde med mycket snö Àr kanske inte sÄ praktiskt. I ett i övrigt enhetligt omrÄde kan en udda taktÀckning lÀtt sticka ut och störa helhetsintrycket.

Material till taket bild 2
Material till taket bild 3
Material till taket bild 4
Material till taket bild 5
Material till taket bild 6
LĂ€s mer
Ulrika Sundström
tjena (ej verifierad) 2009-03-03 11:24 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

jag la tyvÀrr betongtak pÄ mitt hus nÀr jag byggde för 20Är sen..blev otroligt mycket mossa och annat grönt pÄ det sÄ fult..
har nu bytat tak till svart glacerat tegel....mycket snyggt..
men dyrt.... men Àr vÀrt det....det skulle man gjort frÄn början hÄller hela husets livslÀngd..fastnar ingen mossa dÀr..

Anonym (ej verifierad) 2009-05-05 13:52 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Att lÀgga plÄttak kan vara extremt komplicerat. SÀrskillt om man samtidigt vill att det ska se snyggt ut. Att arbeta med plÄt krÀver extrem precision samtidigt som det Àr vÀldigt lÀtt repa plÄten nÀr man arbetar med den.
Det finns ett stort antal anledningar att inte göra plÄtarbeten sjÀlv. Ring plÄtslagaren!

Anonym (ej verifierad) 2009-05-09 10:16 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vad rekommenderar Ni (som har hus i skÀrgÄrden) för takbelÀggning och gÀrna vad man ska klÀ huset med. Vind och saltvatten gÄr hÄrt Ät husen.

Justyn (ej verifierad) 2009-05-29 01:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

PÄ denna sida finns det bilder pÄ nylagd strÄtak. Om nÄgon vore intresserad av anvÀnding av gamla tekniker för att ge huset ett gammalt, rustik utseende, kan man kontakta mig . Materialet och skickliga hantverkare finns. http://picasaweb.google.com/justyn.depo/Stratak#

Carra (ej verifierad) 2009-06-14 11:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Om "papptak"

Papptak av idag Àr inte av papp.Jag har flera hus med "papptak", givetvis lagda av proffs!

"Pappen" kan inte brinna! Rester skall lÀmnas som obrÀnnbart pÄ soptippen, det har jag ett antal ggr. fÄtt förklara för de som jobbar pÄ tippen.

Vi borde sluta att kalla taken för "papptak" för dÄ förestÀller sig alla ett tjÀrpappstak som skall "tjÀras",och som Àr brÀnnbart.

SÄ skriv/sÀg inte papptak, för det Àr inte det det handlar om.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-03-05 20:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

I dagens "papp" bestÄr en hel del av olja, sÄ ja den brinner pÄ ganska bra men dock svÄrantÀndlig.
"pappen" ska lÀmnas som brÀnnbart material.
Det Àr inte takpapp lÀngre hÄller jag med om men namnet papp hÄller i sej fortfarande av oss yrkesmÀn. Den riktiga betÀckningen Àr egentligen tÀtskickt,
Pappkvaliteten varierar vÀldigt stort mellan olika tillverkare. VÀlj alltid ett "vÀlkÀnnt" mÀrke sÄ som mataki,icopal,trebolit ex.
Med endast dem leverantörerna fÄr du 15 Ärs garanti pÄ ditt tak.

Hus i skÀrgÄrden som Àr utsatta för mycket salt och dylikt rekomenderar jag att lÀgga vanligt lertegel dÄ den inte bara har betydligt lÀngre livstid Àn betong utan stÄr emot naturens Äverkan mycket bÀttre.

HÄller med om inlÀgget om plÄttak. Detta Àr ett extremt hantverk som inte ens alla utbildade plÄtarebetare hanterar i mitt tycker. Se till att hamna i kontakt med en erfaren plÄtslagare.

Alla tak behöver omsorg.
Ser du till att rensa taket frÄn mossa, rensa eventuella brunnar/rÀnndalar och dyligt hÄller ditt tak mÄnga Är till (anvÀnt ej högtryckstvÀtt pÄ betongtak )
Gör en Ärlig/halvÄrig genomgÄng.

GĂ€st (ej verifierad) 2011-04-04 20:07 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Man kan gÄ pÄ pÄ plÄttak, plegel kan man gÄ bÄde i topp och dal

Bettan (ej verifierad) 2012-04-24 22:18 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vad Àr bÀst att lÀgga för tak pÄ ett nybyggt hus pÄ Tjörn: betong eller tegeltak? Huset kommer att stÄ ca 1 km frÄn havet.

Gustaf (ej verifierad) 2012-09-01 09:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

TrĂ€tak? Är inte det ett alternativ?