Inreda kÀllare

Uppdaterad 9 november 2010 11:13 · postad i Renovera

Ett bostadsrum i kÀllaren Àr för mÄnga ett effektivt sÀtt att fÄ fler rum i huset och ett bra alternativ till att bygga ut. Men det Àr inte helt okomplicerat. Risken för fukt Àr alltid överhÀngande.

Inreda kÀllare
 Foto: Medlemmen Tocke

Att anvÀnda utrymmet under huset Àr relativt nytt. LÀnge bestod det bara av en torpargrund som efterhand gjordes större för att fÄ plats med förvaring. Ordet kÀllare kommer ocksÄ av latinets cellarium som betyder förrÄdskammare eller skafferi.

Först i början av 1900-talet, dÄ villan fick sitt genombrott, blev kÀllaren bekvÀm med full stÄhöjd och gjutet golv. Men det var aldrig tÀnkt att nÄgon skulle bo dÀr. Inte ens nÀr vÀrmepannan flyttade in och torkade upp i det kalla och fuktiga utrymmet.

Nu har mÄnga vÀrmepannor och oljetankar ersatts av den betydligt renare och mindre platskrÀvande vÀrmepumpen. Och plötsligt erbjuder kÀllaren nya möjligheter, för dagens behov av rum för olika ÀndamÄl.


Ingemar Samuelsson

– Det gĂ„r att anvĂ€nda kĂ€llaren som bostadsutrymme men man ska vara medveten om problemen, sĂ€ger Ingemar Samuelson som Ă€r fuktexpert pĂ„ SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. En kĂ€llarvĂ€gg Ă€r en konstruktion som Ă€r omöjlig att göra helt sĂ€ker frĂ„n fuktskador.

En kÀllarvÀgg bestÄr i regel av betong, eller betonghÄlsten som finns i mÄnga Àldre hus, och det isolerar dÄligt mot kyla. NÀr man murar en ny kÀllarvÀgg i dag anvÀnder man oftast murblock av lÀttklinker eller lÀttbetong, som har bÀttre isolerande förmÄga. Men marken utanför kÀllarvÀggen Àr alltid fuktig och det gÄr inte att göra nÄgot Ät. DÄ och dÄ blir marken dessutom Ànnu fuktigare, vid snösmÀltning, kraftiga regn och vattentryck mot vÀggen.

– SĂ„ lĂ€nge kĂ€llarutrymmet anvĂ€nds just som kĂ€llare Ă€r det inga problem med fukt, sĂ€ger Ingemar Samuelson. Den fukt som trĂ€nger in dunstar bort. I bĂ€sta fall syns ingenting och mĂ€rker man att det kommer in fukt Ă€r det inget som förstör huset pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

Kylan kan man isolera mot men nÀr man försöker stoppa fukten kan man fÄ problem. SÀrskilt riskfyllt Àr det att isolera inifrÄn. NÀr vÀrmeisoleringen placeras invÀndigt blir muren kall. Avdunstningen stoppas upp och fukten fÄr svÄrare att torka vilket kan orsaka problem med mögel. Isoleringen blir ocksÄ fuktig och dÀrmed inte lika effektiv.

– Ska man isolera en kĂ€llarvĂ€gg rekommenderar jag att man gör det frĂ„n utsidan, sĂ€ger Ingemar Samuelson. DĂ„ fĂ„r man en varm vĂ€gg vilket gör att fukten har lĂ€ttare att torka.

Vill man öka chanserna för att fÄ ett bra inomhusklimat i kÀllaren bör man grÀva upp runt huset, lÀgga om drÀneringen och samtidigt tillÀggsisolera och förbÀttra fuktskyddet pÄ utsidan. I dag anvÀnds oftast cellplast eller markskivor av mineralull som isolering.

– Förr strök man kĂ€llarmuren med asfalt, sĂ€ger Ingemar Samuelson. Ibland fĂ„r man rĂ„det att knacka bort asfaten innan man tillĂ€ggsisolerar, men jag tycker att man kan lĂ„ta den vara kvar, den ger ett ytterligare skydd mot fukten.

För att göra kÀllarrummen till trevliga rum att vistas i vill man sÀkert göra nÄgot Ät de kalla putsade vÀggarna och det hÄrda betonggolvet. Det som Àr viktigt att tÀnka pÄ Àr att isolera mÄttligt och att inte anvÀnda material som Àr tÀta. Reglar man upp vÀggen kan man antingen sÀtta gipsskivor och tapetsera eller spika panel och mÄla. Regelverket gör ocksÄ att det bildas en bra luftspalt mellan kÀllarmuren och den nya innervÀggen. Vill man anvÀnda stÄlreglar mÄste man tÀnka pÄ att det inte gÄr att spika panelen pÄ vanligt sÀtt utan den mÄste skruvas fast.

Golvet Àr ocksÄ ett problem. I en kÀllare finns det alltid risk för upptrÀngande fukt. En lösning kan vara att vid drÀneringsarbetet grÀva en brunn ner till grundvattennivÄn, lagom stor för att fÄ ner en elektrisk pump. Antingen ansluter man en sensor som ger signal om vattnet kommer över en viss nivÄ eller kollar man sjÀlv nivÄn i brunnen vid behov. Pumpen kan ocksÄ installeras sÄ att den gÄr igÄng om vattnet stiger eller anslutas vid behov.

Inte heller pĂ„ golvet bör man anvĂ€nda ett tĂ€tt material. För att fĂ„ ett behagligt golv Ă€r vĂ€rmeslingor den bĂ€sta lösningen. HĂ€r Ă€r det viktigt att isolera ordentligt under vĂ€rmeslingorna, snĂ„lar man gĂ„r det mesta av vĂ€rmen ner i marken. Även hĂ€r rekommenderas cellplast som bĂ„de isolerar och stĂ„r emot fukt.

Isolering, vÀrmeslingor och ett golv, trÀ eller klinker, tar plats. Takhöjden blir lÀgre och man kan behöva justera trösklar och dörrar.

– En möjlighet Ă€r att grĂ€va ur golvet för att fĂ„ bĂ€ttre plats, sĂ€ger arkitekt Per Hemgren som Ă€r expert pĂ„ Byggahus.se och författare till bland annat boken Bygga grund.

– Men att grĂ€va ur en kĂ€llare innebĂ€r mycket jobb och det Ă€r inte helt riskfritt. Ett problem Ă€r att man riskerar att hamna för nĂ€ra grundvattennivĂ„n eller lĂ€gre Ă€n den utvĂ€ndiga drĂ€neringsledningen.

Har man svÄrt att fÄ plats med ett vÀrmegolv kan enbart klinkers vara ett alternativ. Det Àr ett relativt enkelt jobb men resultatet blir ett kallt golv.
Vill man ha ett trÀgolv mÄste hela betongytan tÀckas med en luftspaltsbildande fuktspÀrr. Det Àr viktigt att fukten kan transporteras bort under golvet. Men att lÀgga in en fuktspÀrr under befintliga vÀggar gÄr inte sÄ dÀr finns det risk att fukten trÀnger upp.

– Är vĂ€ggen putsad och mĂ„lad, till exempel med en kalkfĂ€rg, gör det kanske inte sĂ„ mycket om vĂ€ggen blir lite fuktig, sĂ€ger Per Hemgren.
Har man anvÀnt reglar för att spika en panel pÄ vÀggen sÄ finns det en luftspalt mellan vÀggen och panelen.

– Jag rekommenderar att man ocksĂ„ gör en luftspalt mellan golvet och vĂ€ggen, sĂ€ger Per Hemgren. SĂ€tter man sockeln pĂ„ distans, cirka fem millimeter, fĂ„r man en tillrĂ€ckligt stor glipa. Det samlas sĂ€kert lite extra damm i glipan men det kanske man kan leva med.

Ulrika Sundström
GĂ€st (ej verifierad) 2010-01-16 13:39 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

PÄ vissa stÀllen gick fukten genom vÀggen Ä mitt hus. Jag grÀvde dÀr en sluttande grop , som intill vÀggen var cirka 10 cm djup och lÀngst bort frÄn vÀggen var cirka 50 cm djup, I den la jag takpapp som botten, vikt upp mot husvÀggen. Sedan tÀckte jag det hela med jord.PÄ detta sÀtt har jag fÄtt bort fukt i kÀllaren och dessutom fÄtt en spalt torrade jord under det nÀmnda diket. Bra eller inte - för mig har det under 11 Är fungerat utmÀrkt. - Skall nu gjuta in vÀrmeslingor i golvet för uppvÀrmning av vattenledningen dÀr. Har hittat en firma som rear sÄdana.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-02-11 20:10 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

hej vi Àr nya husbonde av et gammalt hus,byggd 1929.gammal Àgare har dött och hade inga barn sa att vi har inga information vilken typ av isolering hade gan gjort.vi ville at renovera kÀllare men vi Àr redda för att vi ska göra fel.kÀllaren Àr i marken(helt),vÀggar Àr av betong,mÄlat med fÀrg som gÄr att tvÀttas och nere vid golvet fÀrgen har lossnat pÄ flera stÀllet.golvet Àr ocksÄ i betong.vad ska vi göra? vilken typ av golvet kan vi lÀgga och vad kan vi göra med golvet?det Àr mycket fragor vi Àr mycket tacksama för nÄgon hjÀlp,och en frÄga till ,farför luktar avloppet ofta. tack för alla möjliga svar.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-21 10:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej Ulrika,

I ovanstÄende artikel rekomenderas vÀrmeslingor i golvet. PÄ annat hÄll har jag hört att det Àr riskfyllt dÄ fukten gÄr upp i vÀggarna i stÀllet? Kan du kommentera det?

Mvh,
Anders

Redaktionen 2010-11-05 15:54 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll
Inreda kÀllare

Ett bostadsrum i kÀllaren Àr för mÄnga ett effektivt sÀtt att fÄ fler rum i huset och ett bra alternativ till att bygga ut. Men det Àr inte helt okomplicerat. Risken för fukt Àr alltid överhÀngande.


Du kan lÀsa artikeln hÀr: Inreda kÀllare

GĂ€st (ej verifierad) 2010-11-07 08:35 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Att en fuktexpert frÄn SP rekommenderar att behÄlla asfalten pÄ vÀggen mot leverantörers rekommendationer tycker jag Àr helt Ät skogen.
Asfalten ska bort om funkvandringen Àr tÀnkt att fungera eftersom en del fukt sugs upp genom markplattan och har man kvar en tÀt asfalten sÄ har den fukten inget alternativ Àn att kondensera inÄt i vÀggen istÀllet för att kunna krypa utÄt.
Det Àr det hÀr som "nopporna" i platonen Àr till för sÄ vÀggen kan andas och att isodrÀn och liknande skivor inte Àr tÀta.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-11-08 11:21 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Men kommentera artiklarna, frÄgor finns det ett helt forum för!

GĂ€st (ej verifierad) 2010-11-08 16:58 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

NÄlfiltmatta funkar att sÀtta direkt pÄ betonggolvet i kÀllare, om det inte Àr alltför fuktigt. Den andas och tÄl en del fukt. Annars Àr klinker utmÀrkt, med en trasmatta ovanpÄ blir det inte sÄ farligt kallt.
TÀnk pÄ att kÀllaren inte ska ventileras för mycket pÄ sommaren, varm fuktig luft kondenserar gÀrna pÄ kalla golv.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-11-11 20:46 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det finns ett forum dÀr man kan stÀlla frÄgor...

GĂ€st (ej verifierad) 2010-11-26 08:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Platonmatta och trÀgolv ovanpÄ det ventilerar golvet bra. SÀtt sedan sockeln pÄ distans som rekommendationen ovan sÄ har du ett bra golv. NÄlfiltsmatta funkar ocksÄ, men det brukar bli ganska smutsigt utan att det syns, dÄ Àr trÀgolv bÀttre. MÄla vÀggarna med silikatfÀrg som andas. Den kan brytas i flera kulörer.

GĂ€st (ej verifierad) 2011-07-23 21:22 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hur kan jag sparra vÀggarna frÄn kÀllaren det kommer vattén in i kÀllaren nÀr det regnar huset Àr drÄnerat fÀr ett Är sedan
Tack för allt hjÀlp vi fÄr
Vattenmanen

Anna (ej verifierad) 2011-11-08 10:39 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi har idag klinkat golv i kÀllaren men skulle vilja lÀgga in ett laminatgolv i ett av rummen, dÄ ett av barnen har det som sovrum, och det Àr sÄ kallt att sitta pÄ och leka. Hur gÄr man tillvÀga? Vad ska vi anvÀnda för material att bygga upp golvet med? Eller finns det nÄgra andra slags golvmaterial att lÀgga pÄ klinkersen för att undvika kallt golv? Vore tacksam för svar!

hebbe (ej verifierad) 2012-02-23 20:52 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

hejsan. ska inreda kÀllaren hemma . ska lÀgga in trÀgolv och kommer andvÀnda mig av platon. har fÄtt en lite fundering pÄ om de hjÀlper för att fÄ varmare golv om man isolerar med 30mm cellplast mellan platon och trÀgolv? tack för svar

Tomas (ej verifierad) 2013-05-16 21:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag hÄller med 08:35! Ingemar Samuelsson vet tydligen ingenting om kondenspunkt och kondensutfÀllning i en huskonstruktion. SjÀlvklart ska man ta bort all invÀndig isolering, ta bort all tjÀra pÄ utsidan kÀllarevÀggen förutom nedersta skarven mellan vÀgg och platta och sedan isolera utvÀndigt. Nybyggnadsnormen föreskriver minst 20cm isodrÀn, ignucell eller liknande. Allt detta gör att man förflyttar kondenspunkten utÄt i vÀggen för att slippa att puts och fÀrg slÀpper pÄ insidan med fukt och mögel som följd!

Nina (ej verifierad) 2013-10-06 22:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag vet att det ar en gammal trÄd, men jag försöker ÀndÄ!
Har Àrvt en stor fin gammal kÄk i Norrland med drygt 100 Är pÄ nacken, huset Àr i rÀtt fint skick men den ganska sÄ stora kÀllaren & garaget har fukt problem. Vi grÀvde om halva huset hÀrom Äret och satte platon matta och ska grÀva om resten av huset till sommaren. KÀllargolvet Àr inte sÄ bra (tunt) & det har blivit lite sprickbildning av tjÀlen nÀr det stod tomt nÄgra Är. Det Àr ocksÄ ganska fuktigt.
TÀnkte att vi skulle gjuta nytt golv pÄ det gamla, liksom gjuta typ en modern platta med isolering fast pÄ det gamla golvet, utan att bila upp det först. GÄr det att göra sÄ eller blir det problem?

Det Àr 2.5 -2.6m i takhöjd sÄ det gÄr bra attt höja golv nivÄn en hel del. Dörrarna kanske blir lite lÄga men det kan vi leva med. Dom flesta av dörrarna Àr pÄ en ca 15 cm sockel ÀndÄ, sÄ sÄ smÄ dörröppningar blir det inte. Har tÀnkt ta bort dörrar och ramar dÄ det inte Àr sÄ bra med trÀ i fuktig kÀllare. Golv vÀrme Àr inte interesant dÄ det Àr direkverkande el. Vi knappt anvÀnder kÀllaren i nu lÀge och har inte planer pÄ att inreda den. Fast om man kunde torka ur den ordentligt kanske vi kan stÀlla ner en frys och tvÀttmaskinen igen.
Funderar pÄ att lÄta tryckprova pipan ner till vars den gammla pannan stod och kanske stÀlla dit nÄn typ av kamin for att kunna elda ibland & driva ut fukten bÀttre.

LÄter det helt galet eller gÄr det att göra? Spelar det nÄn roll om den nuvarande golvet blir förstört av fukt & kyla om man gjuter ett nytt armerat betong golv med cellplast ovanpÄ?

Mvh Nina

Bror LundbĂ€ck (ej verifierad) 2014-02-18 11:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej!
Trevligt och nyttigt med detta forum för byggintresserade. Tack