Inreda källare

Uppdaterad 9 november 2010 11:13 · postad i Renovera

Ett bostadsrum i källaren är för många ett effektivt sätt att få fler rum i huset och ett bra alternativ till att bygga ut. Men det är inte helt okomplicerat. Risken för fukt är alltid överhängande.

Inreda källare
 Foto: Medlemmen Tocke

Att använda utrymmet under huset är relativt nytt. Länge bestod det bara av en torpargrund som efterhand gjordes större för att få plats med förvaring. Ordet källare kommer också av latinets cellarium som betyder förrådskammare eller skafferi.

Först i början av 1900-talet, då villan fick sitt genombrott, blev källaren bekväm med full ståhöjd och gjutet golv. Men det var aldrig tänkt att någon skulle bo där. Inte ens när värmepannan flyttade in och torkade upp i det kalla och fuktiga utrymmet.

Nu har många värmepannor och oljetankar ersatts av den betydligt renare och mindre platskrävande värmepumpen. Och plötsligt erbjuder källaren nya möjligheter, för dagens behov av rum för olika ändamål.


Ingemar Samuelsson

– Det går att använda källaren som bostadsutrymme men man ska vara medveten om problemen, säger Ingemar Samuelson som är fuktexpert på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. En källarvägg är en konstruktion som är omöjlig att göra helt säker från fuktskador.

En källarvägg består i regel av betong, eller betonghålsten som finns i många äldre hus, och det isolerar dåligt mot kyla. När man murar en ny källarvägg i dag använder man oftast murblock av lättklinker eller lättbetong, som har bättre isolerande förmåga. Men marken utanför källarväggen är alltid fuktig och det går inte att göra något åt. Då och då blir marken dessutom ännu fuktigare, vid snösmältning, kraftiga regn och vattentryck mot väggen.

– Så länge källarutrymmet används just som källare är det inga problem med fukt, säger Ingemar Samuelson. Den fukt som tränger in dunstar bort. I bästa fall syns ingenting och märker man att det kommer in fukt är det inget som förstör huset på något sätt.

Kylan kan man isolera mot men när man försöker stoppa fukten kan man få problem. Särskilt riskfyllt är det att isolera inifrån. När värmeisoleringen placeras invändigt blir muren kall. Avdunstningen stoppas upp och fukten får svårare att torka vilket kan orsaka problem med mögel. Isoleringen blir också fuktig och därmed inte lika effektiv.

– Ska man isolera en källarvägg rekommenderar jag att man gör det från utsidan, säger Ingemar Samuelson. Då får man en varm vägg vilket gör att fukten har lättare att torka.

Vill man öka chanserna för att få ett bra inomhusklimat i källaren bör man gräva upp runt huset, lägga om dräneringen och samtidigt tilläggsisolera och förbättra fuktskyddet på utsidan. I dag används oftast cellplast eller markskivor av mineralull som isolering.

– Förr strök man källarmuren med asfalt, säger Ingemar Samuelson. Ibland får man rådet att knacka bort asfaten innan man tilläggsisolerar, men jag tycker att man kan låta den vara kvar, den ger ett ytterligare skydd mot fukten.

För att göra källarrummen till trevliga rum att vistas i vill man säkert göra något åt de kalla putsade väggarna och det hårda betonggolvet. Det som är viktigt att tänka på är att isolera måttligt och att inte använda material som är täta. Reglar man upp väggen kan man antingen sätta gipsskivor och tapetsera eller spika panel och måla. Regelverket gör också att det bildas en bra luftspalt mellan källarmuren och den nya innerväggen. Vill man använda stålreglar måste man tänka på att det inte går att spika panelen på vanligt sätt utan den måste skruvas fast.

Golvet är också ett problem. I en källare finns det alltid risk för uppträngande fukt. En lösning kan vara att vid dräneringsarbetet gräva en brunn ner till grundvattennivån, lagom stor för att få ner en elektrisk pump. Antingen ansluter man en sensor som ger signal om vattnet kommer över en viss nivå eller kollar man själv nivån i brunnen vid behov. Pumpen kan också installeras så att den går igång om vattnet stiger eller anslutas vid behov.

Inte heller på golvet bör man använda ett tätt material. För att få ett behagligt golv är värmeslingor den bästa lösningen. Här är det viktigt att isolera ordentligt under värmeslingorna, snålar man går det mesta av värmen ner i marken. Även här rekommenderas cellplast som både isolerar och står emot fukt.

Isolering, värmeslingor och ett golv, trä eller klinker, tar plats. Takhöjden blir lägre och man kan behöva justera trösklar och dörrar.

– En möjlighet är att gräva ur golvet för att få bättre plats, säger arkitekt Per Hemgren som är expert på Byggahus.se och författare till bland annat boken Bygga grund.

– Men att gräva ur en källare innebär mycket jobb och det är inte helt riskfritt. Ett problem är att man riskerar att hamna för nära grundvattennivån eller lägre än den utvändiga dräneringsledningen.

Har man svårt att få plats med ett värmegolv kan enbart klinkers vara ett alternativ. Det är ett relativt enkelt jobb men resultatet blir ett kallt golv.
Vill man ha ett trägolv måste hela betongytan täckas med en luftspaltsbildande fuktspärr. Det är viktigt att fukten kan transporteras bort under golvet. Men att lägga in en fuktspärr under befintliga väggar går inte så där finns det risk att fukten tränger upp.

– Är väggen putsad och målad, till exempel med en kalkfärg, gör det kanske inte så mycket om väggen blir lite fuktig, säger Per Hemgren.
Har man använt reglar för att spika en panel på väggen så finns det en luftspalt mellan väggen och panelen.

– Jag rekommenderar att man också gör en luftspalt mellan golvet och väggen, säger Per Hemgren. Sätter man sockeln på distans, cirka fem millimeter, får man en tillräckligt stor glipa. Det samlas säkert lite extra damm i glipan men det kanske man kan leva med.

Ulrika Sundström
Gäst (ej verifierad) 2010-01-16 13:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

På vissa ställen gick fukten genom väggen å mitt hus. Jag grävde där en sluttande grop , som intill väggen var cirka 10 cm djup och längst bort från väggen var cirka 50 cm djup, I den la jag takpapp som botten, vikt upp mot husväggen. Sedan täckte jag det hela med jord.På detta sätt har jag fått bort fukt i källaren och dessutom fått en spalt torrade jord under det nämnda diket. Bra eller inte - för mig har det under 11 år fungerat utmärkt. - Skall nu gjuta in värmeslingor i golvet för uppvärmning av vattenledningen där. Har hittat en firma som rear sådana.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-02-11 20:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

hej vi är nya husbonde av et gammalt hus,byggd 1929.gammal ägare har dött och hade inga barn sa att vi har inga information vilken typ av isolering hade gan gjort.vi ville at renovera källare men vi är redda för att vi ska göra fel.källaren är i marken(helt),väggar är av betong,målat med färg som går att tvättas och nere vid golvet färgen har lossnat på flera stället.golvet är också i betong.vad ska vi göra? vilken typ av golvet kan vi lägga och vad kan vi göra med golvet?det är mycket fragor vi är mycket tacksama för någon hjälp,och en fråga till ,farför luktar avloppet ofta. tack för alla möjliga svar.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-21 10:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej Ulrika,

I ovanstående artikel rekomenderas värmeslingor i golvet. På annat håll har jag hört att det är riskfyllt då fukten går upp i väggarna i stället? Kan du kommentera det?

Mvh,
Anders

Svara Dela Redigera
Redaktionen 2010-11-05 15:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll
Inreda källare

Ett bostadsrum i källaren är för många ett effektivt sätt att få fler rum i huset och ett bra alternativ till att bygga ut. Men det är inte helt okomplicerat. Risken för fukt är alltid överhängande.


Du kan läsa artikeln här: Inreda källare

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-07 08:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Att en fuktexpert från SP rekommenderar att behålla asfalten på väggen mot leverantörers rekommendationer tycker jag är helt åt skogen.
Asfalten ska bort om funkvandringen är tänkt att fungera eftersom en del fukt sugs upp genom markplattan och har man kvar en tät asfalten så har den fukten inget alternativ än att kondensera inåt i väggen istället för att kunna krypa utåt.
Det är det här som "nopporna" i platonen är till för så väggen kan andas och att isodrän och liknande skivor inte är täta.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-08 11:21 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men kommentera artiklarna, frågor finns det ett helt forum för!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-08 16:58 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nålfiltmatta funkar att sätta direkt på betonggolvet i källare, om det inte är alltför fuktigt. Den andas och tål en del fukt. Annars är klinker utmärkt, med en trasmatta ovanpå blir det inte så farligt kallt.
Tänk på att källaren inte ska ventileras för mycket på sommaren, varm fuktig luft kondenserar gärna på kalla golv.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-11 20:46 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det finns ett forum där man kan ställa frågor...

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-26 08:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Platonmatta och trägolv ovanpå det ventilerar golvet bra. Sätt sedan sockeln på distans som rekommendationen ovan så har du ett bra golv. Nålfiltsmatta funkar också, men det brukar bli ganska smutsigt utan att det syns, då är trägolv bättre. Måla väggarna med silikatfärg som andas. Den kan brytas i flera kulörer.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-07-23 21:22 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hur kan jag sparra väggarna från källaren det kommer vattén in i källaren när det regnar huset är drånerat fär ett år sedan
Tack för allt hjälp vi får
Vattenmanen

Svara Dela Redigera
Anna (ej verifierad) 2011-11-08 10:39 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi har idag klinkat golv i källaren men skulle vilja lägga in ett laminatgolv i ett av rummen, då ett av barnen har det som sovrum, och det är så kallt att sitta på och leka. Hur går man tillväga? Vad ska vi använda för material att bygga upp golvet med? Eller finns det några andra slags golvmaterial att lägga på klinkersen för att undvika kallt golv? Vore tacksam för svar!

Svara Dela Redigera
hebbe (ej verifierad) 2012-02-23 20:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

hejsan. ska inreda källaren hemma . ska lägga in trägolv och kommer andvända mig av platon. har fått en lite fundering på om de hjälper för att få varmare golv om man isolerar med 30mm cellplast mellan platon och trägolv? tack för svar

Svara Dela Redigera
Tomas (ej verifierad) 2013-05-16 21:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag håller med 08:35! Ingemar Samuelsson vet tydligen ingenting om kondenspunkt och kondensutfällning i en huskonstruktion. Självklart ska man ta bort all invändig isolering, ta bort all tjära på utsidan källareväggen förutom nedersta skarven mellan vägg och platta och sedan isolera utvändigt. Nybyggnadsnormen föreskriver minst 20cm isodrän, ignucell eller liknande. Allt detta gör att man förflyttar kondenspunkten utåt i väggen för att slippa att puts och färg släpper på insidan med fukt och mögel som följd!

Svara Dela Redigera
Nina (ej verifierad) 2013-10-06 22:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag vet att det ar en gammal tråd, men jag försöker ändå!
Har ärvt en stor fin gammal kåk i Norrland med drygt 100 år på nacken, huset är i rätt fint skick men den ganska så stora källaren & garaget har fukt problem. Vi grävde om halva huset härom året och satte platon matta och ska gräva om resten av huset till sommaren. Källargolvet är inte så bra (tunt) & det har blivit lite sprickbildning av tjälen när det stod tomt några år. Det är också ganska fuktigt.
Tänkte att vi skulle gjuta nytt golv på det gamla, liksom gjuta typ en modern platta med isolering fast på det gamla golvet, utan att bila upp det först. Går det att göra så eller blir det problem?

Det är 2.5 -2.6m i takhöjd så det går bra attt höja golv nivån en hel del. Dörrarna kanske blir lite låga men det kan vi leva med. Dom flesta av dörrarna är på en ca 15 cm sockel ändå, så så små dörröppningar blir det inte. Har tänkt ta bort dörrar och ramar då det inte är så bra med trä i fuktig källare. Golv värme är inte interesant då det är direkverkande el. Vi knappt använder källaren i nu läge och har inte planer på att inreda den. Fast om man kunde torka ur den ordentligt kanske vi kan ställa ner en frys och tvättmaskinen igen.
Funderar på att låta tryckprova pipan ner till vars den gammla pannan stod och kanske ställa dit nån typ av kamin for att kunna elda ibland & driva ut fukten bättre.

Låter det helt galet eller går det att göra? Spelar det nån roll om den nuvarande golvet blir förstört av fukt & kyla om man gjuter ett nytt armerat betong golv med cellplast ovanpå?

Mvh Nina

Svara Dela Redigera
Bror Lundbäck (ej verifierad) 2014-02-18 11:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Trevligt och nyttigt med detta forum för byggintresserade. Tack

Svara Dela Redigera