Välj rätt stänkskydd

Uppdaterad 23 oktober 2014 13:56 · postad i Kök & Inredning

Estetik, plånbok och önskad flexibilitet avgör vilket stänkskydd du väljer. En skiva monterad på beslag är enkel att byta ut om du tröttnar medan mer beständiga material som kakel, trä och sten passar i traditionella kök.

Välj rätt stänkskydd
Kakel i gammaldags kök. Foto: Kvänum.

Ett stänkskydd bakom spis och diskho är viktigt för att skydda väggen. Det enda man egentligen behöver tänka på är att det ska vara tätat mellan stänkskyddet och diskbänken med en silikonfog och att stänkskyddet ska vara enkelt att rengöra.

Stänkskydden består oftast av kakel eller mosaik, glasskivor, rostfria plåtar eller av att man låter bänkskivematerialet följa med upp på en bit av väggen för att utgöra stänkskydd. Då är det ofta material som corian, marmor och laminat.

Rostfritt som stänkskydd

Rostfritt som stänkskydd vid spisen. Foto: Kvänum.

– Traditionell kakling har fått stryka på foten litegrann. Det är färre och färre som efterfrågar det, om de inte ska skapa traditionella köksmiljöer, säger Andrés Sigurdsson inredningsarkitekt på Kvänum.

Alla de vanliga stänkskydden är funktionella, så vad man väljer beror framförallt på vad man är ute efter estetiskt.

– Det är fantasin som sätter gränserna. Vad man vill ha för uttryck, om man vill att det ska smälta ihop med miljön eller om man vill åstadkomma en speciell effekt. Vanligast på marknaden idag är glasskivor, kakel och rostfria plåtskivor. Kompositmaterial är också på stark frammarsch, säger Andrés Sigurdsson.

stänkskydd med tapet bakom

Ruta från Burberry bakom glasskiva. Foto: Marbodal.

De som väljer kakel idag, väljer ofta större kakelplattor med mindre fogar, vilket ger en mer modern känsla. Just fogarna är en nackdel med kakelplattor. Det är viktigt att tänka på vilken färg man har på fogen, eftersom där samlas mycket smuts. En mörkare är att föredra, eftersom det inte syns lika tydligt då.

– En skiva är enkel att hålla snygg eftersom man slipper fogarna som blir smutsiga och fula med åren och är svåra att hålla efter. Rent hygieniskt tycker jag att plattor är det sämsta valet eftersom fogarna samlar smuts, säger Lisa Grape, inredningsarkitekt White.

stänkskydd glas

Frostad glasskiva som stänkskydd. Foto: Kvänum.

Glasskivor är det mest populära valet idag när det gäller stänkskydd. Det finns ett stort spektra av glaspaneler man kan välja mellan. Dels finns det traditionella glasskivor med etsat eller tonat glas, glas som är färgbelagda på baksidan och transparenta glas där man sätter en tapet bakom. Glas kan sättas antingen direkt på väggen eller med distanser.

Denny Elfström på Bromma glasmästeri menar att man behöver ha härdat glas ovan spisen på grund av värmen medan det räcker med vanligt glas ovanför diskhon.

– Glasskivan kan fästas med lister eller skruvar i väggen. Har man skiva som är målad eller lackad på baksidan så kan man limma den, men det går inte med en genomskinlig skiva eftersom då syns limmet igenom ser fult ut.

Stänkskydd av glas

Glas som stänkskydd. Foto: Ballingslöv.

En nackdel med glas är att fettfläckar och tumavtryck syns tydligt, men samtidigt är glasskivan enkel att göra ren med fönsterputs.

Fördelen med glasskivor såväl som andra hela skivor som rostfria plåtar och laminat är att de är relativt enkla att byta ut. Monterar man skivan med beslag på väggen så kan man utan någon större arbetsinsats byta ut skivan när man tröttnat på den. Om skivan limmas, blir den å andra sidan mer permanent. Hur man väljer att fästa skivan handlar om vilken flexibilitet man är ute efter.

Nackdelen med att använda hela skivor är att underlaget kräver förarbete, eftersom väggen inte får vara ojämn. Äldre fastigheter har en tendens att kunna ha väggar som lutar lite.

– Har man ett ojämnt underlag ska man ha mosaik eller små kakelplattor som kan följa väggen och göra att underlaget ser jämnare ut, säger Lisa Grape.

Stänkskydd av valnöt

Bänkskivan följer med som stänkskydd. Foto: Kvänum.

Ett annat alternativ är att använda samma material som man har i bänkskivan som stänkskydd för att få en enhetlig effekt.

–  Att man låter bänkskivan gå upp blir allt mer aktuellt. En laminatbänkskiva som går upp är både fint och hållbart. Har man en bänkskiva av corian kan man göra fina övergångar, eftersom det går slipa på olika sätt så man kan till exempel få en rundad övergång mellan bänkskiva och stänkskydd. Man kan även låta rostfri plåt eller trä gå upp, säger Lisa Grape.

Träpanel används framförallt som stänkskydd i traditionella kök.

– Det fungerar bra, men är inte att rekommendera om man har öppen gaslåga på grund av brandrisken, säger Andrés Sigurdsson.

Något annat man ska tänka på är att trä är ett naturmaterial och att det suger åt sig fukt, vilket gör att det lättare uppstår fläckar. Samma sak gäller stenmaterial. 

– Det kan ju hända att man vill ha den patinan, men då får man leva med att de första fläckarna inte är så roliga, men det blir vackert med tiden, säger Lisa Grape.

stänkskydd av pärlspont

Panel passar i traditionellt kök. Foto: Kvänum.

Man kan komma runt problemet delvis om man behandlar materialet väl.
Sten har man ofta som stänkskydd när man har en bänkskiva i samma material. Granit har en blankpolerad yta medan kalksten har en finslipad yta som gör den slät.

– Kalkstenen behandlas ofta med impregnering som till exempel paraffinolja för att tåla fettstänk. Det behöver man underhålla ett par gånger om året, men då tar man det samtidigt som man oljar in bänkskivan, säger Annette Thor på Thorsbergs Stenhuggeri.

Tjockleken på stenskivan beror på hur stor bit man ska ha, större skivor som till exempel stänkskydd som går upp till överskåpen behöver vara två centimeter tjocka. Har man en mindre bit så räcker det att den är 12 millimeter tjock. Stenskivan fästs med fästmassa och har man en stor tung skiva kan man även behöva hålla upp den med en klammer.

När det gäller priser på stänkskydd så varierar det kraftigt. Det är svårt att sätta ett ungefärligt pris på exempelvis kakelplattor eftersom det finns oerhörda skillnader beroende på vilken platta man väljer. En enklare kakelplatta som du hittar på byggvaruhusen kan vara relativt billig, medan handgjorda och handlaserade kakelplattor kostar mångdubbelt mer.

– Så fort det är hantverk inblandat blir det dyrare. Jag skulle säga att rostfri plåt, traditionellt kakel och glas är billigast, säger Andrés Sigurdsson.

Danny Elfström berättar att det kostar mellan fyra- och tiotusen kronor att sätta glas i ett normalkök beroende på storlekar på skivorna och vad man väljer för glas.

stänkskydd av marmor

Bänkskiva av vit marmor följer med upp. Foto: Kvänum.

Enligt Annette Thor skiljer sig sten väldigt mycket mellan vad man väljer för typ av sten, men ett ungefärligt kvadratmeterpris är 3 500 kronor för kalksten och mellan 4 000 och 5 000 kronor för granit när det gäller skivor med en tjocklek på två centimeter.

Det billigaste stänkskyddet man kan få är om man målar väggen med en blank våtrumsfärg.

– Färgen ska penselstrykas, det ger en speciell karaktär. En målad vägg är ett bra alternativ eftersom det är billigt, enkelt att göra själv och lätt att förbättra. Det är dessutom jättefint i hemmiljö. Det ska räcka som stänkskydd, men det beror väl lite på hur mycket man tror man slabbar, menar Lisa Grape.

När man väljer stänkskydd ska man också tänka på livslängden. Laminat är praktiskt för det är både hållbart, men enkelt att byta utan någon jättestor insats. Väljer man kakel, mosaik eller sten som är mer beständigt och som kan kosta lite mer, så ska man fundera lite extra. Det är framförallt vad man tycker om och vad som passar i ens kök som bör styra valet av stänkskydd.

– Det finns inga fallgropar, man ska följa sitt hjärta, säger Andrés.

Gäst (ej verifierad) 2010-03-12 09:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ett annat billigt och enkelt alternativ är att man sätter upp en vanlig tapet som man sedan lackar. Funkar jättebra!

/Jocke :-)

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-14 16:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ett tips. Jag gick till tavel och ram butiken och beställde plexiglas. Istället för att jag lade 6700 + moms för en härdad glasskiva som väger ton, så fick jag 3 st paneler som jag lätt kan skruva fast för ett par hundralappar och av vilket gör att jag ganska ofta byter bakgrund genom att köpa utgående tapetrullar. Mitt annars "bara vita trista kök" får då alltid en ny spännande look som är super enkel att hålla ren.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-16 08:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Glas istället för kakel behöver inte kosta mycket som alla tror, visst det gjorde det men kanske för 4 år sen. Jag hittat företag som säljer glasskivor med olika motiv eller motiv/bild som du kanske hittar bland dina bilder hemma eller värför inte beställa målat med olika färg osv. Jag har beställt med bild som är laminerat mellan två glasskivor, inte som dom flesta gör att klistrar motivet på en folie/film som sätter man direkt på glaset, glasskivan har fortfarande sama tjocklek som utan motiv dvs 6mm. Dom har visat oss att man kan även laminera tex. tapet, textil mm. eller vad man bara vill. Vi med frugan betalat för sånt glas fortfarande mindre som om vi skulle ta vanligt målat glas på annat ställe i Sthlm. Helt fantastiskt med såna unika grejer som är inte här i Sverige än och fantastisk att tack vare det har vi köket som inte anndra har

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-16 09:05 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om man har granitskiva som bänkskiva, är det snyggt och otroligt praktiskt att ha det som stänkskydd också (fast med tunnare skiva)

Lars

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-04-10 18:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Är tacksam för tips om var ni hittat stänkskydden ni nämner.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-07-27 11:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej! Bra tips! Vad heter firman?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-11-25 15:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag skulle vilja ha glas med ett liggande långt landskapsmotiv under som skulle föreställa mossbelagda stenar, forsande vatten, trädstammar och vild skog. Om jag beställer en tapet (var - tips?) och tapetserar mellan överskåp och underskåp och sätter dit en genomsynlig glasskiva med bara lister, misstänker jag att ånga, smuts mm kommer att tränga in mellan glaset och tapeten och kan ge ödesdigra konsekvenser. Jag skulle lita på laminerat glas, men hur och var gör man det, och är det möjligt med ett eget förstorat foto? Jag litar inte att man bara kan lacka tapeten, inte i kök och främst inte bakom spis. Och undrar också vilken är längsta längd man kan ha, vi kanske behöver 3 löpmeter i en bit.

Svara Dela Redigera
Paulina (ej verifierad) 2011-10-16 10:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!
Har också funderat på plexiglas istället, men fungerar det bakom hällen också?
Är det lätt att hålla rent utan att det blir repor?

Svara Dela Redigera
seniorkonsult (ej verifierad) 2011-11-24 15:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Läser alla inlägg om stänkskydd men saknar en väsentlig uppgift. Stänkskydd bakomspis skall vara av obrännbart material vilket gör att träpanel, tapet etc inte får användaspå spisbredd. Dessutom bör man dra ned stänkskyddet 10 cm bakom spisen så mann slipper se kanten.

Svara Dela Redigera
anonym plattsättare (ej verifierad) 2012-05-03 12:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Skriv din kommentar här kakel är vanligast vad jag vet.

Svara Dela Redigera
Martin Granqvist (ej verifierad) 2012-07-06 19:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag gick till plåtslagaren och köpte rostfri plåt enligt mått (500*3400)
Betalade 1000 kr, och limmade fast med PL.
Det tog ungefär 10 minuter att montera.

Svara Dela Redigera
Thomas (ej verifierad) 2013-02-21 11:02 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I vårat kök så har vi större kakelplattor med vit nanofog. Jag kan bara säga att nanofogen är helt suverän och inte tar åt sig av smutsen alls.

Svara Dela Redigera
Hemmakatten (ej verifierad) 2013-02-21 20:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det är många glasmästerier som inte håller med Denny Elfström på Bromma glasmästeri om att man måste ha härdat glas. Som jag förstått diskussionen så är det mer en fråga om vad man tror än vetenskapligt undersökt. Nåväl, vi har också glas som stänkskydd, men spegelglas vilket inte nämndes i artikeln men som kan vara väldigt snyggt i rätt miljö. Vårt spegelglas är dessutom gråfärgat/tonat vilket ger en behagligare miljö.

Svara Dela Redigera
Tyckarn (ej verifierad) 2013-02-22 19:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men Hemmakatten, då syns ju både disken och smulorna två gånger....
Ingen som vet nåt mer om de emaljerade skivorna som nån tjej var uppe med på tv-serien Draknästet för nåt år eller två eller tre sedan?

Svara Dela Redigera
Grodan (ej verifierad) 2013-03-18 20:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Googlade på "emaljskyltar" och hittade då ett företag som sålde emaljerade stänkskydd, www.emaljskylten.se.
Funderar själv mellan glas, laminat och metall.

Svara Dela Redigera
gilbert (ej verifierad) 2013-06-30 18:20 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Enamello. Www.enamello.se har det själv i brunt. Hur snyggt som helst och enkelt att hålla rent

Svara Dela Redigera
Mac (ej verifierad) 2014-02-22 17:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Se filmen Rensam med Mel Gibson - får ni svaret hur ett kök ska se ut och hur
en glasskiva ska belysas bakifrån.
Mac

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2014-11-09 01:12 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Följande är en snabb översikt. Om någon hittar billigare eller ser något tokigt ser jag gärna att det påpekas:

Emalj:
Emanello utan urtag för el etc. 2750 kr/lpm (max bredd 595, dyrare för bredare).

Rostfri plåt:
Hittat rostfri plåt för ca 1200 kr/lpm. De tar det dubbla om man vil ha den levererad på en MDF.

Klart glas:
6 mm härdat glas (595 högt) kan man få för 1650/kr lpm med täcklist till bara kanter. Hittade också klarglas för motsvarande (bredd 595) för ca 1150 kr/lpm men vet inte om det var härdat. Ingen aning om en lokal glasmästare är billigare eller dyrare.

Billigt kakel:
Vitt kakel kan du få för under hundralappen per kvm. Fästmassa är jag osäker på. Höftar på 500 per kvm vilket kanske är i överkant. Jag får detta till 357 kr/lpm. Till detta kommer såklart merarbetet om man lejer ut.

Laminat från Ikea:
Högtryckslaminat (på 16 mm byggskiva, vet inte vilket typ av skiva det är) går att få måttbeställt för kring 700 lpm från Ikea. Ingen aning om de är dyra eller billiga. Laminatplattor på skena från Ikea går på ca 300 kr lpm (med bred 600).
Jag är nyfiken om någon har koll på en leverantör som fixar valfritt högtryckslaminat från t.ex. formica, alltså massa (100-tals) färger osv, inte ett tiotal i urval. Har några mail utskickade, får se vad det blir för skörd.

Svara Dela Redigera