Fakta om induktionshällar

Uppdaterad 18 april 2013 12:14 · postad i Kök & Inredning

Vad är en induktionshäll och vilka för- och nackdelar har den?

Induktionshäll - fakta
Helintegrerad induktionshäll.Foto: Siemens

En induktionshälls plattor blir inte särskilt varma. Det är istället botten på kastrullen eller stekpannan som blir varm, vilket gör att den skiljer sig från andra spisar.

Induktionshällen fungerar genom att induktionsspolar under kokzonerna på hällen alstrar ett högfrekvent magnetfält och när du placerar en stekpanna eller kastrull med magnetisk botten på plattan så blir botten elektrisk och därmed varm. När du tar bort kärlet eller pannan slås plattan av. Du behöver därför inte oroa dig lika mycket om du glömmer att stänga av plattan när du har induktionshäll som med andra typer av spisar.

induktionshäll från Asko

En induktionshäll är förvillande lik en glaskeramikhäll. Foto: Asko

Många induktionshällar är indelade i två värmezoner som delar på samma effekt. Om båda zonerna används samtidigt delas då effekten mellan de två zonerna, vilket betyder att maximal effekt kan bara uppnås när endast en zon används. 

En fördel med induktionshäll är att zonen anpassar sig efter kastrullen eller stekpannans botten, vilket gör att induktionshällen drar mindre energi. Detta gör också att du kan ta ett avlångt kärl eller panna och placera över två kokzoner, effekten fördelas då på bägge.

Energimyndigheten har testat olika typer av spisar och bland annat sett att induktionshällar är nästan dubbelt så energieffektiva som keramikhällar.

Kostnad och funktioner
Induktionshällar kan kosta allt från 1 000 kronor upp till tiotusentals kronor. Faktorer som design, antal kokzoner, funktioner och märke påverkar priset. Genomsnittshällen kostar mellan 3 000-8 000 kronor - vilket är någon tusenlapp högre än exempelvis en glaskeramikhäll.

Därutöver behöver du kastruller och stekpannor som fungerar på hällen. Dessa varierar också kraftigt i pris och kan kosta allt från 100-2 000 kronor beroende på tillverkare, storlek och design 

Dessa stekpannor och kastruller fungerar på induktionshäll:

  • Gjutjärn
  • Emaljerat stål
  • Magnetiskt rostfritt stål

Är du osäker på om dina nuvarande kärl och pannor fungerar kan du ta en kylskåpsmagnet och hålla mot botten på dem, fastnar den så kommer de att fungera på plattan.

På induktionshällen finns en funktion för effektökning som gör att uppvärmningen går fortare. Tekniken har olika namn hos olika tillverkare, exempelvis booster eller power. Många rapporterar att deras induktionshäll brummar en del på effektökningsläget. Du bör således be att få testa hällen i butik, och då även testa effektökningsläget, för att se hur mycket den låter. 

Andra vanliga funktioner är överhettningsskydd, möjlighet att spara inställningar med ett klick, timer och barnlås. 

Plus och minus

+ Snabb temperaturreglering
+ Plattan blir bara varm i området som stekpannan/kastrullen nuddar
+ Fett bränner inte fast lika lätt
+ Energisnål

- Fungerar bara med stekpannor och kastruller anpassade för induktion

Läs mer
Energimyndighetens test av induktionshällar 2012 
Poppa popcorn på induktionshäll - vad är kruxet?
Induktionshäll utan problem och oljud?

Elina Blom Westergren
Göran (ej verifierad) 2013-04-17 17:45 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bra faktaartikel. Är det någon som vet hur stor marknadsandel induktionshällarna har idag jämfört med glaskeramikhällar?

Svara Dela Redigera
Daniel (ej verifierad) 2013-04-18 08:20 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vissa Hellar reducerar effekten om man har många zoner igång samtidigt. Någon info om det?

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2013-04-18 12:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nu har jag lagt till info om det .

Svara Dela Redigera
Andreas (ej verifierad) 2013-04-18 20:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En sak man inte ska underskatta är hur reglagen för effekt fungerar. Det blir ett väldigt knappande för att slå på en platta ibland på vissa modeller.

Svara Dela Redigera
Lars (ej verifierad) 2013-04-20 10:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Den induktionshäll vi har är fantastisk på att snabbt och exakt koka det nab vill. Äggvattnet kokar upp snabbt och man reglerar värmen mycket enkelt (och snabbt) när det kokat upp. Timer på plattan och vi får en signal och plattan stänger av sig efter 7 minuter.

MEN den stora plattan där man steker pannkaka / omelett och div blir betydligt varmare i mitten och kanterna blir ofullständigt stekta. Testa genom att bara koka vatten så märker du att mitten bublar medan sidorna inte får samma värme. Så har jag en "gammal" modell fast den är ny?

Svara Dela Redigera
Robert (ej verifierad) 2013-04-21 09:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Listan på fungerande kärl är lite inkomplett. Många av de aluminium- och kopparkärl som säljs idag har magnetiskt material inlagt i botten och fungerar utmärkt till induktionshäll. alla kärl där magneten fastnar, fungerar. MEN, det finns magnetiska kärl som inte fungerar optimalt.

Svara Dela Redigera
Ingemar (ej verifierad) 2013-09-12 07:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns det regler för vilket utrymme som måste finnas under en induktionshäll? Vi har en besticklåda under vår nuvarande glaskeramikhäll.

Svara Dela Redigera
Mikael (ej verifierad) 2014-05-17 20:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fett bränner inte fast lika lätt?
Varför inte??
Ser absolut inga skäl till detta.

Svara Dela Redigera