Svara Nytt ämne
  1. 2011-06-21 13:42
    Svara | #1
      
    Junior medlem Medlem: okt 2007
    Stockholm
    80 inlägg
    Gillad 6 gånger
    17 bilder

    När dör E.coli bakterier?

    Vi har problem med koliforma bakterier och e-coli i vår borrade brunn. Antagligen beror det på att brunnen är nyanlagd och kommer att försvinna med omsättning av vattnet.

    Vi kan koka vattnet och på så sätt ta död på bakterierna. Men vet någon om de dör vid "torkning"? Dvs kan vi t ex använda diskmaskinen och använda porslinet bara det torkat ordentligt efter disken? Kan bakterierna överleva utan att vara i fukt/vatten?
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  2. 2011-06-21 13:51
    Svara | #2
      
    joflopps avatar
    Forumgud Medlem: nov 2006
    Västra Götaland
    2 566 inlägg
    2 blogginlägg
    Gillad 168 gånger
    46 bilder
    Har man problem med e.coli i en brunn så har man problem med inträngande avloppsvatten. Någons avlopp ligger förmodligen på tok för nära och uppströms er brunn. Är det en borrad brunn så ska väl den vara säkrad från inträngande yt- och grundvatten?

    Temperaturer över 70 grader ska avdöda e.coli, enbart torkning lär inte ta kål på dem om inte temperaturen är tillräcklig.
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  3. 2011-06-21 14:01
    Svara | #3
      
    Junior medlem Medlem: okt 2007
    Stockholm
    80 inlägg
    Gillad 6 gånger
    17 bilder
    Tack för svar om 70 grader.

    Brunnen ligger mitt på skogen är inte förorenad av avloppsvatten. Hörde för övrigt om en brunn borrad på fjället långt från närmaste avlopp som också hade e.coli. Ytvatten och avloppsvatten är såklart den valigaste anledningen men har hört att problemet också kan uppstår vid nyborrad brunn och innan man fårr omsättning på vattnet.
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  4. 2011-06-21 15:20
    Svara | #4
      
    joflopps avatar
    Forumgud Medlem: nov 2006
    Västra Götaland
    2 566 inlägg
    2 blogginlägg
    Gillad 168 gånger
    46 bilder
    Låter lite skumt med tanke på att e.coli uteslutande verkar härröra från tarmpartierna från varmblodiga djur.

    Edit:
    Det är inte så att det står koliforma bakterier i resultatet? Det är inte samma sak som e.coli.
    Senast redigerad av joflopp 2011-06-21 15:22
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  5. 2011-06-21 15:52
    Svara | #5
      
    Junior medlem Medlem: okt 2007
    Stockholm
    80 inlägg
    Gillad 6 gånger
    17 bilder
    I vårt fall rör det sig om både e.coli och koliforma.
    Den enda anledningen jag kan se är att bakterierna har kommit ner i vattnet vid själva borrningen då det är mitt på skogen utan grannar och ej några avlopp i närheten.

    Hur vanligt är det att ytvatten kommer ner i en nyligt borrad brunn? Själva stålröret går ju ner en bra bit i hålet.
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  6. 2011-06-21 16:23
    Svara | #6
      
    Fullvärdig medlem Medlem: nov 2010
    skåne
    136 inlägg

    om det är en slarvig borrare som lägger slang och rör på marken när han arbetar är det lätt hänt det smiter med bakterier.
    har du möjlighet att klorera så gör det och pumpa sen ut och omsätt brunnen

    prov tar man normalt inte förens 3mån efter man omsatt vatten från brunnen
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  7. 2011-06-21 16:33
    Svara | #7
      
    Junior medlem Medlem: okt 2007
    Stockholm
    80 inlägg
    Gillad 6 gånger
    17 bilder
    Ah, bra info. Det kan mycket väl röra sig om att borraren lagt material på backen.
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  8. 2011-06-21 21:29
    Svara | #8
      
    Nykomling Medlem: jun 2011
    Västernorrland
    11 inlägg

    Låter som man borrat brunnen i en gödselstack.

    Angående temperaturen som dödar e-colien så har det oxå naturligtvis betydelse på vilken tid som den utsätts för temperaturen,om inte jag minns fel så dör e-colien vid 60 grader 60 minuter,sedan så minskas tiden ju högre temperatur som dom utsätts för.

    Jag tycker att det låter väldigt skumt och har du omsättning på vattnet så borde det försvinna väldigt snabbt om det inte tillförs kontinuerligt.
    Miljön i en borrad brunn är heller knappast optimalt för att föröka sig så baktererien borde mer eller mindre hamna i laggfas så har du bara omsättning på vattnet så ska dom försvinna,kanske att det är schysst redan nu?
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

  9. 2011-06-22 11:45
    Svara | #9
      
    Junior medlem Medlem: okt 2007
    Stockholm
    80 inlägg
    Gillad 6 gånger
    17 bilder
    Bra info Lars Kongo, vi ska till att göra ett nytt mikrobiologiskt prov i helgen - får se vad det ger för utslag. Första provet gjorde när brunnen använts lite.
    Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

Liknande ämnen

  1. Bakterier i grävd brunn
    av Petula i forum Vatten & avlopp
  2. Turbiditet och en del bakterier i relativt ny brunn
    av SaraMaria80 i forum Vatten & avlopp
  3. Bakterier stoppar dieselbilar?
    av BigGitt i forum Övrigt husrelaterat
  4. E-coli i brunnsvatten
    av HanDan i forum Vatten & avlopp