§ 1 Användarnamn
Användarnamnet du väljer får inte relatera till kommersiell verksamhet, t ex firmanamn. Använd gärna ditt riktiga för- och efternamn. Användarnamnet får inte vara ägnat att förväxlas med redan befintliga namn på Byggahus.se.

§ 2 Namn och adress, e-post och hemsida
Du måste uppge korrekt namn och bostadsadress i medlemsprofilen. Den delen av profilen är dold för vanliga medlemmar. Bara administratörer och moderatorer kan se den. Vi behöver uppgifterna för att kunna verifiera att du är den du utger dig för att vara när du diskuterar känsliga ämnen, t ex ger referenser på företag. Då kan det ibland också hända att vi kontrollerar din ip-adress för att verifiera att du är den du utger dig för att vara.

Du får inte visa en hemsida i din profil som kan spåras till ett företag som kan tänkas ha ekonomiska intressen i det som diskuteras på Byggahus.se.

§ 3 Signatur
Om du skriver en signatur under Inställningar får den inte innehålla reklam eller uppgifter om ditt yrke. Yrket uppger du istället under rubriken Sysselsättning i din profil. På Byggahus.se är alla lika. Det är genom hur du diskuterar du visar vem du är. Du får bara länka till en privat hemsida i signaturen, inte en kommersiell.

§ 4 Diskussionsregler
Forumet på Byggahus.se är till för konsumenter dvs privatpersoner, som bygger eller renoverar ett småhus. Här byter vi erfarenheter, tar och ger råd.

§ 4.1 Redigering och radering av inlägg
Du kan redigera eller radera ett inlägg i tre timmar efter publicering, därefter är publiceringen definitiv från din sida. Räkna med att det du har publicerat finns kvar för alltid. Moderatorer tar inte bort inlägg på uppmaning av den som skapade det om man har gjort inlägget i utpressningssyfte mot företaget. Ångrar man sig eller blir kompenserad och vill ta bort inlägget, får man istället göra ett nytt inlägg och berätta händelseutvecklingen. Har du andra personliga skäl till att ditt inlägg ska raderas, klicka på texten Rapportera i inlägget och skriv dina skäl, så tittar vi på det.

§ 4.2 Håll dig till ämnet
Det är bättre att du startar en ny tråd än att du avviker från ämnet. Flera ämnen i samma tråd gör det svårt att hitta informationen man söker. All diskussion i Byggahus forum ska innehålla ämnen som rör bygge och renovering, inget annat.

§ 4.3 Skriv en tydlig rubrik
Undvik generella rubriker som "En liten fråga" eller "Hjälp". Rubriken ska säga något om frågan t ex "Svarta fläckar på väggen" eller "Hitta garagetillverkare?"

§ 4.4 Visa respekt och hjälp till om du kan
Diskutera sakfrågor utan att brusa upp eller gå till personangrepp. Det är naturligt att ha olika åsikter.

4.4.1 Vi välkomnar nya medlemmar och behandlar dem väl.

4.4.2 Ingen fråga är för dum att ställa. Alla har vi olika erfarenhet och utgångsläge. Har du inget sakligt svar, bara ignorera frågan och svara inte.

4.4.3 Alla har rätt att få hjälp med sitt problem. Säger man att man har ett problem så har man det, även du kanske inte tycker det. Undvik att svara istället för att antyda att personen inte borde ha frågat.

4.4.4 Svaret på en fråga är ALDRIG att säga till någon att googla för att hitta svaret. Har man ställt frågan här är det för att vill ha våra medlemmars synpunkter och inte googles sökträffar.

§ 4.5 Använd ett vårdat språk
Till exempel innebär det att vi inte använder svordomar.

§ 4.6 Kvalitet, inte kvantitet
Driv diskussionen framåt och motivera dina åsikter. Har du inget konstruktivt att säga, säg inget. Att skriva bara för att få många poster leder ingen vart. Var kreativ och driv frågan framåt istället för att bara säga emot eller ha enstaviga kommentarer. Meningslösa inlägg gör det svårare att hitta det som är värdefullt och innebär att man slösar med andra människors tid.

§ 4.7 Dubbelposta inte
Posta inte samma fråga i flera olika delforum.

§ 4.8 Bumpning
Att skriva inlägg bara för att flytta tråden högre upp i trådlistningen (bumpning), är endast tillåtet en gång per tråd efter 24 timmar från att det ursprungliga inlägget postades.

§ 4.9 Sök
Använd sökfunktionen för att ta reda på om din fråga ställts tidigare. Det är dock tillåtet att ställa en tidigare besvarad fråga, om du av någon anledning vill ha ett "eget" svar på din fråga.

§ 4.10 Citat
Infoga bara citat när det är nödvändigt, dvs om det finns risk att man inte förstår vem du svarar med ditt inlägg. För många citat gör det svårare att följa diskussionen.

§ 4.11 Följ svensk lag
Skriv inte inlägg som är kränkande för enskilda personer. Vidare är det inte tillåtet att göra information tillgänglig som står i strid med dessa forumregler eller svensk lag, vilket bl a innebär att det inte är tillåtet att uttrycka hat eller ringaktning, vara sedeslös, publicera pornografiskt innehåll eller bidra till spridning av datavirus i vårt forum.

§ 4.12 Djurvänner
I Byggahus forum är vi också djurvänner och uppmanar inte till djurplågeri av något slag.

§ 4.13 Upphovsrätt
Du har själv upphovsrätten till text och bild du lägger ut på Byggahus.se, men det innebär också en skyldighet att följa svensk lag och dessa regler. Byggahus.se och Eskilsson & Eskilsson AB har dock rätt att utan särskild ersättning använda material som har publicerats på Byggahus.se i det redaktionella arbetet.

§ 5 Reklam
Reklam är förbjudet i forumet, bilder, bloggar, wikin och artikelkommentarer och företag får inte delta i diskussionen, utom i de fall där särskilt tillstånd har getts (se nedan). Inlägg från företag eller organisationer som inte har särskilt tillstånd kommer att raderas och användaren som gjorde inlägget kan komma att stängas av. Är du företagare som vill nå ut till våra besökare är det möjligt att annonsera på anvisade annonsplatser. Maila oss på annonsera@byggahus.se för information.

§ 5.1 Undantag till regeln om reklam
Företag får inte delta i diskussionen. Undantaget är företag som känner sig kränkta av en diskussion i vårt forum eller ett företag som vill reda ut rena missförstånd kring sin produkt. De kan få gå till svars i den enskilda diskussionen för att ge sin version. Inlägget från företaget ska då modereras först. Kontakta support@byggahus.se för att diskutera hur inlägget ska utformas och publiceras.

I forumet Säljes & skänkes får privatpersoner annonsera byggrelaterade varor.

§ 5.2 Dold reklam
Upprepade, systematiska rekommendationer av produkter eller tjänster från samma eller olika medlemmar kan komma att ses som reklam även om ingen tydlig koppling finns. Denna typ av inlägg kan raderas utan förvarning.

Det är inte heller tillåtet att tipsa om ett företag, en produkt eller tjänst förrän man har gjort 50 inlägg i forumet alternativt har varit medlem mer än ett år. Denna regel har vi för att undvika dold reklam.

§ 5.3 Utskick till medlemmar via PM eller e-post
Reklam via e-post eller direktmeddelande till våra medlemmar är inte tillåten. Din e-postadress lämnas aldrig ut till tredje part. Endast Byggahus.se skickar ut ett officiellt nyhetsbrev cirka två gånger per månad. Detta nyhetsbrev kan innehålla reklam.

§ 5.4 Undersökningar
Det är inte tillåtet för företag och organisationer att göra marknadsundersökningar via vårt forum.

§ 5.5 Företag i byggbranschen
Hantverkare och andra entreprenörer i byggbranschen är ofta enmansföretagare och tillåts diskutera i Byggahus forum. Allmänt ska den som arbetar i byggbranschen vara vaksam på att detta är ett forum FÖR konsumenter där vi endast driver konsumentfrågor.

§ 6 Referenser på företag
I Byggahus forum finns ett antal forum där vi ger referenser på företag. En referens på ett företag ska formuleras trovärdigt. Berätta alla omständigheter i ärendet och utelämna inget. Det är önskvärt för läsaren att få så mycket detaljer och bakgrundsfakta som möjligt för att själv kunna bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Kortfattade och/eller icke väl underbyggda referenser från anonyma medlemmar kan raderas utan förvarning.

§ 7 Frågor
Har du en fråga som rör forumets moderering, inriktning, utveckling eller underhåll, maila då direkt till support@byggahus.se. Den typen av frågor kommer inte att besvaras i forumet.

§ 8 Respektera våra moderatorer
Moderatorerna gör ett hästjobb när de upprätthåller ordningen i forumet, visa dem respekt. Synpunkter på moderering skickas via pm och läggs aldrig ut i forumet.

§ 9 Övrigt
Vi har rätt att ta bort inlägg som strider mot dessa regler eller svensk lag, utan förvarning. Exempel på diskussioner som strider mot svensk lag är de om avkodning av tv-signaler (piratkort, cardsharing etc).

§ 10
Tänk på att du ofta inte vet vem det är som har skrivit ett inlägg. Det är omöjligt för oss att bekräfta sanningshalten i varje inlägg. Ta därför innehållet i forumet för vad det är och kontrollera själv innan du agerar utifrån något du läst i vårt forum.

§ 11 Kommentera redaktionella artiklar
Dessa regler gäller även när du kommenterar redaktionellt innehåll på sajten. Du kommenterar sakinnehållet i artiklar, ska vara konstruktiv och driva diskussionen framåt.
Synpunkter på Byggahus.ses inriktning, utveckling och innehåll ska mailas till support@byggahus.se. Kommentarer som bryter mot dessa regler raderas utan förvarning.

§ 12
Reglerna uppdateras då och då och du är skyldig att kontinuerligt hålla dig informerad om ändringar i dessa villkor.